Tekrarların aşırılığı ve ilgilerin takıntı niteliği, otizmde tipiktir. Tekrarlayıcı davranışı değerlendirmenin bir başka yolu da, bunu aşırı inatçılık olarak düşünmektir. Gerçekten de değişime karşı güçlü bir direnç ve yeniliğe karşı isteksizlik söz konusudur.
Otizm türlerinin hepsi doğum öncesinde başlar ve gelişmekte olan beyni etkiler.
Reklam
Basit görünen bazı işler otistik çocuklara neden imkansız gelir? Buna karşılık, neden başkalarına zor görünen görevlerde başarılı olurlar? Niçin kelime hafızası iyi olan bir çocuk, bunların anlamlarını kavrayamaz?
Erken dönemde otizm genellikle DEHB ile karşılaştırılır. Her iki durumda da çocuklar odaklanma konusunda güçlük çekerler ve farkı ancak birbirleriyle etkileşime girdiklerinde anlayabilirsiniz. Otizmli çocukların böyle zamanlarda daha çok zorlandıklarına şahit olursunuz.
Sayfa 87 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Çalışma hayatımda bizzat tanık olduklarıma ve en yeni araştırmalardan derlediklerime dayanan tahminime göre çevresel faktörün etkisi genetik olandan çok daha fazla. Bağırsak bakterilerindeki değişiklikler, bireyin sağlıklı immünolojisini ve nörolojisini etkileyebildiği gibi MS ve demans gibi durumlara da yol açabilir, böylesi değişik likler gelişmekte olan bir çocukta yüksek otizm ihtimali anlamına gelebilir.
Sayfa 138Kitabı okudu
Vajinal yolla doğumun tersine anne karnından ameliyatla alı­narak doğmanın sağlık sonuçlarına ilişkin istatistikler kesinlikle hayret vericidir. Aşağıda geniş bir kitle üzerinde yapılan titiz ve kontrollü çalışmalara dayanan, sezaryenle doğuma ilişkin veriler özetlenerek listelendi: • Alerji riski beş kat artmıştır. • DEHB riski üç kat daha fazladır. • İki kat daha fazla otizm riski bulunur. • Çölyak hastalığı riskinde %80 artış söz konusudur. • Yetişkinlikte obez olma riskinde %50 artış görülür (ve daha sonra göreceğimiz gibi obezite, demans riskiyle doğrudan bağlantılıdır). • Tip 1 diyabet riski %70 daha fazladır28 (ve diyabet de demans riskini iki kattan daha fazla artırır
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.