144 syf.
10/10 puan verdi
·
20 saatte okudu
Pargalı İbrahim Paşa
Pargalı İbrahim, Makbul İbrahim, Maktul İbrahim veya Batılıların yakıştırması ile söylersek Muhteşem İbrahim. Muhteşem Süleyman’ın gene aynı muhteşemlikteki veziriazamı, çocukluk arkadaşı İbrahim. Kitap Osmanlı tarihi üzerinde fazla durulmayan veziriazam biyografisine güzel bir örnek. Pargalı İbrahim’in hikayesini ele alıyor. Çocukluk yıllarından, Şehzade Süleyman ile tanışıklıklarına, aralarındaki samimiyete ve o zamana kadarki teamüllere aykırı olarak veziriazamlığa getirilişine değiniyor ve konuyu inceliyor. Daha sonra ise veziriazamlığına, seraskerliğine ve düşüşü ile birlikte öldürülmesine değiniyor yazar. Bunun haricinde Şarklen ile Kanuni’nin ilişkilerine değinen yazar ayrıntılı olarak Veziriazam İbrahim Paşa ile Şarlken’in elçileri ile görüşmesini ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. İbrahim Paşa eşine rastlanılmayacak derecede güç sahibi birisi idi. Öyle ki Osmanlı tarihinde onun gibi geniş yetkilerle donatılan bir veziriazam daha yoktur. Kanuni sonsuz sevgi ve itibar ediyordu, bunun için de kendisi ile neredeyse eşit dereceye kadar getirmişti. Kitapta buna dair bir hayli örnek var. Kitap içerisinde yabancı elçilerin raporlarından ve yabancı kaynaklardan bolca faydalanılmış. Kitap 1911 yılında doktora tezi olarak yazılmış ve hacim olarak küçük olmasına rağmen boşluğu gayet güzel doldurmuş durumda. Meraklılarına tavsiye ederim. Ben çok keyif alarak okudum.
Pargalı İbrahim Paşa
Pargalı İbrahim PaşaHester Donaldson Jenkins · Yeditepe Yayınevi · 201530 okunma
56 syf.
·
Puan vermedi
·
4 saatte okudu
türk tarih kurumunun bastığı güzel kitaplardan.. (=
-ön bilgi- ağustos 1526da mohaçtaki meydan savaşında ordusu osmanlıya mağlup olan macar krallığının başına aralık 1526da I. ferdinand seçilir. macarlar, almanların I. ferdinandı destekleyeceğini ve I. ferdinandın orta avrupadaki türk ilerleyişini durduracağını düşünür. I.ferdinand macaristan kralı olduktan sonra rakibi (kanuninin desteklediği)
Yolculuk Günlüğü 1530
Yolculuk Günlüğü 1530Benedict Curipeschitz · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 198913 okunma
Reklam
272 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 günde okudu
KUDRETLİ VEZİR
"Benim yaptığım her şey bakidir zira bütün kudret benim elimin altındadır. Devlet erkanını, beylerbeyini ben tayin ederim. Benim vermiş olduklarım verilmiş olarak kalır. Reddettiğim şeyler ise sürekli reddedilir." Ömrünü Devlet-i Aliyye'yi korumak, onu bir adım ileriye taşımakla geçirmiş, 13 yıllık sadrazamlık hayatında Bağdat ve Tebrizi fethetmiş, üzerinde 5 rütbeyi aynı anda taşımış, 6 tuğ alan tek Sadrazam, bir kralla aynı kademeye gelen paşa, Osmanlı'nın kudreti... Hırsının ve kibrinin kurbanı olan fakat zekası ve kudretiyle koca bir Osmanlı İmparatorluğunun en iyi yüz yılını yaşamasına vesile olan bu kudretli ve örnek aldığım Paşa'yı saygıyla anıyorum. Daha çok yaşasaydı ne fetihler ne yenilikler getirebilecek bir dehanın hiç haketmediği bir ölüme doğru itilmesi kaderin de cilvesi ve bahtsızlığı olsa gerek.
Pargalı İbrahim
Pargalı İbrahimNazım Tektaş · Çatı Kitapları · 201180 okunma
396 syf.
·
Puan vermedi
Kanuni
Kanuni
Kanuni'nin yaşamını konu alan bir kitap. Kimler yok ki Hürrem, Gülbahar, Şehzadeler, Pargalı İbrahim, Barbaros Hayrettin Paşa, Piri Reis, Mimar Sinan..İleri görüşlü, yenilikçi, gelişime açık ve etrafında zeki insanlar barındırmış bir padişah Kanuni. Ben severek okudum, tavsiye ederim..
Kanuni
KanuniErdem Anılan · Etkin · 200474 okunma
Ama yemine rağmen..! :((
Süleyman, İbrahim'i sonuna dek nasıl dinleyebildiğine kendisi de şaştı: "Sus!.. Sus," diyerek yerinden sıçradı. "Bir daha bu sözleri dile getirmeyesin!" Yüzü sararmıştı. Bir süre çadırın içinde volta attı. Sonra yine İbrahim'in yanına oturdu. Garip şekilde, kendini suçlu hissediyordu. Yakasına yapıştı onun: "Bütün peygamberler ve evliyalar şahidim olsun," diye mırıldandı. "Kur'an üzerine yemin ederim ki, asla siyah kaftanla karşılanmayacaksın. Asla boynunu cellâda uzatmayacaksın. Gönlümü aydınlatan gözlerin, ben yaşadıkça cellât görmeyecek. İşte, Kur'an üzerine yemin ederim..."
Sayfa 343 - İnkılap YayıneviKitabı okudu
206 syf.
8/10 puan verdi
Tarihte hiç kimsenin yükselişi ve alçalışı Pargalı İbrahim Paşa kadar keskin ve dramatik olmamıştır. Mülteci olarak geldiği topraklarda zengin bir hanım anne tarafından sahiplenilişi kaderine hükmedecek olan ilk şansıdır. Hanım anne tarafından iyi bir terbiye ve eğitim ile büyütülmüştür. Kanuni Sultan Süleyman ile karşılaşması ve sahiplenilişi bu
Kanuni ve Pargalı İbrahim Paşa
Kanuni ve Pargalı İbrahim PaşaErhan Afyoncu · Yeditepe Yayınevi · 201244 okunma
Reklam
144 syf.
·
Puan vermedi
Öncelikle kitap 1911 yılında doktora tezi olarak yayınlanmış. Bazı yerlerde yanlışlar var ve bu editör notu ile düzeltilmiş, editör ayrıca zaman zaman Türk karşıtlığı olduğunu ve bunun da düzeltildiğini belirtmiş. Ancak ben kitabın birkaç cümle hariç neredeyse hiçbir yerinde Türk karşıtlığı sezemedim. Pargalı İbrahim Paşa hakkında bulabileceği tüm kaynakları kullandığını düşünüyorum. O dönemin elçilerinin yazdıklarını ve yine aynı dönemin tarihçilerinin eserlerini kitabında kullanmış. Bunun dışında belirli zamanlarda yaşamış yerli ve yabancı tarihçilerin de eserlerinden alıntılar kullanmış. Yani yazarımız gayet güzel ve olabildiğince objektif davranmış. 2011 yılında basılan elimizdeki kitapta Pargalı İbrahim Paşa'nın hayatını baştan sona anlatan tek kitap olduğu yazıyor bu da kitabın önemini arttırıyor.
Pargalı İbrahim Paşa
Pargalı İbrahim PaşaHester Donaldson Jenkins · Yeditepe Yayınevi · 201530 okunma
840 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
Kitabın adı: Pargalı ve Hatice Yazarın adı:Demet Aktıyeleklioğlu Sayfa sayısı:840 Kitabımız çok küçük yaşlarda Pargalı İbrahim'in Parga'dan kaçırılması ve korsanlar tarafından köle olarak satılması ile başlıyor. Jüstinyen küçük olmasına rağmen babası balıkçı Rammon ile denizlere açılıp balık tutmayı onunla zaman geçirmeyi çok sever.
Pargalı ve Hatice
Pargalı ve HaticeDemet Altınyeleklioğlu · Artemis Yayıncılık · 2013331 okunma
Liyakat sisteminin işleyebilmesi için kabiliyetin önünün açık olması gerekir. Siz zeki, çalışkan, eğitimli, birikimli bir insansanız şunu bilmeniz gerekir: "Ben, çalıştıkça, bilgilendikçe, hizmet ettikçe, başarılı işler yaptıkça; patronun yani sultanın onayıyla en yüksek pozisyona bile gelebilirim." O en üst pozisyon holdingde CEO, Osmanlı Devleti'nde ise sadrazamlık, yani başbakanlıktır. Bu açıdan bakıldığında, bugün birilerinin kalkıp milliyetçilik namına, "Osmanlı tarihinde şu kadar devşirme sadrazam var" diye güya Osmanlı'yı eleştirmesi kadar bilinçsizce bir şey olamaz. Devşirmelerin, yani yeteneğiyle istihdam edilenlerin devlete yaptığı katkılar olmasa Osmanlı bir dünya devleti olamazdı. Sokullu'nun, Kılıç Ali Paşa'nın, Pargalı Ibrahim Paşa'nın olmadığı bir Osmanlı Devleti ve medeniyeti hayal edilemez.
Sayfa 148
Muhteşem Yüzyıl - 70. Bölüm
"Ben kendi gözyaşlarımda boğuldum. Hiç bir kalp bana sığınak olamaz artık..." - Hatice Sultan ve Pargalı İbrahim Paşa Konuşması 💔
Reklam
Pargalı Damat İbrahim Paşa (1493, Parga - 15 Mart 1536, İstanbul)Pargalı İbrahim Paşa Rumca, Farsça, Sırpça ve İtalyanca dillerini iyi bilmekteydi. Devrinin en etkili adamlarından olan Pargalı Damat İbrahim Paşa çok iyi bir siyasetçi ve bürokrat olarak tanınmaktadır. Pargalı İbrahim Paşa müzik alanında çocukluğundan itibaren yoğun bir eğitim almış
Pargalı İbrahim Paşa - Ben İbrahim
youtu.be/oOjDUBipwGM Hatırlamak gizli bir ibadet benim için. Günahlarımdan arınmak, masumiyete dönmek. Ben İbrahim Manolis'ten olma Sofia'dan doğma, Pargalı dönme. Dönmek nasıl bir şeydir? İnsan nereye döner? Döndüğü yer neresidir? Geriye dönmek var mıdır? Mümkün müdür yoksa kader sadece ileriyi mi gösterir?  Geldiğin döndüğün yer orda mıdır, bekler mi? Baksan görür müsün? Kalbin dönerken pusulan mıdır? Geçtiğin yerleri unutmadan, aynı yerlerden geçerek yine evin yolunu bulabilir misin? Geçtiğin deniz, vardığın liman, bulduğun yuva seni hatırlar mı? Seni koynuna alıp esirgeyip saklar mı?  Dönmek kabiliyet değil! Zarurettir İbrahim. Ben ibrahim. Cenneti, cehennemi hep içinde taşıyan, kendi şeytanıyla dost, postun şeyhiyle müttefik ama hep tetik. Arafın yüce kapısının sadık bekçisi kapı kulu İbrahim. Sultan Süleyman'ın mahreminde sırrında ama hep sınırda olan İbrahim.  Hünkarının derin gözlerinde her gün kendi cenazesini seyreden ibrahim. Sultanının gözlerine baktıkça ölüme koşarak giden ölümüne kaza namazları kılınan İbrahim.
22 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.