Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Bu adamı abartmamız gereken konular var...
Yahya Kemal, düzenlediği her toplantıdan önce, "Aman Mustafa'ya da haber verilsin," diyordu. Kimse Yahya Kemal'in şiirlerini Mustafa Hoca gibi ezberleyemiyordu, kimse Yahya Kemal'in şiirlerini Mustafa Hoca gibi duyarak okuyamıyordu. Kimse Fuzuli'den, Baki'den, Nedim'den ve daha birçoklarından Mustafa Hoca gibi yerinde örnekler veremiyordu. Tasavvuftan da sözediyordu Mustafa Hoca, İslâm'dan da sözediyordu. Behçet Kemal, kendi yaptığı 'şeci' Kur'an çevirisini okurken, onun bir tercüme yanlışını Mustafa İnan düzeltmemiş miydi? Mustafa Hoca Arapça da mı biliyordu? O her şeyi biliyordu canım: Tarih biliyordu, edebiyat biliyordu, dil üzerinde yetkiyle konuşuyordu, kelimelerin kökleri hakkında kimsenin aklına gelmeyen tezler ileri sürüyordu. Osmanlı sanatından anlıyordu, felsefe bile biliyordu, hatta matematik bile biliyordu. Hem de vallah bu işlerin profesörleri bile hayrandı hocaya.
Sayfa 145 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
407 syf.
7/10 puan verdi
·
197 günde okudu
Bu kitap Şevket Süreyya Aydemir’in aslında otobiyografisi. “Şunu yaptım, şurada doğdum.”dan ziyade, hikâyesini romanlaştırarak anlatmış. Hani İlber Ortaylı’nın “Bir Ömür Nasıl Yaşanır?” isimli bir kitabı var ya, işte bu başlığa layık bir ömür olarak Şevket Bey’i gösterebiliriz. Emrah Safa Gürkan da o dönemin insanlarını anlatırken nasıl hızlı
Suyu Arayan Adam
Suyu Arayan AdamŞevket Süreyya Aydemir · Remzi Kitapevi · 20213,437 okunma
Reklam
88 syf.
10/10 puan verdi
DürtÜ hikâyesini ne kadar çok sevdiğimi anlatarak yorumuma başlamak istiyorum.. Yazar öykü içinde öykü yaparak okuyucuya edebi zevki tattırmış. Öyküde satın alınan bir kitabın okundukça birilerinin işkence gördüğünü, kitap bitirilirse de işkence gören kişinin öleceğini konu almış yazar. Eğer kitap okunmaz da köşeye bırakılırsa kişi kurtulacak ama ya okunursa? İşte o zaman o kişinin hayat yolculuğunda sonu gelmiş olacak. DürtÜ'den sonra en sevdiğim hikâye DöŞ adlı hikâye oldu kesinlikle. Nedim ve onun hikâyesini iyi ki okudum. O kadar çok altını çizdiğim yer oldu ki bunlar bile ne kadar çok sevdiğimi anlatıyor. Nedim karakteri ve iç dünyasıyla bende yeri ayrı olacak bir karakter olacak. Kitap her açıdan çok güzeldi. Öykü okumayı sevenler bu kitabı çok sever, öykü ile arası olmayana ise öykü okutur diyerek yorumumu bitiriyorum.
Ara Karardan Rücu
Ara Karardan RücuSıddık Batuhan Arpacı · Metinlerarası Kitap · 20236 okunma
Komünizmle, Robert Kolej'den sonra eğitim alma­ya gittiği ABD'de tanıştı (geçmişini bilmediği Vedat Nedim Tör ile de). Döndükten sonra Türkiye'deki komünistleri aradı ve bir ay kadar sonra TKP'li oldu (1940). 1943'te TKP Merkez Komitesi'ne dahil edildi.19 Mayıs 1944'te, Süleymaniye Camii'nin iki mina­resi arasına "Saraçoğlu Faşisttir" yazılı bir pankart asma teşebbüsü sonrasında "tescillendi" Mahpusluk yaşadı.
218 syf.
·
Puan vermedi
Devamı gelmeli...
Herkese merhaba, Bu kitabı ve değerli yazarını bu güzel platform ve buradaki okuyucular sayesinde tanıdım. Öncelikle burada gerçekten çok kaliteli okurlar olduğunu belirtmek istiyorum.
Oğuz Yılmaz
Oğuz Yılmaz
da buradaki değerli okur ve güzel yazarlardan bir tanesi. Hepimizin hatırlayacağı üzere Mahmut Hoca Efsane bir Hababam sınıfı repliğinde der
Kılavuzun Pusulası
Kılavuzun PusulasıOğuz Yılmaz · KDY · 2022259 okunma
Nedim ' den inciler
Çünkü şairsin hayal-i tazedir senden murad. Madem ki şairsin , senden istenen taze hayaldir.
Reklam
Çünkü karşılıklı saygı vardı; bunun da yolu terbiye'den ve görgü'den geçerdi. Herkes birbirine 'siz' derdi.
Şevket Süreyya, 1928 yılında Başvekil lsmet Pa­şa'nın uygun görmesiyle bürokraside görev yapmaya başladı. TKP'den yoldaşları Vedat Nedim ve İsmail Hüsrev Tökin, Aydınlık'ta yazmış olan Burhan Asaf ile Kemalist Yakup Kadri'nin birlikte çıkardıkları Kadro dergisi (1932-1935) de lnönü'nün sahiplendiği devletçilik ilkesini temel alarak Türk inkılabına yön verme gayretiydi.
144 syf.
·
Puan vermedi
"BU ŞEHRİ i STANBUL Kİ Bİ-MİST Ü BEHADIR. BİR SENGİNE YEK-PARE ACEM MÜLKÜ FEDADIR." - Nedim Şehr-i Yar, 18. yy. sonları ve 19. yy, başlarında İranlı bir seyyahın dünyanın gözdesi Istanbul'a gelmesiyle başlar. Çocukluk yıllarında rüyasında gördüğü işaret neticesinde, bir çift mavi gözün sahibini bulmak için dünyayı dolaşan
Şehr-i Yar
Şehr-i YarEnes Fatih İmre · Çınaraltı Yayıncılık · 201220 okunma
Tasavvuf dediğiniz yaşam
academia.edu/115502031/Tasav... “Tahammül mülkünü yıktın Hülagû Han mısın kâfir, Aman dünyayı yaktın ateş-i suzan mısın kâfir" Nedim Tasavvuf dediğiniz yaşam, kendi kurallarına kafa tutan bir hayata, asla izin vermez. Ya, zevke sefaya sırt
Reklam
Susuz,soğuk dudaklardan döküldü birkaç hece. Bak gök yüzü berrak ve ıslandım. Her dervişin dimağında yer eden bilmece. Yıl 57,Nedim divanında bir gece. Huzurlu bir ses yükseliyor Sıla-ı Rahim den. Ölmenin tam zamanı hazır hava güzelken. Çeşminden dökülmüş doğarken güzel saçların. Bir ezanla fısıldanmış en güzel ; Adın.
Susuz, soğuk dudaklardan döküldü birkaç hece Bak, gökyüzü berrak, yağmur var ve ıslandım. Her dervişin dimağında yer eden bir bilmece. Yıl 57, yer Nedim divanında bir gece. Huzurlu bir ses yükseliyor Sıla-i Rahim'den. Ölmenin tam zamanı hazır hava güzelken. Çeşminden dökülmüş doğarken kıvırcık saçların, bir ezanla fısıldanmış en güzel isim; ADIN. Şair Lütfü
Susuz, soğuk dudaklardan döküldü birkaç hece Bak, gökyüzü berrak, yağmur var ve ıslandım. Her dervişin dimağında yer eden bir bilmece. Yıl 57, yer Nedim divanında bir gece. Huzurlu bir ses yükseliyor Sıla-i Rahim'den. Ölmenin tam zamanı hazır hava güzelken. Çeşminden dökülmüş doğarken kıvırcık saçların, bir ezanla fısıldanmış en güzel isim; ADIN.
Susuz, soğuk dudaklardan döküldü birkaç hece. Bak, gökyüzü berrak, yağmur var ve ıslandım. Her dervişin dimağında yer eden bir bilmece. Yıl 57, yer Nedim divanında bir gece. Huzurlu bir ses yükseliyor Sıla-i Rahim'den. Ölmenin tam zamanı hazır hava güzelken. Çeşminden dökülmüş doğarken kıvırcık saçların, bir ezanla fısıldanmış en güzel isim; ADIN.
361 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.