Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
2024 yılı içerisinde bakmayı düşündüğüm kitaplar.. +neden okuyacaklarım listesine eklemedin de böyle ileti şeklinde yazdın bunları? -çünkü okumayı değil bakmayı düşünüyorum. baktıktan sonra okuyup okumayacağıma dair karar vereceğim.
Hasankeyf Emiri Süleyman aynı yıl Cizre Emiriyle birlikte Hakkâri bölgesinde bulunan Yezidi Kürtlere saldırarak, katliamdan geçirip tapınaklarını ortadan kaldırır. Timur'un gerek islam gerekse islam dışı dinsel azınlıkları yoketme politikasını sürdüren Emir Süleyman, böylece Kürtler arasında var olan gerginliklere, dinsel çelişkileri de eklemiş olur. Emir Süleyman'ın bu politikasının altında yatan temel neden, sahip olduğu aşırı dinsel görüşlerinin yanısıra diğer Kürt emirliklerine karşı güç gösterisi bulunma isteğidir.
Sayfa 35 - NûbiharKitabı okudu
Reklam
240 syf.
7/10 puan verdi
Beni Kör Kuyularda, Timur Selçuk’un aynı isimli şarkısından alınmış. Roman boyunca ismine yakışır şekilde kör bir kuyuda merdivensiz kalma hissiyatını yaşıyorsunuz. Gerçeküstü bir anlatıma sahip olan kitabın dili, yazarın daha önceki romanlarındakinden biraz farklı, Kafka’ya biraz yaklaşmış sanki, ya da bana öyle geldi. Romanda, yıllar önce
Beni Kör Kuyularda
Beni Kör KuyulardaHasan Ali Toptaş · Everest Yayınları · 202010,2bin okunma
Timur, Emir Hüseyin'i yendikten sonra, hatırı sayılır büyüklükteki aşiret-dışı kuvvetleri devralmış ve artık ona şah­sen bağlı olan bu askerler, zaten emri altındakilerle birlikte, onu aşiret desteği olsun ya da olmasın, Ulus'un en büyük gücü haline getirmişti. Bununla birlikte onun başarısının asıl nedeni, hiçbir ciddi raki­bi olmaması olgusudur. Aşiretler, Ulus'a kopamayacak kadar büyük bir kuvvede bağlıydılar -reisleri zaman zaman ayrılsa bile. Etrafın­ da birleşebilecekleri bir alternatif aday olmayınca, etkili bir direniş gösteremeyen aşiretleri, buna iten esaslı bir neden de yoktu.
Sayfa 119 - Kronik Kitap 5. BaskıKitabı okudu
352 syf.
·
Puan vermedi
Tarihi Değiştiren Askerler
Tarihi Değiştiren Askerler kitabının yazarı Ali Çimendir. Kitap 392 sayfadır. Yirmi dokuz kişinin hayatını ve yaptığı işleri konu almaktadır. Kitap çerez ya da kitap kurtlarının tabiriyle bir çırpıda okunabilecek hap bilgilerle doludur. Kitabı okuduktan sonra daha fazla bilgiye ihtiyaç duyacağınız için hayran olduğunuz asker kişilik hakkında ister istemez araştırma yapma ihtiyacı duyuyorsunuz. Kitap ilk Sun Tzu ile başlamaktadır. Sun Tzu deyince akılımıza hemen Savaş Sanatı adlı eseri aklımıza gelir. Kitap en son Rus Mareşal Zhukov ile sona ermektedir. Eski asker olduğum için en çok dikkatimi çeken elbette Türk olanlardı. Atilla kısmında Atilla ile beraber İtalya'ya kadar gittim. Tanrı'nın kırbacı Atilla'nın Papa ile konuştuğunu ve neden İtalya'yı almadığını merak ettim. Kitapta olması gereken asker lider Emir Timur olmalıydı o yoktu. Ayrıca asker kişiler hakkında yapılan yorumlar kaynak gösterilmeden yapılmış yani amiyaneydi. Hülasa edecek olursam özün özü bir kitaptır. Diğer ana kaynak kitaplara gitmeden önce başlangıç kitaı diyebiliriz. Zaman az okuyacak kitap çok o yüzden seçici olmak gerekiyor.
Tarihi Değiştiren Askerler
Tarihi Değiştiren AskerlerAli Çimen · Timaş Yayınları · 2007515 okunma
256 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Timur Han
Timur devrine geçmeden önce Timur'dan önceki durumdan bahsetmiş yazar. Ben de burada birazcık o karışık döneme maksat bilgi aktarımı olsun diye değinmek isterim. Cengiz Han'dan sonra devletin başına Ögedey geçiyor ve onun kardeşi Çağatay'a ise belli başlı yerler veriliyor. Çağatay müslümanlığa iyi bir niyetle bakan kişi değildir.
Timurlular
Timurlularİsmail Aka · Kronik Kitap · 201983 okunma
Reklam
Emir Timur'un askerleri Buhara sokaklarından geçerken birkaç derviş yüksek bir duvar üstünden eski giyecekler silkeliyorlardı. Bundan çıkan toz askerlerin üzerine geliyordu. Bundan rahatız olan olan bazı komutanlar dervişleri men etmek istediler. Duruma vakıf olan Emir Timur, komutanları ikaz ederek dervişlere cübbeleri daha hızlı hızlı silkelemelerini emretti. Askerler toz duman altında dönüp geçtiler. Sahipkıran, "Hiç kimse üstüne düşen tozları silkelemesin." diye buyurdu. Kimse emirin neden böyle birşey yaptığına anlam verememişti. Daha sonra komutanlarına, "Sizler bu toz parçalarının değerini bilseydiniz onları altınla satın alırdınız! O duvar üstünden tozları silkelenen eski püsküler basit eşyalar değil, onlar Hazreti Şah-ı Nakşibendî'nin mübarek cübbeleriydi. Şunu hiç unutmayınız! Biz onların duaları ve bereketiyle zaferler elde edip bu yüce devlete nail oluyoruz."
Sayfa 247Kitabı okudu
Emir Timur'un Mezarının Laneti
19 Haziran 1941'de Sovyet antropolog Mikhail Gerasimov, Timur'un bedenini inceledi. Ancak Timur'un mezarını açmadan önce protestolarla karşılaşmıştı ve mezarın lanetli olduğuna dair bir inanış vardı. Anıt mezarında her kim olursa olsun Timur'un mezarını deşerse ülkesine savaş şeytanlarının dolacağını söyleyen bir yazı olduğu söylenir. Gerasimov mezarı açtıktan 3 gün sonra 22 Haziran 1941'de Nazi Almanyası'nın Sovyetler Birliğine savaş ilan etmesi, bu söylentinin popülerleşmesine ve günümüze dek gelmesine neden olmuştur. Lahitlerden çıkarılan kemikler Leningrad’da götürüldü ve incelendi.Timur'un bedeninde yapılan araştırmada, kendi çağına göre uzun sayılabilcek bir boyda 1.73 cm olmakla birlikte, geniş göğüslü ve belirgin elmacık kemikli biri olduğu anlaşıldı. Ayrıca onun kalça incinmesinden dolayı aksaklığı doğrulandı.Antropolog Gerasimov, kafataslarını inceleyerek tüm hanedanın portrelerini yaptı.Kasım 1942'de Stalingrad Zaferinden önce İslamî törenle tekrar defnedildi.
Sayfa 285 - Kronik
Timur'a bunlar söylenmez!
Elçi Emir Barlas'ın Beyazıt'ı şaşkına çevirdiği anlaşılıyordu. Paylarcasına uyarılarda bulunma cesaretini bulan ve ondan yaptığı haksızlıkları düzeltmesini isteyen bu topal da kim oluyordu? Daha önce Avrupa'daki başarılarından söz ettikten sonra: "senin gibi küçük bir hükümdar benimle boy ölçüşebilir mi?" demek cesaretini nasıl buluyordu? Osmanlı padişahı, cömertlikle davrandığı elçiye gene de hor gördüğünü belli eden bir ifadeyle karşılık verdi. Söylediği sözler tam olarak kaydedilmiş değildir, ama genel havası şu düşünce çevresinde toplanıyordu: Adı kötüye çıkmış olan bu adam neden işlerine karışıyordu? Yoksa karşısında dağlı bir göçmen boyu ya da korkak Hindular'ın bulunduğunu mu sanıyordu? Savaşmak istiyorsa gelsin. Yoksa ben gidip onu bulacak, Tebriz ve Sultaniye'ye kadar kovalayacağım.
Sayfa 134 - Milliyet YayınlarıKitabı okudu
Bir ara açtığım ama kullanmadığım blog sayfamdan
Çoğunu okumadım sağdan soldan derledim: Aşkın Şehidi - Ahmet TURGUT (Bozkırın Sırrı Türk Peygamber romanını öneririm) Aşkın Elçisi - Ahmet TURGUT Aşkın Secdesi - Ahmet TURGUT
Reklam
6/10 puan verdi
Kitabı neden yarım bıraktım?
Kitabı yarım bıraktım çünkü başlangıcından itibaren rahatsız olduğum bir konu oldu. Konu şu ki herşey İslam'a çekilmeye çalışılmış gibi. Başlangıcında Timur'un doğduğunu anlatan yerde manevi bir rüyadan bahsediliyor. Aynı şekilde rüyayı yorumlayan bir pîrden söz ediliyor. Zannımca bir tarih kitabında rüyalardan söz etmek gerçekliğini tartışma konusu ettiriyor ve masalsı bir şekle büründürüyor. O yüzden rahatsız oldum ve yarım bıraktım.
Otağ 2 / Emir Timur
Otağ 2 / Emir TimurAhmet Şimşirgil · Timaş Yayınları · 2017313 okunma
"Yakın bir tarihe kadar, Sovyet rejiminin ilk zamanlarındaki uygulamaları ağzımıza almamız dahi yasaktı. Turistlere bazı tarihi eserlerin ne olduğunu anlatamıyorduk. Örneğin, ziyaretçilerimizi Ark'ın etrafında gezdirirken, neden o durumda olduğunu sorduklarında, zamanın tahribatı, deyip geçmek zorundaydık. 1920'de Sovyetler'in burayı bombalayıp yapıyı param parça ettiklerini söyleyemiyorduk. Müzelerde, Buhara Emiri'nin yaptırdığı katliamları gösteren resimler -boğaz kesmeler, adam asmalar, dayaklar ve diri diri gömmeler gibi- asılıydı. Bundaki amaç İslami devirlerde, yani Sovyetler imdadımıza koşup, bizi uygarlaştırmadan önce, burada yaşanan hayatın ne kadar ilkel olduğunu göstermekti. Bunların iyi anlaşılması gerek. Özbeklerin Emir Timur'u kendilerine mal etme gayretlerinin altında yatan neden budur. Özbekistan'da Timur'un büyüklüğünü abartma ve benzeri eğilimler olduğu söylendi. Olabilir; ama biz henüz çok genç, dizlerinin üstünde doğrulmaya çalışan bir ülkeyiz, bize yeni bir sembol gerek. Daha önce Lenin vardı, ama bizden biri bile değildi. Eğer bir abartma varsa da, bence bu tamamen hoşgörüyle karşılanmalıdır."
Sayfa 397 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Sahipkıran Emir Timur hakkında Atsız'a katılmamak namümkün.
Sadri Maksudi Bey diyordu ki: "Temür Kıpçak Türklerini, Toktamış'ı ve Türkiye sultanı Bayazıd'ı mağlûp etti; Türklük bundan pek çok kaybetti. Temür'ün galebeleri Türklük için bir tahribat oldu. Kıpçak Türkleri'ni istiklâline mezar hazırlayan Temür olduğu gibi küçük Asya Türklerini de tehlikeye düşüren bu
Türkistan coğrafyasından dış ülkelere göçler Türkistan dışında yürütülen siyasi mücadele büyük ölçüde aydın kadrolar tarafından şekillendirilmiştir. Bu kadrolar tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerin, büyük oranda Türkistanlı mültecilerin ve muhacirlerin bulunduğu ülkelere yoğunlaştığı görülmektedir. Fransa gibi bazı istisnalar dışında bu
1397 - 1398 Hindistan seferi sırasında atları Hint ordusundaki fillerden ürken ve ordusu yenilmek üzere olan Timur, hemen dehasını konuşturup üçgen şeklinde demirden çatallar yaptırıp bunları geceleyin fillerin yolu üzerine attırır, sabah olup savaş düzeni alınınca askerlerine geri çekilmelerini emreder, düşman askerleri onları takibe başlar ve demir çatalların atıldığı bölgeye gelince bu çatallara basan filler acıdan ürküp geriye dönerek kendi adamlarını ezerler ve onların yenilmelerine neden olurlar.
Sayfa 57
60 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.