116 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Sevmek, Sevinmek, İyi Şeyler Üstüne
Merhabalar, bugün Yaşar Kemal'in "Sevmek, Sevinmek, İyi Şeyler Üstüne" adlı yazarın seçme yazılarından oluşan bir kitabıyla geldim. Sevmek, Sevinmek, İyi Şeyler Üstüne'nin ilk baskısı 2014'te yapılmış. Kitapta yer alan metinler yazarımızın Zulmün Artsın, Ağacın Çürüğü, Ustadır Arı ve Baldaki Tuz adlı kitaplarından seçilmiş. Doğan Kardeş (ilk gençlik) kitaplarından biri olan eserde, yazarın kesme işareti ve inceltme işareti kullanmama durumu burda da düzeltilmeyip, yazarın yazım şekline sadık kalınmış. İlk kez Yaşar Kemal okuyacaklar için yazarın dünyaya yaklaşımını özetleyen bir eser. 1960-1993 yılları arasında yazılmış olan bu yazılar 18 tane. Okurken bir yandan da ülkemizin düşünsel ve politik yapısını görür gibi oluyoruz. Sanat, bilim, özgürlük, Köy Enstitüleri, Çukurova, Nazım Hikmet, Dostoyevski, kültür, sinema vb birçok konu hakkında yazmış Yaşar Kemal. Hepsinin dayandığı temel noktada ise sevgi var kuşkusuz. Ben kitabı severek okudum ve herkese tavsiye ediyorum. Sanatla, kitapla ve sevgiyle kalın dostlar
Sevmek, Sevinmek, İyi Şeyler Üstüne
Sevmek, Sevinmek, İyi Şeyler ÜstüneYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 20182,931 okunma
228 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Hiç okula gönderilmeyen,özel öğretmenler tarafından eğitilen stuart mill bir dahi çocuk olarak erken yaşta hemen her konuda uzman biri haline geldi.Hocalarından biride filozof Jeremy bentham'dı.ilgilendigi konulardan biride bireyin özgürlük alanı nedir?Devletlerin ve insanların birey üzerindeki baskısı ve birey için en doğru özğürlüğün nasıl mümkün olabileceğini anlatan bu kitabını gerçekten çok beğendim.Herkesin okuması gereken bir kitap diyebilirim.iyi okumalar.
Özgürlük Üstüne ve Seçme Yazılar
Özgürlük Üstüne ve Seçme YazılarJohn Stuart Mill · Belge Yayınları · 2014668 okunma
Reklam
644 syf.
7/10 puan verdi
demokrasi, eşitlik, adalet falan
John Stuart Mill'in "Özgürlük Üstüne ve Seçme Yazılar" adlı eserinin zayıf benzeri. 1962 basımını okudum. Tek ciltti. Fransız Alexis de Tocqueville ABD demokrasisini inceliyor ve dersler çıkarıyor bundan. Onlar ermiş muradına bizler çıkalım kerevetine. Kitapta adalete dair James Madison'un söylediği söylenen şu ifade geçer; “Cumhuriyetlerde, cemiyeti, idare edenlerin zulmüne karşı korumak çok mühimdir. Fakat kâfi değildir. Cemiyetin bir kısmının, diğer kısmın adaletsizliğine karşı korunması da lâzımdır. Adalet, her idarenin gayesidir, insanların birleşmelerinin hedefi budur. Milletler bu hedefe ulaşıncaya, ya da hürriyetlerini kaybedinceye kadar daima gayret sarf ettiler ve bundan sonra da edecekler.”
Amerika'da Demokrasi 1
Amerika'da Demokrasi 1Alexis de Tocqueville · Doğu Batı Yayınları · 201544 okunma
228 syf.
10/10 puan verdi
Facebook, Google vs.. hangi ülkelerden, neden çıkar?
Özgürlük, insan hakları, ifade hürriyeti gibi hususlara bağlı olarak gelişmiş ülkelerin neden gelişme ortamı bulduğunu bir güzel anlatan 1859 tarihinde yazılmış kitap. Adamlar hep birlikte huzur içinde yaşamanın formülünü bulmuşlar, geri kalmış ülkeler de kendi salaklıkları ve bencilce kendileri dışındaki kimseye hayat hakkı tanımamaları yüzünden bunların birkaç yüzyıl gerisinde kalmaya mahkum. Ülkeyi sistem yürütür. bir kişiyi başa getirip ona tapmak ve her şeyi onun üzerine kurgulamak değil. Sistemi de "fikir"ler güçlendirir. Bu kitap o fikirlerden bahsediyor. Fikir deyince de aklıma V for Vendetta geldi yine. Facebook, Google gibi şeyler neden geri kalmış ülkelerden çıkmıyor da özgürlüğün olduğu yerlerden çıkıyor? Sorusuna adam (John) cevabı uzun zaman önce vermiş: "Gelişmenin tek şaşmaz ve sürekli kaynağı özgürlüktür, çünkü özgürlük sayesinde, ne kadar birey varsa o oranda alabildiğince çok sayıda bağımsız gelişme merkezleri oluşur."
Özgürlük Üstüne ve Seçme Yazılar
Özgürlük Üstüne ve Seçme YazılarJohn Stuart Mill · Belge Yayınları · 2014668 okunma
Resim