mahmut esat bozkurt;
Hanımlar, beyler! Benim bir milliyetçi olarak her millete ve her milliyete hürmetim vardır. Fakat niye saklayayım, Türk olmasaydım kendimi dünyanın en bahtsız adamı sayardım. Ne mutlu Türküm diyebilene.
Reklam
instagram.com/reel/CyxrlUxgnx... Türk milleti çalışkandır ! Ne mutlu Türküm diyene , diyebilene. 💐 100. Yıl çok şanlı bir yıl oluyor. Cumhuriyet'e armağanlar bitmiyor. Umarım hiçte bitmez 💐💜
351 syf.
9/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Ne Mutlu Türküm Diyebilene - Ahmet Yıldız
Cumhuriyet'in ilk dönemindeki milliyetçi ulus-devlet paradigmasını ve Türklük tartışmalarını inceliyor. Fena sayılmayacak bir akademik çalışma. Katıldığım yerler var, katılamadığım yerler var, ama genel olarak fena değil. Puan olarak 9/10 veriyorum. Siyaset-bilimcilerin okumasını tavsiye ederim.
Ne Mutlu Türküm Diyebilene
Ne Mutlu Türküm DiyebileneAhmet Yıldız · İletişim Yayınevi · 201017 okunma
-NOTLAR:- Yazar: Ahmet Yıldız, lngilizce'de ulus anlamına gelen "nation" kelimesi. Latince'de "doğmak" anlamına gelen "nasci" fiilinin ortacından türetilmiştir. Latince'de "nationem" kelimesi soy ya da ırkı çağrıştırır. Bu asli anlamda ulus, ortak kan ve soy bağı fikrini ifade eder. Edebi
Türk olmakla iftihar eden ulusal bir topluluk oluşturma ideali, kendisini Anadolu coğrafyası ile sınırlayan Kemalist ulusçuluğun İttihat ve Terakki'den devraldığı mirasın özünü oluşturur.
Sayfa 86 - İletişim yayınları
Reklam
İttihat ve Terakki, Ahmet Rıza'nın temsil ettiği pozitivist eğilimin etkisinde olarak evrensel düzen fikrini benimsediği için, etnik farklılıklara saygı göstermek çağdışı ve gerekli olmayan bir husus olarak görülmekteydi.Bu anlayışın doğrudan bir sonucu olarak, İttihat ve Terakki iktidara geldiğinde etnik azınlıkları zora dayalı olarak asimile etme politikası izlemiştir.
Sayfa 79 - İletişim yayınları
Osmanlı döneminde "Türk" kelimesi yalnızca bir boy adı ve tahkir ifadesi olarak kullanılmıştır. Türk kelimesi göçerler veya Yörüklere göndermede bulunmakta ve “kaba ve cahil" imasını taşımaktaydı.
Sayfa 66 - İletişim yayınları
Ulusçuluk hem emperyalist hem de antiemperyalist söylemlerin bir parçasıdır. Hem kurtuluş ve bağımsızlık, hem de baskı amaçlı hareketlerle ilişkili olabilmektedir.
Sayfa 30 - İletişim yayınları
Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nun bitiminde, 29 Ekim 1933’te, Cumhuriyet Bayramı tebriği için söylediği söz, andımızın da son cümlesi olan, Ne mutlu Türküm diyene! Bu sözün etnik ayrımcılığa yol açtığını söyleyenler, sözün, “mensup olduğu millet, alt kimlik fark etmeksizin Türk’üm diyebilene ne mutlu” anlamı taşıdığını bilmeyenlerdir.
Reklam
Kemalist ulusal bütünleşme sürecinin muharrik gücünü asimilasyon, tehcir, vs. gibi etnik yönetim stratejileri oluşturmuştur
Sayfa 20 - İletişim yayınları
Kemalist ulusçuluk, esas itibariyle ırkçı değil, etnisisttir; etno-seküler açıdan farklı kalmakta ısrar edenlere karşı açıkça ayırımcıdır.
Sayfa 18 - İletişim yayınları
Türk ulusal kimliğinin inşası
Birinci dönemi oluşturan Milli Mücadele (1919-1923) yıllarında Türk ulusal kimliği, baskın bir dinî karaktere sahip olmuş, milliyet Müslümanlıkla tanımlanmış, reelpolitiğin bir yansıması olarak, resmî politik söylem etnik çoğulculuğu veri olarak almıştır. 1924-1929 döneminde dinî tanımdan radikal bir kopuş gerçekleştirilmiş, çoğulcu söylem terk edilmiş, Türk ulusal kimliğinin Cumhuriyetçi karakteri temel tanımlayıcı olmuştur. Dinin hem siyasî hem de sosyal görünürlüğünün yok edilerek yalnızca "vicdanlarda ve mabetlerde" yaşanmasını öngören militan bir sekülarizm, Cumhuriyetçi tanıma asıl rengini vermiştir. Bu tanımın şiarını, "dilde, kültürde ve ülküde birlik" oluşturmuştur. Hukukî-siyasî bir mahiyet arz eden Cumhuriyetçi tanımın politik muhtevası, hukukî muhtevasına kıyasla çok daha belirleyici bir öneme sahip olmuştur. Bu tanıma göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Türkçe konuşan, Türk kültürüyle yetişmiş ve Cumhuriyet ülküsüne sadık herkes, Türk olarak kabul edilmekteydi. Türk ulusal kimliğinin Kemalist inşa sürecinde üçüncü safhayı (1929-1938), ulusal topluluğu etniklik ekseninde tanımlayan ve ortak köken duygusunu temel alan irkî soya dayalı motiflerin, Cumhuriyetçi tanıma eklemlenmesi çabaları oluşturmuştur. Bunun sembolik düzeydeki yansıması, "dilde, ekinde (kültür), kanda birlik'in yeni ulusal şiarı oluşturmasıdır. Cumhuriyet ülküsünün cezbedici bir ideal olarak zayıflığı, ortak köken duygusunu ortak payda olarak alan, mitik ve sözde-bilimsel irkî/soya dayalı ulusal süreklilik tezinin Türk ulusal kimliği içinde yapısal bir değer kazanmasına yol açmıştır.
Sayfa 16 - İletişim yayınları
Ne Mutlu korkmadan, yüksek sesle Türk’üm, Doğruyum, Çalışkanım diyebilene! Türkçüler günü🔥 Mübarek olsun!
249 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.