Sevgili okurum, Yine bir terslik vardı işte. Adım atar atmaz anlamıştım. Adını koyamıyordum. İçimde ancak, hayatla ölümün yüz yüze geldiği anlarda belirebilecek uğursuz bir duygu uyanmıştı. Daha birkaç dakika önce şakalar yapan uçarı adam değildim. Ruhum donmuş gibiydi. Hiç kimsenin gerçeğimi öğrenecek kadar yakınıma sokulmasına izin vermiyordum.
“Ey üstadım Marifet nedir?” diye sorduğumda bana gülümseyerek; “Ey ham Rumi, sen ki daha marifeti bilmezken sırların sırrına talip olansın ben sana ne diyeyim,” dedikten sonra yine dayanamamış; “Kulağını değil, yüreğini iyi aç ve beni dinle,” dedikten sonra sözlerine; “Marifet gönlün Hakk ile diriliğidir. Diri olanı öldür. Bu diri senin vücudundur. Ölü olanı dirilt, bu da senin kalbindir… Var olanı yok et; o da arzudur. Yok olanı var et; bu da senin niyetindir. Marifet kalpte, şehadet dildedir. Cehennemden kurtulmak istersen, hizmet et. Cennet istersen niyet et. Eğer Hakk’ı istersen yüzünü ona çevir ki o anda onu bulasın. O beni tanıyan bana yönelir, beni isteyen beni arar, beni arayan beni bulur ve benden başkasının yüzüne bakmaz diye buyurmuştu.” şeklinde devam etti.
Sayfa 357 - Fark YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Senin rızkın senden geri kalmaz. Başkasının rızkı da sana verilmez. O halde hırs ve tamah ile kalbini neden öldürüyorsun?"
Senin olduğun yer benim evim değildir, bütün evren senin kalbindir o da bir yerde değildir. Neek
Sana "kalpsiz" dediler. Üç milyar insanın yaşadığı bir dünyada çarpan bir tek kalp varsa o da senin kalbindir.
Peki marifet nedir?
Şems: "Marifet,kalbin Hakk ile hayatlanmasıdır.Diri olanı öldür.Bu diri senin vücudundur.Ölü olanı dirilt.Bu da senin kalbindir.Hazırı kaybet,o dünyadır.Kaybı hazır et,o da ahirettir.Var olanı yok et,o da arzularındır.Yok olanı var et,bu da senin niyetindir.Marifet kalpte,şahadet dildedir."
Reklam
Yirmi İkinci Mektup
Senin için zalim dediler, demek zulmün de bu kadar güzeli olurmuş diye düşündüm. Oysa bütün zalimlere karşı kinle doluydu içim. Ben hiçbir zulme baş eğmedim, zalimlerden yana olmadım. Seni en istediğim anda gelmemen, geldiğin zaman da bana acıların en büyüğünü tattırman belki zulümden başka birşey değil. Fakat ne yapayım ki onu bile
Bayezid-i Bistami, piyade olarak yetmiş kere hacca gitmişti. Son haccında bir gün gördü ki, hacılar susuzluktan bunalmışlar. Bir kuyu başına toplanıp su çekmek için itişip kakışıyorlar. Oraya yakın bir de köpek vardı ki o da susuzluktan ölüm derecesine gelmişti. İstimdad¹ edercesine Bayezid'in yüzüne baktı. Ona da "Köpeğe su bul" diye ilham vaki oldu. "Makbul ve mebrur bir haccı bir içim suya bedel kim almak ister?" diye nida etti. Aldıran olmadı. Nidasını tekrar etti ve haccın sayısını artırdı. "Piyade olarak ifa edilmiş yetmiş haccı bir içim suya kim alır?" deyince biri "Ben alırım" dedi ve suyu verdi. Bayezid köpeğe vereceği bir su için yetmiş haccı feda ettiğine kalben hayıflanmakla beraber suyu hayvanın önüne koydu. Köpek başını çevirdi. Bayezid bunu görünce secdeye kapandı ve o hatıradan [hatırına gelen düşünceden] tövbe etti. Kalbine ilham olundu ki: "Allah için şunu yaptım bunu yaptım diyorsun ama baksana yaptığın hayrı köpek bile kabul etmiyor!" Bayezid "Tövbeler olsun, bir daha böyle düşünmem." diye feryad edince köpek suyu içti.
Sayfa 57 - Büyüyenay Yayınları, 1. Baskı, Ekim 2020 | ¹İstimdad: Yardım isteme, imdâda çağırma
Takdire karşı tedbirin faydası yoktur. Ecelinden fazla yaşayamaz, her emeline nail olamazsın. Senin rızkın senden geri kalmaz. Başkasının rızkı da sana verilmez. O halde hırs ve tamah ile kalbini neden öldürüyorsun?
Sayfa 25 - Büyüyenay Yayınları, 1. Baskı, Ekim 2020
Ölümden kaçmak imkânsızdır. İnsan rızkının da insandan kaçması mümkün değildir. Rızık, taksim ve takdir edilmiştir. Ecel malûmdur. Haris³ mahrumdur. Hasis⁴ mezmumdur.⁵ Hasud⁶ mahrumdur.
Sayfa 25 - Büyüyenay Yayınları, 1. Baskı, Ekim 2020 | ³Haris: Hırslı, ⁴Hasis: Paraya düşkün, cimri, pinti, ⁵Mezmum: Kınanmış, yerilmiş, ⁶Hasud: Çok kıskanç, haset eden
Reklam
Bayezid-i Bistamî'ye "Sen, su yüzünde ve havada yürüyorsun" dediler. "Kuru bir ağaç da suyun sathında yüzer, kuşlar da havada uçar. Sihirbazlar da bir gece içinde uzun mesafelere gidebilir. Tarikat ricaline lazım olan bunlar değil, Allah'tan başka bir şeye gönül bağlamamaktır" cevabını verdi.
Sayfa 22 - Büyüyenay Yayınları, 1. Baskı, Ekim 2020
"Marifet, kalbin Allah ile olmasıdır." Diriyi öldür ki o cesedindir. Ölüyü dirilt ki o kalbindir. Hazırı kaybet ki o dünyadır. Kaybı hazır kıl ki o âhirettir. Varı yok et ki o, heva ve hevestir. Yoku var et ki o da niyettir.
Sayfa 18 - Büyüyenay Yayınları, 1. Baskı, Ekim 2020
"Dilin neyse kalbin de o; kalbin neyse dilindeki de o. Aynaya yansıyan da, yolda yürüyen cüssen de, kelimelerin de kalbindir. Kalp tamiri dil ile, bakış temizliğiyle başlıyor herhalde." Zeki Bulduk
İşaret Allah Teâlâ senin beden arazini yarattığı zaman orada bir de Kâbe var etmiştir. Bu Kâbe senin kalbindir. Bu beyti mümin için en şerefli ev yapmış ve göklerde bir beyt-i ma'mur'un, yerde Kâbe'nin bulunduğunu, fakat bu beytlerin kendisini içine alamayacağını, buna karşılık mümin yaradılışlı bu kulunun kalbinin kendisini alacağını ifade buyurmuştur. Tabii, burada kalbin Allah'ı kuşatıp içine almasından maksat, O'nu bilmesidir. Bu da sana göstermektedir ki âyetteki arz kelimesinden kastedilen, senin kulluk arzın olan bedenindir, sen bu arzda sanki O'nu gözünle görüyormuşçasına O'na kulluk edersin.
Sayfa 121Kitabı okudu
94 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.