Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Otello Sendromu
Otello sendromuna adını veren semptom, eş tarafından aldatılıyor olma sanrısıdır. Aldatılma sanrısı saf biçiminde görülebileceği gibi, zaten yerleşmiş olan bir psikoz zemininde de ortaya çıkabilir.
Otello Sendromu
"Bir koca, portmantodaki paltoların dizilişini ezberliyor, günün sonunda evine döndüğünde de yerleri değişmiş mi diye kontrol ediyordu. Düzendeki herhangi bir değişiklik, o yokken karısı ile onu aldatmak amacıyla evine birinin girdiğinin kanıtı sayılıyordu."
Reklam
Otello Sendromu
'...kıskançlık, annenin memesini ve anneyi almakla suçlanan babayla rekabet kuşkularına dayanır. Rekabet doğru yöndeki ve tersine dönmüş Oidipus karmaşasının erken evrelerine damgasını vurur, ki bu normalde ilk yaşın ikinci çeyreğinde depresif bir pozisyonla eşzamanlı ortaya çıkar.'
Otello Sendromu
Sürekli sanrısal kıskançlık çekenler, gerçek sevgiyi hissedemeyenlerdir, çünkü bütün ilişkileri narsisistik bir gereksinimle birbirine karışmıştır.
De Clerambault Sendromu olanlar genellikle kadınlardır. Durup dururken kısa bir süre bir arada olduğu ya da daha önce hiç karşılaşmadığı bir erkeğin kendisine aşık olduğu şeklinde sanrılarla desteklenen kuvvetli bir inanışa sahip olurlar. Otello Sendromu şiddetli ve önüne geçilemeyen bir eş tarafından aldatılma şüphesidir. Couvade Sendromu baba adaylarına özgüdür. Bazı baba adayları önü alınamaz bir şekilde eşlerinin gebeliği sürecinde bazen de doğum sırasında sabah kusmaları, sıra dışı ağrılar veya başka rahatsız edici fiziksel belirtiler sergilerler.
Otello Sendromu
Oscar Wilde, Önemsiz Bir Kadın'da bu noktayı şöyle dile getirir:"Ilginç şey, güzellikten nasip almamış kadınlar daima kocalarını kıskanıyorlar, güzel kadınlarsa asla!"
Reklam
Otello Sendromu
Shakespeare'in ruhu işkenceler içinde kıvranan kahramanı Otello " tapar, ancak kuşkulanır, ama yine de çok sever."
Otello Sendromu
Jüpiter fani Amphitryon'un sadık karısı Alkemene'ye aşık olur ve karşılığında bir fani olarak sevilme özlemi duyar. Tanrı Merkür'e bunun olanaklı olup olmadığı yolundaki kuşkularını ifade eder.Şöyle der:"kendine mi sadık yoksa kocasına mı sadık... biliyorsun,Merkür sadık kadinların çoğu... haricinde kocalarına her yönden sadakatsizdirler. Bu erdemli kadınlarla farkı olan, onları baştan çıkarmak değildir, kimsenin ruhu duymadan baştan çıkarabileceklerine ikna etmektir." Jüpiter bu amaçla Amphitryon kılığına girer ve Merkürle birlikte dünyaya iner. Merkür bir savaş ayarlar, böylece Amphitryon silah başına çağırılır, bu da Jüpiter e Alkmene'nin yaşadığı yere girmesine fırsat verir. Alkemene bu kılık değiştirmeyi fark edebildiğini öne sürse de, Jüpiter görünürdeki başarısı konusunda çelişkiye düser, bir yandan zafer kazanmış hissederken diğer yandan hoşnutsuzdur,şöyle der " Ben ne istiyorum?bin tane çelişkili arzu! Alkemene'nin kocasina sadık kalmasinı ama aynı zamanda kendini bana vermesini. Okşamalarıma kendini bırakmamasinı ama aynı zamanda gözümün önünde tutku ateşiyle yanmasinı. Bu entrikadan hiç haberi olmamasını ama yine de olanca kudretiyle buna katılmasını."