Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ezgi

Ezgi
@paredrosum
191 okur puanı
Haziran 2018 tarihinde katıldı
784 syf.
4/10 puan verdi
Lesson for how to be a bohemian poet. Kuşağını anlattığı söylendiği için kapsamlı bir yorum yapamıyorum. Ama Bolano’nun şiir üzerine bir cümlesini daha okuyamayacağım.
Vahşi Hafiyeler
Vahşi HafiyelerRoberto Bolano · Can Yayınları · 2019136 okunma
Reklam
392 syf.
2/10 puan verdi
Modası geçmiş, genel kabullerin yaratıcı okumasını yaptığını düşünen bir sosyolog Beck. Kuramının modası geçmiş ama Türkiye’de hala ders programlarına alınıyor. Beck’in risk konumu kuramı hiçbir şey ifade etmeyen bir kuram. Risk almak/almamak ancak bir deneyin parçası olabilir. Aslında bahsettiği şey sınıfsallık. Sınıfsallık da daha önce bilinen kuram olduğu için ufak bir kelime oyun yapmış diyebiliriz. Nomotetik hiçbir niteliği olmayan, skolastik okumalardan ibaret bir kuram. Risk konumundan bahsedildiğinde bu kalıp yalnızca diğer kuramlarla anlamlı. Gerçeği ne kadar açıkladığını düşündüğümüzde elimizde hiçbir şey yok. Fordizm, açlık, iklim değişimi bunların hiçbirini risk kavramıyla açıklayamıyor. Ekolojik sorunlar devam ettiği için bilim yanıldı demekten fazlasını vermeli bir kuram. Bilimin büyüsü bozuldu gibi bir tabir ne kadar bilimsel olabilir zaten. Spekülatif bir eserin bu kadar ilgi çekmesini çok anlamsız buluyorum.
Risk Toplumu
Risk ToplumuUlrich Beck · İthaki Yayınları · 201494 okunma
221 syf.
·
Puan vermedi
Kitapta Nechaev’in portresini beklerken bir Rus devrimci geleneği özeti buldum. Nechaev hakkında orada burada gördüğüm şeylere ekleyecek hiçbir şeyi yoktu yazarın. Hatta Lenin bölümü daha uzundu.
Olanaksızı İsteyen Adam: Sergey Nechaev
Olanaksızı İsteyen Adam: Sergey NechaevMichael Prowdin · Epigon Yayınevi · 20033 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
480 syf.
2/10 puan verdi
Yazarın diğer kitabını da okuyup değerlendirmek istedim. Bu kitabın neden Ağır Kitaplar dizisinden yayımlandığını anlamadım. Değil ağır söylendiği gibi bir sosyoloji kitabı bile değil. Zeldin gerçek bir olayı anlatarak başlıyor her bölüme. Bölüm devamında o olaydan bir analiz yapmaya çalışıyor. Bu bireyci bilimi doğru bulmuyorum. Byung Chul Han’ı da sevmeme nedenim bu. Yalnızca özne üzerine gidiliyor. Bu özne ne politik ne de tarihselliği var. Seçtiği örnekleri her sınıftan almış. Bir bölümde dört kadının ortak yönlerine odaklanıyordu. Hiçbir bilimselliği yok. Buna da insanlık halleri diyor. İnsanlık halleri diyerek her türden tümevarımı yapabiliriz. Başlangıç noktası için duygusal bir yön seçmek yeterli. Zaten Hayatın Gizli Hazları’nda zengini de fakiri de bulunduğu yerden rahatsız gibi kaba çözümlemeleri var. Zeldin’e göre statüden kurtulmak istiyor çağımızın insanı. Çağımızın insanı, modern insan gibi kalıplar spekülasyon yapmaktan başka bir şeye yaramıyor. Son dönemde çok fazla türedi bu gibi yazarlar. Eva Illouz, Byung Chul Han, Steinweg benim gördüklerim. Bireyci, sistem içindeki en ufak hayal kırıklığını bir tez haline getirmeye çalışıyorlar.
İnsanlığın Mahrem Tarihi
İnsanlığın Mahrem TarihiTheodore Zeldin · Ayrıntı Yayınları · 2020328 okunma
364 syf.
·
Puan vermedi
Türk edebiyatının en iyi öyküsü Abdullah Efendi’nin Rüyaları. Kitaptaki diğer öyküleri de çok sevdim. Tanpınar’ın rüyaları ve gerçekliği birbirine dolamasına bayılıyorum. Ama Abdullah Efendi’nin Rüyaları muazzam bir öykü.
Hikayeler
HikayelerAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 20131,261 okunma
Reklam
144 syf.
1/10 puan verdi
Bauman modern dünyadaki seçimler üzerine yazmış gibi. Yazarın farklı yorumu, ileri taşıyacak bir çıkarımı yoktu. Olasılıkların arttığı, rekabetin övüldüğü çağda bunu dizginlemek için yapılan atılımları eleştirip yerine bir şey koymamak en problemli analiz yöntemi.
Seçme İkilemi
Seçme İkilemiRenata Salecl · Metis Yayınları · 2021148 okunma
220 syf.
8/10 puan verdi
Tam anlamıyla lafazanlara yönelik bir kitap. Kitap ve okuma üzerine yazılmış metinleri seviyorum. Bu kitap da okuma kültürünü yeniden inşa etmiş. Hatta yazara göre okumama kültürü. Çok sarkastik ve yaratıcıydı söyledikleri. Klasik söylemlere uymuyordu. Okumamayla ilgili bildiğimiz, bir şekilde benimsediğimiz ama kabullenmediğimiz şeyleri bir
Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?
Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?Pierre Bayard · Everest Yayınları · 201562 okunma
292 syf.
8/10 puan verdi
Berman 60 olaylarının da etkisiyle böyle coşkun bir kitap yazdım diyerek güzel bir giriş yapıyor. Seneler sonra yapılan baskıya yazdığı önsözde kitabın oluşumunu anlatmış. Herkesin sokağa döküldüğü bir dönemde özgünlük önemli bir problem gibi görünmüyor ancak sokak deneyimlerinin çeşitliliği görülünce anlaşılıyor diyor. Marksist eserleri okudukça kafamda dönüp duran kendini gerçekleştirme isteğini de açıklayan bir kitaptı. Bu bireyselliği ve kendini gerçekleştirmeyi haksız bir şekilde liberal politikalara feda ettiklerini söylüyor. Radikal fikirlerin kollektif olmayı öğütlediğinin de yanlışlığını gösteriyor. Marksizme en çok yüklenilen durumlardan biri bu da. İnsanın özgünlüğünü en çok destekleyen düşünce aslında. Modernizmle de kendini gerçekleştirmenin neye evrildiğini, neresinde durmamız gerektiğini göstermiş Aydınlanmacılar ile. Kitap Montesquieu, Pascal ve Rousseau ile benlik sorununa odaklanıyor. Çok yaratıcı bir okuma oldu benim için. Yakın zamanda Pascal ve Montesquieu okumuştum. Berman metin nasıl okunur ders verdi neredeyse bana. Bağlamıyla ele almanın dışında bir problematikle okumanın yararını Katı Olan Her Şey Buharlaşıyor kitabıyla da göstermişti. Bu kitapta daha spesifik bir konuya odaklandığı için daha görünürdü yapmaya çalıştığı.
Özgünlüğün Politikası
Özgünlüğün PolitikasıMarshall Berman · Sel Yayıncılık · 201116 okunma
536 syf.
9/10 puan verdi
Eric Hobsbawm’ın Devrim Çağı’nı okurken, Duygusal Eğitim için “devrimin hayal kırıklığı ve estetik değişimin en iyi yazınsal tescili” demesi üzerine romana başladım. Hobsbawm’ın dediklerini sonuna kadar hak ediyor. Roman aslında pek çok yerde örnek gösterilen kitaplardan biri. Paris Modernitenin Başkenti’nde modernist edebiyatın en iyi
Duygusal Eğitim
Duygusal EğitimGustave Flaubert · İletişim Yayınları · 2016371 okunma