"Ne demiş adamın biri: İyi bir hayat hikayesi yazmak, bir hayat yaşamak kadar zordur."
Sayfa 48 - İletişim yayınları 67. BaskıKitabı okuyor
Panait Istrati’yi ilk okuduğu zaman, bir arkadaşı ‘Çok simple bir yazar’ demiş Selim’e. ‘Nasıl böyle konuşur Esat Ağabey,’ diyordu öfkeyle: ‘Panait Istrati Suç ve Ceza ’yı nasıl coşkunlukla okuduğunu öyle anlatıyor ki insan o kitabı okumuş gibi oluyor.’ Gözleri parladı: ‘Ya arkadaşlıktan söz etmesi? Mihail’le arkadaşlığı? ‘Simple’mış. Asıl onun okuduğu yazarlar ‘Simple’dir. Gösteriş budalası ne olacak?
Sayfa 207 - İletişim Sinan Yayınları İkinci Bölüm
Reklam
Bir bahçıvanın oğlu olan Gauss, daha ilkokulda okurken kendini göstermiş. Bir gün öğretmenleri yaramazlık yapan sınıfa bir ceza vermiş: Birden yüze kadar sayıları toplayıp getirin bana, demiş. Herkes hesap yapmış, sayfalar doldurmuş. Gauss birkaç dakika düşündükten sonra defterine bir satır yazıp hocaya uzatmış. 'Nasıl olur canım?" demiş öğretmen, 'Senden akıllısı yok mu?" Herhalde yokmuş. Öğretmen bile bu kadar akıllı değilmiş. 'Çok kolay öğretmenim,' demiş Gauss, 'Birden yüze kadar sayıları düşündüm: İlk sayı bir, son sayı yüz. Toplamları 101 ediyor. Sonra, baştan ve sondan iki sayıyı düşündüm: 2 ve 99. Onların da toplamı 101. Sonra 3 ve 98, sonra 4 ve 97... hepsinin toplamı 101. Bu 101'lerden ne kadar var? Yüzün yarısı kadar. Öyleyse 100/2 ile 101'i çarparım. İs- tediğiniz toplam 5050 olmalı. Öğretmen şaşırdı; çünkü bu metod matematik dünyasında bilinmiyordu henüz. Küçük Gauss'un bulduğu yeni bir formüldü. 100 rakamı yerine 'n' sayısı konulursa, 1'den 'n'e kadar sayıların toplam formülü çıkıyordu ortaya n (n+1)/2. Öğretmen ertesi gün Gauss'a, bulabildiği en iyi matematik kitabını satın alarak hediye etti.
Sayfa 69 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Cahit Zarifoğlu bir şiirinde özlemeyi şöyle ifade etmiş" Özlemek ne derin bir duygu öyle, özlemek ne uzun mesafe öyle..." Cemal Süreya demiş ki "Uzaktan sevmediyseniz birini hiç sevdim demeyin." Ekliyor Oğuz Atay " Aklımdan çıkmıyor, aklım çıkıyor o çıkmıyor." Ve son noktayı Nazım Hikmet koyuyor . " Sesini duysam , sesine sarılacağım... Bir çok şairin ortak derdi özlem duygusuydu. Bu özlem duygusu kimi deli etti kimini veli etti kiminin ismini mezar taşına laik etti. Vesselam.....
Ne demiş Cenap Şahabettin: ‘güzel bir kıyafet iyi bir tavsiye mektubu…’ fecri âti fecaati…
Sayfa 102
"Ne demiş adamın biri: İyi bir hayat hikayesi yazmak, bir hayat yaşamak kadar zordur."
Sayfa 48 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Turgut uyar demiş ki: - En iyi ben yenilirim; dosta, düşmana, aşka... Tomris Uyar demiş ki: - Biri geliyor, hayatımıza bir makas atıyor; o yaşadığımız bölüm, bütünün dışına düşüyor.
Özlemek
Bir şiirinde Cahit Zarifoğlu özlemeyi şöyle ifade etmiş. "Özlemek ne derin bir duygu öyle, özlemek ne uzun bir mesafe öyle".. Cemal Süreyya demiş ki "uzaktan sevmediyseniz birini hiç sevdim demeyin. " Ekliyor Oğuz Atay "aklımdan çıkmıyor. Aklım çıkıyor, o çıkmıyor. " Ve son noktayı Nazım Hikmet koyuyor. "Sesini duysam sesine sarılacağım"
"Şimdi sana güzel bir söz söyleyebilmek için, on bin kitap okumuş olmayı isterdim. Gene de gelişmiş bir cümle söylemeden içim rahat etmeyecek. Seni tanıdığıma sevindim, kendi çapımda." demiş Oğuz Atay Ve Cemal Süreya'da "Ben senin için okunacak kitaplar, anlatılacak hikayeler, altı çizili satırlar, güzel şarkılar ve rüyalar biriktiriyorum." diyerek dile getirmiş sevgisine sadakatini.. Ve ben Hiçbir zaman tam anlamıyla izah edemeyeceğim bendeki seni, kütüphaneler dolusu kitapları yutsam asla bir satırın etmeyecek senin. Bu dünyanın kalbiyle değil içimdeki sevgin. Ve bu dünyada sana senden daha güzel anlatabileceğim ne bir şarkı, ne bir rüya, ne de bir şiir var. Ne biriktirsem, ne anlatsam senden güzel olmayacak. Seni sana anlatmak? Bu da bu dünyanın diliyle mümkün değil! Senin karşılığına eş değer kelime mevcut değil senden guzel olmayacak. Seni sana anlatmak? Bu da bu dünyanın diliyle mümkün değil! Senin karşılığına eş değer kelime mevcut değil beşeriyetin hiçbir diliyle, izahsızsın. Bunu sana dilim çözüldüğünde, gözümdeki perde indiğinde, sonsuz bir hayatta uzun uzun anlatacağım yeni kelimeler bulduğumda.. Ve seni tanıdığıma sevindim kendi çapımda..
Reklam
Şimdi sana güzel bir söz söyleyebilmek için, on bin kitap okumuş olmayı isterdim. Gene de gelişmiş bir cümle söylemeden içim rahat etmeyecek. Seni tanıdığıma sevindim, kendi çapımda." demiş Oğuz Atay Ve Cemal Süreya'da "Ben senin için okunacak kitaplar, anlatılacak hikayeler, altı çizili satırlar, güzel şarkılar ve rüyalar biriktiriyorum." diyerek dile getirmiş sevgisine sadakatini.. Ve ben Hiçbir zaman tam anlamıyla izah edemeyeceğim bendeki seni, kütüphaneler dolusu kitapları yutsam asla bir satırın etmeyecek senin. Bu dünyanın kalbiyle değil içimdeki sevgin. Ve bu dünyada sana senden daha güzel anlatabileceğim ne bir şarkı, ne bir rüya, ne de bir şiir var. Ne biriktirsem, ne anlatsam senden güzel olmayacak. Seni sana anlatmak? Bu da bu dünyanın diliyle mümkün değil! Senin karşılığına eş değer kelime mevcut değil beşeriyetin hiçbir diliyle, izahsızsın. Bunu sana dilim çözüldüğünde, gözümdeki perde indiğinde, sonsuz bir hayatta uzun uzun anlatacağım yeni kelimeler bulduğumda.. Ve seni tanıdığıma sevindim kendi çapımda..
Panait Istrati’yi ilk okuduğu zaman, bir arkadaşı ‘Çok simple bir yazar’ demiş Selim’e. ‘Nasıl böyle konuşur Esat Ağabey,’ diyordu öfkeyle: ‘Panait Istrati Suç ve Ceza’yı nasıl coşkunlukla okuduğunu öyle anlatıyor ki insan o kitabı okumuş gibi oluyor.’ Gözleri parladı: ‘Ya arkadaşlıktan söz etmesi? Mihail’le arkadaşlığı? ‘Simple’mış. Asıl onun okuduğu yazarlar ‘Simple’dir. Gösteriş budalası ne olacak? Neredeyse kavga edecektim.’ Neredeyse kavga edecekmiş. Bundan kötü bir hareket yoktu sanki. Kavga etmezdi de. Benim dışımda kimseye de öfkesini belli etmezdi. ‘Bütün kötülüğün bana,’ diye takılırdım. ‘Anlamıyorsunuz Esat Ağabey,’ derdi. ‘Onları öfkeme layık bulmuyorum. Öfkem bana ait bir şey. Yakın hissetmediğim birine nasıl gösteririm onu. Onlara da size davrandığım gibi davranmış olurum. Asıl o zaman kötülük etmiş olurum size.’ Bu ‘Simple’ sözünü hiç hazmedemedi. Günlerce ‘Simple, simple,’ diye söylendi durdu.”
997 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.