Yargılama
Hayata yabancılaştıran iletişim şekillerinden biri, bizim değerle­rimizle örtüşmeyen davranışlarda bulunan insanları, yaptıkları­nın yanlış veya kötü olduğunu ima eden ahlakçı yargılarla de­ğerlendirmektir. Bu tür yargılamalar dile şöyle yansır: "Senin so­runun çok bencil olman." "O tembelin teki." "Onlar önyargılılar." "Bu, uygunsuz bir davranış." Suçlama, hakaret, küçük düşürme, etiketleme, eleştirme, karşılaştırma ve teşhis koyma . . . Bunların hepsi yargılamanın çeşitleridir.
"..Ne de olsa, bu insanların bazıları öylesine tedbirli ve dar görüşlü ki, bir toplantıda açıkça fikrini söyleyen herkese karşı önyargılılar."
Sayfa 343 - 1. Basım, Temmuz 2022, İstanbul, İş Bankası YayınlarıKitabı okudu
Reklam
“ Ah bu çocuklar! Anne ve babaları gibi, çok önyar­gılılar.”
Anlıyorum çok anlıyorum dostlar anlamak beni bitirdi, tüketti içimdeki yaşama sevincini yok etti. Ne isterdim biliyor musunuz biraz kendimden uzaklaşmak ve huzur neredeyse oraya varabilmek orada kendimi kaybettiğimin bile farkında olmaksızın mutlu olmayı dilerdim. Hiçbir şey eskisi gibi değil ve hiç kimse içten gelmiyor artık ne olduysa bana inatçı bir umudumla hala bir şeyler bekliyorum insanlar çok küstah, acımasız ve önyargılılar ama bana kalırsa bu hayatta kimseye çok değer vermeyeceksin çünkü değer verdiğin kadar değer görmezsin ben çok sevdim dostlar ama hep kaybettim hep kaybeden oldum sevilmeyi mi istiyorsunuz? Önce sevmeyi öğrenecek ve bileceksiniz Kazanmak mı istiyorsunuz? Kaybetmeyi öğreneceksiniz. Biliyordum yaşamım içimde kara bir yazgı gibiydi ama hayat nasıl olsa devam ediyordu ve bu keyifsiz bir zaman akışından başka bir şey değildi ve ben zamanı aldırmadan yaşayan bir insan olarak o kadar da mutlu değildim doğrusu. Ama insanın mutluluğu kendin elinde diyorlar ya ben inanmıyorum ne kadar çabalasam da mutlu olamadım hep üzüldüm hep başım öne eğik kalan oldum size demem o ki mutluluk bir şanstır dostlar.
Evet, öyle. Onlar önyargılılar sadece, o kadar.
Sayfa 205Kitabı okudu
Vorurteile..
"Önyargı, insanların beynini sulayıp, içindeki tohumu filizlendirir. Önyargılılar insanlar üzerindeki kötü düşüncelerini bir ağaç gibi büyütürler.."
Reklam
Doğruya doğru
Türkiye'de cehaletin iki temel kaynağı vardır. Birincisi aldığımız eğitim, ikincisi de bulunduğumuz sosyolojik zeminin ürettiği önyargılılar. ... ~...
İnsanlar ne kadar da önyargılılar. Belli etmediklerini düşünüyorlar önyargılarını ama yüzlerindeki her bir çizgi içlerinden geçenleri açığa çıkarıyor.
Sanılar ve algılar gerçek bilgiyi veremezler. Önyargılılar incelenmeli, ayıklanmalıdır.
Ahlakçı yargılar
Hayata yabancılaştıran iletişim şekillerinden biri, bizim değerlerimizle örtüşmeyen davranışlarda bulunan insanları, yaptıklarının yanlış veya kötü olduğunu ima eden ahlakçı yargılarla değerlendirmektir. Bu tür yargılamalar dile şöyle yansır: “senin sorunun bencil olman” “o tembelin teki” , “onlar önyargılılar” , “bu, uygunsuz bir davranış” , suçlama, hakaret, küçük düşürme, etiketleme, eleştirme, karşılaştırma, ve teşhis koyma… bunların hepsi yargılamanın çeşitleridir.
Sayfa 32
51 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.