Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
İnsanlar para istifliyor, pahalı yerlere girip çıkıyor ve böylece zengin kişiler olduklarını düşünüyorlar.
İnsanlar kendilerine ya çok pahalı veya çok ucuz kıymetler biçerler. Herkes kendine ne kıymet biçerse pahası odur. Binanenaleyh istersen kendine hür, istersen esir olarak kıymet biç. Bu senin elindedir.
Sayfa 51
Reklam
Siyasi iktidarlar ve tarikatlar
Dönemin tarihçileri, yiyeceğin az, fiyatların pahalı olduğu bu zamanlarda, bu coğrafyada (Ön Asya) yaşayan insanların hayatlarını idame ettirebilmek için zorunluluktan dolayı at, eşek, katır, köpek gibi ele geçirebildikleri bütün hayvanların etlerini yediklerini belirtmektedir. (bkz. İbn Kesir, el-Bidâye ve'n-Nihâye) Tarihçiler daha dehşetli
Sayfa 54 - Kitap Yayınevi, İnsan ve Toplum Dizisi - 70, 2. Basım, Birinci Bölüm, Şam ve Anadolu Dolaylarında 7./13. Yüzyılda Tasavvuf ve Muvelleh Dervişlik
Bazı hayvan türleri evcilleştirilebilirken bazıları neden yabani kaldı?
1)Büyüme Hızı. Sahip olmaya değmesi için evcil hayvanın çabuk büyümesi gerekir. Goriller ve filler otobur olmalarına, yiyecek seçmek gibi kötü huyları olmamasına, çok fazla et vermelerine karşın bu kural gereği elenmektedir. 2)Bir Yere Kapatarak Yetiştirmenin Zorlukları. Biz insanlar başkalarının gözü önünde sevişmekten hoşlanmayız; değerli ol-
Pahalı bir araba, lüks bir saat ve çok büyük bir ev istediğini düşünebilirsin. Ama şunu söyleyeyim, öyle olmuyor. Aslında diğer insanların sana saygı ve hayranlık duymasını istiyorsun ve de pahalı şeylere sahip olmanın bu­nu getireceğini düşünüyorsun. Oysa bu hemen hemen hiçbir zaman böyle olmuyor; özellikle de, sana saygı ve hayranlık duymalarını istediğin insanlar bağlamında hiç böyle değil.
"insanlar kendini ya çok pahalı ya da çok ucuz değerler biçerler herkes kendine ne değer biçerse pahası odur bunun için istersen kendine özgür istersen köle olarak değer biç BU SENİN ELİNDEDİR!"
Sayfa 124Kitabı okudu
Reklam
Ha­pishane suça eğilimli insanlar üretir; ama bu kişiler sonuçta iktisadi alanda olduğu kadar siyasal alanda da gereklidir. Suça eğilimliler işe yarar. Örneğin, cinsel zevk sömürüsünden elde edilebilecek kârda kullanılırlar: Günlük ve pahalı cinsel haz ile sermayeleştirme arasında aracılık görevi üstlenen suça eğilimliler sayesinde ancak mümkün olan devasa fahişelik kurumu ondokuzuncu yüzyılda bu şekilde yerleşebilmiştir.
...milliyetçiliğin, biri kolay diğeri çok zor, iki tarafı var. Kolay kısım bize benzeyeni yabancıya tercih etmek. İnsanlar bunu milyonlarca yıldır yapagelmiş. Yabancı düşmanlığı DNA'mıza işlemiş. Milliyetçiliğin zor kısmı kimi zaman yabancıları arkadaş ve akrabalarımıza tercih etmek. Örneğin iyi bir vatansever, kendi çocuklarını pahalı bir özel hastanede tedavi ettirememek pahasına, ülkenin öbür ucundaki tanımadığı bilmediği çocuklar doğru düzgün bir ulusal sağlık hizmeti alabilsin diye vergilerini dürüstçe öder. Bu davranış milyonlarca yıllık evrimsel sürece ters düşüyor. Vergi kaçırmak ve yakınlarımızı kayırmak bize doğal gelse de milliyetçilik bunları “yolsuzluk” addediyor.
Kusursuz hayatlar, kusurlu insanlar için pahalı bir ödüldü.
Sayfa 141Kitabı okudu
vergilendirme her iki uçta da etkinliğini kaybeder
Fazla karmaşıklaştırırsan kimse onu anlayamaz ve aşırı şişkin ve pahalı bir vergi örgütüne ödeme yapmaz. Fazlaca basite indirgersen insanlar haksız olduğunu düşünür ve fena halde gücenir. En basit vergi her bireyin aynı miktarı ödediği kelle vergisidir, ancak bu yolla zenginle fakiri aynı kefeye koymanın haksızlığı göz ardı edilemeyecek kadar barizdir.
Reklam
"Sağ elinin verdiğini sol elin görmemeli" düsturuyla yetişen bir medeniyetin çocukları bugün ne hale geldi! Cami duvarında pahalı mermerlere adının yazılması için bağış yapan insanlar, ismini saklı tutan insanları ayıplamaya başladı.
Sayfa 140Kitabı okudu
Erbain. İsmet Özel’den okuduğum ilk kitap. Erbain; 238 sayfadan oluşan güzel bir şiir kitabı… İsmet Özel’i, şiir düzeyinde çok okudum ancak kitap düzeyindeki ilk okumayı Erbain ile yaptım. Öncelikli olarak kitaba adını veren “erbain”e bakalım. Erbain; “Rumi takvimde 22 Aralık'tan 31 Ocak gününe kadar süren kırk günlük kış dönemi” olarak
Üç Frenk Havası
1.CAPRİCCİO ÖLÜM Gülünç bir ölümle öldü deniyor Max Stirner için çünkü mahvına sebep nihayet bir sinektir ama Fanya Kaplan nasıl öldü diye sorarsak sanırım işimiz fazlasıyla ciddileşir. Bize ne başkasının ölümünden demeyiz
O kadar basitleşmiş ve yıpranmışız ki. Sadece yeme içme, uyku, aptalca lüks, pahalı kıyafetler ve eğlence peşindeyiz. Hiç kimsenim maneviyatla ilgisi yok. İdealizm kaybolmuş. Herkes sadece daha fazlasını nasıl kazanacağını düşünüyor. Şarlatanlık, hırsızlık diz boyu. İnsanlar har vurup harman savuruyorlar. Bir yandan ülke yangın yeri, diğer yandan herkes vur patlasın çal oynasın.
Dışsal hedeflerine ulaşan insanların günlük mutluluğunda herhangi bir artış olmuyordu, sıfır. Söz konusu hedeflerin peşinden koşarken muazzam enerji harcıyor ama hedefleri gerçekleştirdiklerinde hissettikleri başta hissettiklerinin aynısı oluyordu. Terfi, lüks araba, yeni iPhone, o pahalı kolye. Bunlar mutluluğunuzu bir nebze olsun arttırmıyor. Oysa içsel hedeflerine ulaşan insanlar gerçekten çok daha mutlu, daha az depresif ve kaygılı oluyordu. Değişimi takip etmeniz mümkündü. Örneğin ellerinden geleni yapıp karşılığında bir şey istedikleri için değil, bunun iyi bir şey olduğunu hissettikleri için daha iyi bir arkadaş olduklarında hayatlarından daha memnun oluyorlardı. Daha iyi bir baba olmak, sırf verdiği keyif için dans etmek, sırf doğrusu bu olduğu için başka birisine yardım etmek. Bunlar mutluluğunuzu önemli ölçüde arttırıyor. Gelgelelim çoğumuz zamanımızın büyük bir kısmını dışsal hedeflerin, bize hiçbir şey vermeyen şeylerin peşinden koşarak geçiriyoruz. Kültürümüzün tamamı bizi böyle düşünmeye sevk edecek şekilde tertip edilmiş durumda. Doğru notları al, en iyi kazandıran işe gir, sıralamada yukarlara çık, ne kadar kazandığını kıyafetlerin ve arabalarınla göster… Kendini iyi hissetmenin yolu bu.
1.487 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.