Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
233 syf.
10/10 puan verdi
Ödül Kime Ödüldür?
Bu inceleme ve bu kitaptan yaptığım alıntıları medium hesabımdan okumak için tıklayınız: sametonurr.medium.com/5afaeacd9d96 Özgür Bolat'ın 2016'da piyasaya çıkan "Beni Ödülle Cezalandırma" başlıklı değerli kitabı, ödül ve cezayı eğitimde kullanmanın zararları üzerine oldukça önemli bilgiler içermektedir. Kitabın alt
Beni Ödülle Cezalandırma
Beni Ödülle CezalandırmaÖzgür Bolat · Doğan Kitap · 20166,6bin okunma
Ödül, başarıyı ve mutluluğu nasıl etkiler?
Size Türkiye'de bir kurum tarif etsem, bu kurumun hangisi olduğunu söyleyebilir misiniz? İnsanların dört duvar içerisinde tutulduğu, geniş bir avlusu olan, belirli saatlerde insanların avluya çıkmasına izin verilen, kapısında güvenlik görevlileri olan, imza atarak içeriye girdiğiniz, müdür tarafından yönetilen, koridorlarında nöbet tutulan, her gün yoklama yapılan, katı kuralları olan, kural ihlallerinin disiplin suçuyla cezalandırıldığı, müfettişler tarafından denetlenen, insanların sınıflandırıldığı, sorgulama hakkınızın kısıtlı olduğu, kamerayla gözetlenen, arada sırada firarların olduğu ve çıkarken çok mutlu olunan kurum hangisidir? Görüldüğü üzere, okullar ve hapishaneler çok benziyor. Bu koşullarda çocuklar da isteklerini (iç motivasyon) kaybediyor; biz de onları motive etmek için dış motivasyon kaynakları kullanıyoruz. Peki, iç motivasyon dış motivasyondan nasıl ayrışır? Ödül, motivasyonu nasıl etkiler? Dış motivasyon ile mutluluk ve başarı arasında nasıl bir ilişki vardır?
Reklam
248 syf.
·
Puan vermedi
Ödül bir cezadır!
Kitap 2 kısımdan oluşuyor. İlk kısımda ödülün çocukları nasıl etkilediğini, beynin ödüle nasıl tepki verdiğini, iç motivasyonu öldürdüğünü, kontrol mekanizması olduğunu, ödülün sorumluluk bilincini geliştirip geliştirmediğini, ödülün başarıyı ve mutluluğu nasıl etkilediğini, araç mı yoksa amaç mı olduğu gibi soruları deneysel çalışmaları da konu
Beni Ödülle Cezalandırma
Beni Ödülle CezalandırmaÖzgür Bolat · Doğan Kitap · 20166,6bin okunma
Kısacası ödül, denetleme, hedef verme gibi mekanizmalar kişiye o işi yaptırır ama yapan kişiyi kontrol ettiği için, o işi yapma şevkini (iç motivasyonunu) öldürür. O işi değersizleştirir. Onun için ödülle iş yaptırılmamalıdır. Acaba çocuğun iç motivasyonu ölürse ne olur? Bu çocuğa nasıl zarar verir? Çocuğun başarısını ve mutluluğunu etkiler mi?
248 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Fazlasıyla Spoiler İçerir
Özgür hocanın; ebeveynler, öğretmenler ve çocuk yetiştirme görevi içinde olan tüm insanlara hitap ettiği bu kitap Ödül çocukları nasıl etkiler? ve Ödül yerine ne yapılmalı? şeklinde iki kısımdan oluşmaktadır. Kitapta ödülün bir koşula bağlı olarak verilen ve verilen kişi tarafından cazip görülen bir obje veya etkinlik olup iç motivasyonu, yaratıcılığı, performansı, başarıyı, verimliliği azaltıp öğrenmeyi, gelişimi, var olan değerleri zayıflatarak ilişkilere zarar verdiği bununla beraber "Ödül ve Cezanın" aynı şey olup ikisininde kontrol mekanizması olduğu bir çok örnek ve deneylere yer verilir. Kitabın sorumluluk nasıl kazandırılır? Bölümündeki tutarlı davranışlar başlığı altında yer alan "Ailelerin çocuklarına aynı şey için bazen kızıp bazen kızmaması bu nedenle de çocuğun nasıl davranacağını bilemeyip endişe ile büyümesi" cümlesi eleştirdiğim noktalardan bir tanesi oldu çünkü ebevynler ve öğretmenlerden de tıpkı bizler gibi mükemmel olmasını bekleyemeyiz çalışan bir ebeveyni ele alacak olursak bu ebevynimiz işten geldiğinde her zaman için oyuncaklarını dağıtan ve toplamayan çocuğuna kızmamış olsun fakat bir gün işte bir arkadaşıyla tartışsın ve o gün eve gittiğinde çocuğun oyuncaklarını toplamadığını görüp çocuğuna kızsa çocuk kendini güvensiz mi? Hissedecek çünkü bildiğimiz üzere Eric Erikson'un psikososyal evrelerine göre hatalar telafi edilebilir. Kitabın bu kısmı aklımı karıştırdığı için kitaba 7 puan veriyorum bunun dışında kitap ebevynlere başvuru kitabı olacak nitelikte Okuyacaklara şimdiden keyifli okumalar dilerim :)
Beni Ödülle Cezalandırma
Beni Ödülle CezalandırmaÖzgür Bolat · Doğan Kitap · 20166,6bin okunma
Kısacası ödül, denetleme, hedef verme gibi mekanizmalar kişiye o işi yaptırır ama yapan kişiyi kontrol ettiği için, o işi yapma şevkini (iç motivasyonunu) öldürür. O işi değersizleştirir. Onun için ödülle iş yaptırılmamalıdır. Acaba çocuğun iç motivasyonu ölürse ne olur? Bu çocuğa nasıl zarar verir? Çocuğun başarısını ve mutluluğunu etkiler mi?
Sayfa 47 - Doğan KitapKitabı okudu
Reklam
Ödül iç motivasyonu nasıl etkiler?
Kendilerini bilime adamış ve iç motivasyonları çok yüksek olan bilim insanlarının bile, Nobel aldıktan sonra ortalamadan daha az araştırma yapmaya başladığını görüyor. Hatta DNA nın yapısını bulan prof. Watson, Nobel ödülü aldıktan sonra çok az bilimsel araştırma yaptığını söylüyor.
248 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Okuyan kişilerin kesinlikle ödüle ve cezaya bakış açıları değişecek . Hele ki bir çocuğunuz varsa bu kitabı geç kalmadan okumanızı tavsiye ederim. •Ödül, neden motivasyonu düşürür? •Ödülle değerler neden öğretilemez? •Ödül, yaratıcılığı neden olumsuz etkiler? •Ödül, yapay sevginin bir göstergesi midir? •Ödülle büyüyen çocukları ne tür tehlike bekler? •Mutlu ve başarılı bir çocuk gerçekte nasıl yetiştirilir? Bunun gibi merak edilen birçok sorunun cevabı bu kitapta gizli. Ödül verilerek bir çocuk motive edilse de, ödül ortadan kalkınca işinde yapılmayacağı, ödülü sürekli artırmak gerekeceği, ödüle alıştıktan sonra ise artık zevk vermediğinden farklılaştırmak gerekeceği ve sorumluluğuna giren işleri bile ödül karşılığında yapmayı isteyeceğini söyleyen Bolat şöyle ifade etmiş: Çocuğa dışarıdan sürekli ödül (dış motivasyon) verilirse, isteği (iç motivasyon) azalır. Bir süre sonra kendi başına karar verme ve harekete geçme (motive etme) becerisini de kaybeder. Dahası aynı seviyede motivasyon üretmek için sizinde ödülü mütemadiyen arttırmanız gerekir. Kitapta çeşitli sosyal deneylere yer verilmiş. Ödül verildiğinde ve verilmediğindeki davranış şekilleri incelenmiş. Ayrıca beyin hareketleri ve kan sonuçları alınarak laboratuvar deneyleri de gerçekleştirilmiş. Bu deneyler sonucunda ödülü var olan motivasyonu öldürdüğü tespit edilmiş.
Beni Ödülle Cezalandırma
Beni Ödülle CezalandırmaÖzgür Bolat · Doğan Kitap · 20166,6bin okunma
Ödül iç motivasyonu nasıl etkiler?
“Prof. Harriet Zuckerman, Nobel ödülü kazanmış elli bilim insanını inceliyor ve çok şaşırtıcı bir sonuçla karşılaşıyor. Kendilerini bilime adamış ve iç motivasyonları çok yüksek olan bilim insanlarının bile, Nobel aldıktan sonra ortalamadan az araştırma yapmaya başladığını görüyoruz...İç motivasyonu en yüksek olan bilim insanları bile, ödülden sonra araştırmaya daha az ilgi duyuyor.”
Ödül iç motivasyonu nasıl etkiler ?
...Hatta DNA'nın yapısını bulan Prof. Watson, Nobel ödülü aldıktan sonra çok az bilimsel araştırma yaptığını söylüyor. İnanabiliyor musunuz ? İç motivasyonu en yüksek olan bilim insanları bile, ödülden sonra araştırmaya daha az ilgi duyuyor.
Sayfa 29 - Doğan
Reklam
Ödül iç motivasyonu nasıl etkiler?
Kısacası, insanlara sevdikleri şeyleri ya da sorumluluklarını yapmaları için dışarıdan ödül vermeye gerek yoktur. Ödül verilirse, kişi bilişsel çelişki yaşar, o iş kendi içinde değerli değildir algısı oluşur. Bundan dolayı da o işten soğur ve ilgisi azalır.
Sayfa 37
Ödül İç Motivasyonu Nasıl Etkiler
Bunun temelinde ünlü psikolog Leon Festinger tarafından geliştirilen "bilişsel çelişki kuramı" yatıyor. Bir kişi kendisi ile ilgili bir tutum geliştirdiği an, o tutumla tutarlı davranışlar sergiler. "Tutum" ile "davranış" örtüşmezse, kişi bilişsel çelişki yaşar. Bir kişi, "Ben cesurum" derse ama cesur davranmazsa, o zaman bilişsel çelişki başlar, endişe kaçınılmaz olur. Kişi de bu çelişkiyi çözmek için tutumunu ya da davranışını değiştirmek zorunda kalır.
Sayfa 33
Ödül iç motivasyonu nasıl etkiler?
"Ödülün kendisi sürdürülebilir bir motivasyon kaynağı yaratmadığı gibi, halihazırda var olan iç motivasyonu da öldürür. Çocuk severek yaptığı işi, ödül aldıktan sonra daha az seviyor, hatta o işe karşı olumsuz tutum geliştiriyor.."
Sayfa 29