Onur Göztepe

Onur Göztepe
@onurgoztepe
yatırım tavsiyesi değilimdir
Ankara
542 okur puanı
Mayıs 2015 tarihinde katıldı
yaşama görevi, kişinin kendisi olma, potansiyel olarak olduğu bireye dönüşme göreviyle aynıdır. özetlemek gerekirse, hümanist etikte iyi olan, yaşamın onaylanması, insanın güçlerinin ortaya çıkmasıdır. erdem, kendi varlığına karşı sorumluluktur. kötülük insanın gücünün sakatlanmasıdır; ahlaksızlık kendine karşı sorumsuzluktur ---------------------------------------------------------------- the duty to be alive is the same as the duty to become oneself, to develop into the individual one potentially is. to sum up, good in humanistic ethics is the affirmation of life, the unfolding of man's powers. virtue is responsibility towards his own existence. evil constitutes the crippling of man’s power; vice is irresponsibility towards himself.
Reklam
Onur Göztepe tekrar paylaştı.
Akıllı bir canlının karakterinde adaletle bağdaşmayan hiçbir erdem görmüyorum ama hazla bağdaşmayan bir erdem görüyorum: irade.
Sayfa 84 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
320 syf.
·
Puan vermedi
·
464 günde okudu
Demir Ökçe
Demir ÖkçeJack London
8.3/10 · 14,6bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Oysa biliyoruz ki bir filmi "görmek gerekir"... Başka bir deyişle, bir filme gidip, para verip "seyretmek" yeterli değildir... Gerçekten onu tüm evsafıyla "görmek" gerekir... Ve ne zaman ki bir film "anlatılabilir" olmaktan çıkar, asla "aktarılamaz" hale gelir, o zaman film bir gerçektir, dilsel sanallığından kurtulmuştur.
Sayfa 25
Reklam
Descartes "düşünüyorum" diye haykırarak modern felsefeyi başlatmış olan kişidir. Kuşku duyuyorum - varolduğumdan bile... ama kuşku duyduğumdan kuşku duyamam... o halde düşünüyorum... demek ki varım... o halde ben düşünen... bir şeyim... Kant daha akıllıydı... dedi ki her şey tamam ama "ben düşünen bir şeyim" sonucuna öyle kolay kolay varamazsın. Düşünmek demek her şeyi kavramda ta baştan içermek değildir. Düşünmek demek onu mekanda zamanda realize etmek demektir. Başka bir deyişle Napolyon hukukunda ya da Avrupa sisteminde realize olmamış bir Fransız Devrimi fikriyatı (Voltaire, Rousseau ve genel olarak Aydınlanma) beş para etmez. Kant'tan beri modern dünya düşünceyi ancak mekanda-zamanda gerçekleşmesi bakımından değerlendiriyor. Bugün bir "fikir"den bahsettiğimizde onun imajını da talep ediyoruz - zamanda ve mekanda. Kurumlaşmamış fikirler bugünkü dünya için bir hiçtirler
Sayfa 21
sinesinde barındırdığı bölünme ve çelişkilerdir bir yaşamı zenginlikle donatan, gelişip serpilmesini sağlayan. esrikliğin ne olduğunu bilmedikten sonra mantıkmış, aklı başındalıkmış ne anlam taşırdı? 'ölüm' arkasında dikilmese tek başına duyularca sağlanan hazzın ne değeri olurdu? karşı cinsler arasındaki ezeli düşmanlık olmasa, sevginin yüzüne kim bakardı?
Resim