141 syf.
8/10 puan verdi
Okulsuz Toplum adlı kitapta, başlıktan da anlaşılacağı üzere okul kurumunun olmadığı bir sistem anlatılmaktadır. Fakat bu anlatım yapılırken okul kurumunun toplum üzerindeki etkileri de eleştirel bir dille okuyucuya aktarılmıştır. Bahsi geçen kurumlar, insanlar üzerinde sosyal tabakalaşma yaratmış mıdır? Eğitim anlayışı modern olarak toplumları
Okulsuz Toplum
Okulsuz ToplumIvan Illich · Şule Yayınları · 20183,903 okunma
Şehir çocuğu mümkün olan kurumsal süreçlerin gelişimi dışındaki hiçbir şeye umut bağlayamaz. Fantezileri bile bilim kurgu üretimi üzerine proglamlanmaktadır.
Sayfa 124Kitabı okudu
Reklam
Üniversite, hem öğrenme için kaynaklara hem de sosyal rollerin bazı yetkilerinin tanınması konusunda haklara sahiptir. Böylece hem mezuna hem de onu arayana çöpçatanlik eder. Her bir okul derecesi, sahip olduğu etiketi devamlı surette tüketicinin maruz kaldığı müfredat üzerine yıkmaktadır.
165 syf.
7/10 puan verdi
Zorunlu Eğitim Otopside
Bu inceleme ve bu kitaptan yaptığım alıntıları medium hesabımdan okumak için tıklayınız: sametonurr.medium.com/852f10d8e7e0 Abdulbaki Değer'in "Masalı Yıkmak" kitabı 2021 yılında yayımlandı. Kitabın alt başlığı: "Zorunlu-Kitlesel Eğitimin Doğası Üzerine". Değer, bir eğitim kitabı yazmış, ama bu sıradan bir
Masalı Yıkmak
Masalı YıkmakAbdulbaki Değer · Çıra Yayınları · 202114 okunma
Okullar, her şeyde bir gizlilik olduğu kanısı üzerine tasarlamaktadır. Yaşamın bu niteliği söz konusu gizliliği bilmeye bağlıdır.
Etiğimin geleceği hakkında sürdürülen Amerika'daki tartışma, toplum siyasetinin diğer alanlarındaki söylemlere göre daha muhafazakârdır. En azından dış ilişkiler üzerine organize olmuş bir azınlık, devamlı surette bize Birleşik Devletler'in dünya polisi olma rolünden vazgeçmek zorunda olduğunu hatırlattı.
Reklam
Okul, bireye bir şans daha tanımadan kapılarını onun üzerine asla kapamaz; çare bulucu, yetişkinleri de hesaba katan ve sürekli bir eğitim anlayışı sergiler.
Her bir okul derecesi, sahip olduğu etiketi devamlı surette tüketicinin maruz kaldığı müfredat üzerine yıkmaktadır.
Okul müfredatı hem bilimi tanımlamakta hem de kendisini bilimsel araştırma olarak adlandıran şey tarafından tanımlanmaktadır. Okul, bireye bir şans daha tanımadan kapılarını onun üzerine asla kapamaz; çare bulucu, yetişkinleri de hesaba katan ve sürekli bir eğitim anlayışı sergiler.
• Okul, bireye bir şans daha tanımadan kapılarını onun üzerine asla kapamaz; çare bulucu, yetişkinleri de hesaba katan ve sürekli bir eğitim anlayışı sergiler.
Reklam
141 syf.
·
Puan vermedi
·
11 günde okudu
"Okullaşmaya", daha doğrusu eğitimde "kurumsallaşmaya" karşı olan filozof, yazar
Ivan Illich
Ivan Illich
, eğitimin, bilimin, ilmin, araştırmanın sadece okul adı verilen kendi deyimiyle "modern hapishanelerde" yapılmasına karşı olduğunu savunduğu bu kitabında, öğrenmenin mümkün olduğunca bireyin hayatının tüm aşamalarına yayılması görüşünün arkasında duruyor. Bir bakıma kendi kurduğu ütopyasında eğitimi irdeleyen Illich; kitabın sonlarında okulların gereksiz oluşuna karşı kendi ürettiği özgürlükçü, eşitlikçi ve katılımcı öğrenim modellerini biz okuyucularına sunuyor. Eğitim felsefesi olması açısından eseri okurken biraz zorlanılabilinir. Ancak eğitim kurumlarına dair farklı bir bakış açısı kazandıracak, okulsuz bir toplum nasıl olur üzerine epey düşündürecektir. •"Bazen öyle diplomalı insanlar görüyorum ki içimden 'bu kadar cehalet ancak eğitimle mümkündür' diyesim geliyor.'' --Vedat Türkali--
Okulsuz Toplum
Okulsuz ToplumIvan Illich · Şule Yayınları · 20183,903 okunma
Çocuklar okulda öğrenir, çocuklara sadece okulda eğitim verilebilir. Bence bu üzerine düşünülmemiş öncüller, ciddi olarak sorgulanmayı hak ediyor. Bizce insanoğlu, çocuklarla ilgilenme göreviyle hem kutsalmış hem de cezalandırılmıştır.
Okul, öğretmenin öğretimin sonucu olduğu aksiyonu üzerine kurulmuş bir kurumdur. Okulsuz toplum - IVAN ILLICH
141 syf.
·
Puan vermedi
·
21 saatte okudu
Okulların sadece "öğretime" hizmet ettiğini bir "eğitim aracı olmadığını, okulun mevcut statükoyu korumaya yaradığını dile getiriyor. Eğitim kuramlarından " radikal kuramı" benimseyen Ivan İllıch öğrenmelerimizin çoğunun okul dışında tesadüfen, planlanmamış şekilde öğrenildiği üzerinde durmaktadır. Okulun olmazsa olmaz yanılgısına düşülmesi diğer kurumlara da bağımlılık geliştirdiğine yormaktadır. Farklı bir bakış açısı kazanmak için kitap güzel lakin tespitler yeterli olmakla birlikte sunduğu çözümler eksik ve yetersiz. Eğitim üzerine Nurettin Topçu ve Mümtaz Turhan'ın kitaplarının daha nitelikli olduğunu düşünüyorum.
Okulsuz Toplum
Okulsuz ToplumIvan Illich · Şule Yayınları · 20183,903 okunma
154 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.