Bunaltı, daha mağara devrinde bile yaygın bir üründü. Bir gün bunun yaratıcısı olduğunu iddia eden filozoflar çıkacağını tahmin etmiş olsa, Neandertal insanı gülümserdi herhalde.
Mağaraya giren insanı, Buz Çağı’nın sonunda mağaradan çıkan insanla karşılaştırırsak, bunların başka başka iki varlık olduğu görülür. Mağaraya giren, daha maymuna benzeyen, eli bükük, bocalaya bocalaya yürüyen, hemen hemen alınsız ve çenesiz Neandertal insanıydı. Mağaradan çıkansa dış görünüşüyle bizden pek az farklı olan, boylu boslu Kromanyon insanıydı.
Sayfa 30
İptidai İdealizm
"Fransa'nın mağaralarında neandertal insanın yapmış olduğu çizimleri inceleyen Fransız bilim insanı Henri Simple, mağara insanı ile çağdaş insanın psikolojik hayatı arasında çok küçük farklar olduğu sonucuna varmıştır."
Bunaltı, daha mağara devrinde bile yaygın bir üründü. Bir gün bunun yaratıcısı olduğunu iddia eden filozoflar çıkacağını tahmin etmiş olsa, Neandertal insanı gülümserdi herhalde.
Metsis yayıneviKitabı okudu
223 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
"Sonra onu (Âdem'i) düzeltip tamamladı, içine ruhundan üfürdü; sizin için kulaklar, gözler, gönüller yarattı." (Secde, 32/9). Neandertal ya da Neandertal insanı, günümüzden yaklaşık 250 bin ila 40 bin yıl önce yaşamış insan türüdür... Bizden kesinlikle daha güçlü, fiziksel olarak daha büyük bir beyin... Ama yakın zaman öncesine
Neandertal
NeandertalDimitra Papagianni · Trend Yayınevi · 2017376 okunma
Geçtiğimiz on yıllarda Yerine Geçme Teorisi bu alanda kabul edilen ana teoriydi, çünkü hem daha güçlü arkeolojik kanıtları vardı hem de siyaseten daha doğruydu (biliminsanları, modern insan toplulukları arasındaki ciddi genetik farklardan bahsederek Pandora’nın Kutusu’nu açmak istemiyordu); fakat bu durum Neandertal genom haritasının dört yıllık
Sayfa 31 - Kolektif KitapKitabı okudu
Avrupa ve Batı Asya’daki insanlar çoğunlukla “Neandertaller” olarak adlandırılan Homo neandertalensis’e evrildiler (“Neandertal Vadisi İnsanı”). Neandertaller Sapienslerden daha güçlü ve kaslıydı, Buzul Çağı’nın Batı Avrasya’sına uyumluydular. Asya’nın daha doğu bölgeleriyse “Dik adam” anlamına gelen Homo erectus tarafından mesken tutulmuştu. Bu tür, bu bölgede iki milyon yıla yakın bir süre hayatta kalarak şu ana kadarki en dirençli insan türü oldu. Bu rekorun bizim türümüz tarafından kırılması oldukça zor görünüyor. Homo sapiens’in bin yıl sonra bile ortalarda olacağı şüphelidir, bu yüzden iki milyon yıl bizim başarabileceğimiz bir şey değil kesinlikle.
Sayfa 22 - Kolektif KitapKitabı okudu
Doğu Asya'daki kadim DNA hakkında nispeten az analiz yapılmıştır; çok-bölgecileri sevindirecek olanlar daha da azdır. Bir Y-kromozomu araştırmasının yazarları, "verilerin Doğu Asya'da anatomik olarak modern insanların kökenine yerinde yapılmış en küçük bir insani katkıyı bile desteklemediği" sonucuna varır.20 Avrupa'da Neandertal mitokondriyal DNA'sı üzerine yapılan ilk araştırmalarda (gerek 24 bin yıllık iskeletlerde gerek yaşayan, nefes alan Avrupalılarda bulunan) insan mitokondriyal DNA'sıyla sıfır örtüşme bulunarak Neandertaller ile Homo sapiens'in hiç melezlenmediği, belki de bunun mümkün olmadığı ileri sürüldü.
ALFA | TARİH 3. Basım: Haziran 2014 | EPUBKitabı okudu
Açıklamalar ve paylaşımlar'dan bir kısım
"Homo Sapiens, kendisiyle aynı zamanda yaşayan diğer türlerle (Neandertal İnsanı, Denisova İnsanı ve muhtemelen başkaları) ilişki kurmuş, gen alışverişinde bulunmuş ve sonra da bu türler yok olmuş. Bilginler henüz bunun nedenini bilimsel kanıtlarıyla tam olarak belirleyemediler. Ama insanın dünyayı nasıl tükettiğini, daha çok olanağa sahip insan topluluklarının daha az gelişmiş olanların yaşam alanlarını ellerinden alıp bilinçli bir şekilde onları nasıl yokuşa sürüklediğini kendi zamanımızda da gördük, görüyoruz. Bunu çağımızda Homo Sapiens konusunda bilinenlerle birleştirdiğimizde (ve tabii ki Yuval Noah Harari'nin popüler bilim kitabı Sapiens'i dikkate aldığımızda), Jack Londonun yaratıcı sezgisiyle ortaya koyduğu soykırım kurgusu bir gün bilim tarafından da doğrulanırsa pek şaşıracağımızı sanmıyorum."
Sayfa 148 - Türkiye İş Bankası Kültür yayınlarıKitabı okudu
Her ne kadar ilkel insan hakkında en ufak bir bilgi bulabilmek için yeryüzünün her kuytu köşesini iyice araştırsak da, araştırdığımız şeyin insan tarihi değil de zoolojisi olduğunun bilincindeyizdir. Neandertal insanı bir numunedir, bir karakter değildir.
Sayfa 179Kitabı okudu
Bunaltı, daha mağara devrinde bile yaygın bir üründü. Bir gün bunun yaratıcısı olduğunu iddia eden filozoflar çıkacağını tahmin etmiş olsa, Neandertal insanı gülümserdi herhalde.
Sayfa 26 - metisKitabı okudu
Neandertal Vadisi’nin tarihöncesi insanı da, eminim, ağlamayı ilk olarak, tek başına alt edip sürükleyerek evine getirdiği hörgüçlü yaban öküzünün yanı başında, verdiği mücadelenin öyküsünü paylaşabileceği, ganimetini ve aldığı yaraları gösterebileceği birini bulamadığında öğrenmiştir.
Neandertaller
Öte yandan 40.000 yıl önceki ile 100.000 yıl önceki Neandertal aletleri birbirinin aynısıdır. Kısacası Neandertallerin aletleri, zamana ve mekana bağlı olarak bir çeşitlenme göstermiyordu. Bu da insanın en özgün yanını ortaya koymaktadır: yenilik. Bir arkeoloğun söylediği gibi Neandertaller "aptalca yapılmış güzel aletlere" sahiptiler. Büyük beyinlerine rağmen hala bir şey eksikti. ... Neandertallerin tüm bu insani olmayan niteliklerini vurgulamak zorundayım. Yine de onların insanlıkla ilişkilendirebileceğimiz üç özelliği mevcuttur. Birincisi iyi korunmuş nitelikteki neredeyse tüm Neandertal mağaraları, kül ve kömürün görüldüğü küçük bölgelere sahiptir. Bu da basit ocakların varlığını ortaya koymaktadır. Bu nedenle Pekin Adamı, yüz binlerce yıl önce ateşi kullanmış olsa da Neandertaller ateşin düzenli kullanımına dair tartışmasız kanıtlar bırakan ilk insanlardı.
Sayfa 49
Resim