“Büyük Türk milletine, onun bütün emeklerini kısır yapan çorak yol dışında, kolay bir okuma yazma anahtarı vermek lazımdır. Bu okuma yazma anahtarı ancak, Latin esasından alınan Türk alfabesidir. Milletler ailesine, münevver (aydın) yetiştirmiş büyük bir milletin dili olarak girecek olan Türkçeye, bu yeni canlılığı kazandıracak olan üçüncü Büyük Millet Meclisi, yalnız ebedî Türk tarihinde değil, bütün insanlık tarihinde mümtaz bir sima olacaktır..."
Sayfa 305
490 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Francise Prose'un bu eserinin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. "Bir Yazar Gibi Okumak" tabiri aslında nitelikli bir okuyucu olmanın anahtarı gibi. Kitabı sanki üniversitede öğrencilerin karşısında ders anlatır gibi yazması, akıcılığını ve etkileyiciliğini arttırmış. Dünyaca ünlü birçok yazarın üslubundan, yazım dilinden, karakter oluşturma sürecinden, kelime tercihlerinden tutun; birçok konuyu örnek pasajlarla destekleyerek anlatıyor. Bu bakımdan yazan insanlar için değerli bir rehber niteliğinde. Ben kendi yazım sürecimde, kendimi karşılaştırma ve gelişime açık noktalarımı görme fırsatı edindim okurken. Dostoyevski'nin karakterlerini kendi kendine konuşturması, Tolstoy'un betimlemeleri, Twain ve Hemingway'in sokak ağzını kullanımı; ki özellikle Bukowski ve Louis Ferdinans Celine bu konuda örnek aldığım önemli yazarlardır. Bu kitap bir çırpıda da okunur benim yaptığım gibi ya da yazma serüvenine yeni başlayanlar veya cesaret arayanlar için sindire sindire, altını çizip notlar alarak ve son olarak kitabın sonunda paylaşılan okuma rehberindeki kitapları da okuyarak kendi yazma serüveninize yardımcı olabilirsiniz.
Bir Yazar Gibi Okumak
Bir Yazar Gibi OkumakFrancine Prose · Kıraathane Kitapları · 202245 okunma
Reklam
192 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Araplaşmış Türkler vardı orada!!!
Falih Rıfkı Atay-Zeytindağı 1915-1918 yılları arasında Suriye-Filistin-Hicaz cephesinde geçiyor. Kitap adını bölgedeki Zeytindağı tepesinden alıyor. Cemal Paşa’nın anılarından oluşuyor. Cemal Paşa İttihat ve Terakkide etkin bir komutandır. Bir çok tarihçi bölgedeki Arap liderlerin Cemal Paşa tarafından idam ettirilmesi sonucunda halkın tahrik
Zeytindağı
ZeytindağıFalih Rıfkı Atay · Pozitif Yayınları · 20119,9bin okunma
HARF DEVRİMİ
Her şeyden önce her gelişmenin ilk yapıtaşı olan meseleye temas etmek isterim. Her araçtan öncel büyük Türk milletine onun bütün emeklerini kısır yapan çorak yol haricinde kolay bir okuma yazma anahtarı vermek lazımdır. Büyük Türk milleti cehaletten az emekle kısa yoldan ancak kendi güzel ve asil diline kolay uyan böyle bir vasıta ile sıyrılabilir. Bu okuma yazma anahtarı ancak Latin esasından alınan Türk alfabesidir. Basit bir tecrübe Latin esasından Türk harflerinin, Türk diline ne kadar uygun olduğunu şehirde ve köyde yaşı ilerlemiş Türk evlatlarının ne kadar kolay okuyup, yazdıklarını güneş gibi meydana çıkarmıştır.
Büyük Türk milleti cehaletten az emekle kısa yoldan ancak kendi güzel ve asıl diline kolay uyan böyle bir araçla sıyrılabilir. Bu okuma yazma anahtarı ancak Latin esasından alınan Türk alfabesidir.
Sayfa 58
“Büyük Türk milleti cehaletten az emekle kısa yoldan ancak kendi güzel ve asıl diline kolay uyan böyle bir araçla sıyrılabilir. Bu okuma yazma anahtarı ancak Latin esasından alınan Türk alfabesidir.”
Sayfa 60 - Can YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Türk milletine onun bütün emeklerini kısır yapan çorak yol dışında kolay bir okuma yazma anahtarı vermek lazımdır. Büyük Türk milleti cehaletten az emekle kısa yoldan ancak kendi güzel ve asıl diline kolay uyan böyle bir araçla sıyrılabilir."
Sayfa 60 - Can Yayınları ( Üçüncü Dönem İkinci Toplanma Yılını Açarken) 1 Kasım 1928
Büyük Türk milleti cehaletten az emekle kısa yoldan ancak kendi güzel ve asıl diline kolay uyan böyle bir araçla sıyrılabilir. Bu okuma yazma anahtarı ancak Latin esasından alınan Türk alfabesidir. Basit bir tecrübe Latin esasından Türk harflerinin, Türk diline ne kadar uygun olduğunu şehirde ve köyde yaşı ilerlemiş Türk evlatlarının ne kadar kolay okuyup yazdıklarını güneş gibi meydana çıkarmıştır (alkışlar).
Sayfa 60 - 1. basım: Nisan 2023, İstanbul - Can Yayınları - 1 Kasım 1928
1 Kasım 1928'de Büyük Millet Meclisinin açılış nutkunda yeni harflerin kabulü için gerekçeli sebeplerini izah ederek teklifini şu suretle yapmıştır: "Her şeyden evvel her inkişafın ilk yapı taşı olan meseleye temas etmek isterim. Her vasıtadan evvel büyük Türk milletine, onun bütün emellerini kısır yapan çorak yol haricinde kolay bir
1 Kasım 1928
"Aziz arkadaşlarım! Her şeyden önce her gelişmenin ilk vasıtası olan meseleye temas etmek isterim. Her araçtan önce büyük Türk milletine onun bütün emeklerini kısır yapan çorak yol dışında kolay bir okuma yazma anahtarı vermek lazımdır (sürekli alkışlar). Büyük Türk milleti cehaletten az emekle kısa yoldan ancak kendi güzel ve asil diline kolay uyan böyle bir araçla sıyrılabilir (alkışlar). Bu okuma yazma anahtarı ancak Latin esasından alınan Türk alfabesidir. Basit bir tecrübe Latin esasında Türk harflerinin, Türk diline ne kadar uygun olduğunu şehirde ve köyde yaşı ilerlemiş Türk evlatlarinin ne kadar kolay okuyup yazdıklarını güneş gibi meydana çıkarmıştır. Büyük Millet Meclisi'nin kararıyla Türk harflerinin kesinlik ve yasallık kazanması, bu memleketin yükselme mücadelesinde başlı başına bir geçit olacaktır. Milletler ailesine aydın, yetişmiş büyük bir milletin dili olarak elbette girecek olan Türkçeye bu yeni canlılığı kazandıracak olan üçüncü Büyük Millet Meclisi, yalnız sonsuza dek Türk tarihinde değil, bütün insanlık tarihinde seçkin bir yüz olarak kalacaktır.
Reklam
"Vakitlerden birinde, şehirlerden birinde ihtiyar bir adam varmış. Bir ağaca kendini zincirlemiş, kilidin anahtarı ise kayıpmış, öyle yaşarmış. Durmadan yazar yazar, defterler doldururmuş. Soranlara dermiş ki 'Ah! Min el aşk'. Yıllar geçmiş kimse aşk ile zincirin alakasını anlayamamış. Sonra adam zincirlendiği yerde bir gün
49 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.