Devlet kapitalizmi başlıklı makale
1)Devlet Kapitalizmi kapitalist üretimin tarihsel eğilimi mi? Marx kapitalizmin yasalarını değiştirmeden özel sermaye gibi işleyen bir devlet sermayesinin varlığından söz etse de (Kapital II, 90), görünüşe bakılırsa, Kapital devlet kapitalizmine doğrudan göndermede bulunmuyor gibiydi. Bununla birlikte Marx'ın ve Engels'in devlet
Yordam KitapKitabı okudu
LENİN, KOMİNTERN İKİNCİ KONGRESİ İÇİN TEZLER, COLLECTED WORKS
LENİN, KOMİNTERN İKİNCİ KONGRESİ İÇİN TEZLER, COLLECTED WORKS, CİLT 31, SF. 192-93 ''Bir yandan, geri olan ya da küçük burjuva önyargılar taşıyan emekçi kitlelerin geniş kesimleri tarafından özellikle önem verilen yer parlamento kürsüsüdür; dolayısıyla komünistlerin propaganda, ajitasyon ve örgütlenme çalışması yürütmek ve Rusya’da burjuva parlamentosunun ulusal Sovyet kongresi tarafından dağıtılmasının neden meşru olduğunu (ve zamanı geldiğinde her ülkede meşru olacağını) kitlelere açıklamak için bu kürsüden yararlanmaları zorunludur. Diğer yandan, burjuva demokrasisinin tüm tarihi, özellikle de ileri ülkelerde, parlamento kürsüsünü eşi görülmedik sahtekârlığın, kitleleri mali ve siyasi açıdan aldatmanın, kariyerizmin, ikiyüzlülüğün ve emekçi kitlelerin baskı altına alınmasının, en temel olmasa bile, temel kanallarından biri haline dönüştürmüştür. Devrimci proletaryanın en iyi temsilcilerinin parlamentolara duyduğu büyük nefret bu yüzden gayet haklıdır. Komünist partiler ve Üçüncü Enternasyonal’e bağlı tüm partiler parlamenter gruplarıyla olabildiğince sert bir ilişki kurmalıdır; parlamento grupları tümüyle parti merkez komitelerinin denetimi ve yönetimi altına girmelidir; özünde devrimci işçilerden oluşmalıdır; milletvekillerinin konuşmaları parti basınında ve parti toplantılarında komünist açıdan en ince ayrıntısına kadar analiz edilmelidir; vekiller, kitleler arasında ajitasyon çalışması yürütmeye yollanmalıdır; İkinci Enternasyonal’e özgü eğilimler sergileyenler parlamento gruplarından atılmalıdır vb.'' (Lenin, Komintern İkinci Kongresi için Tezler, Collected Works, cilt 31, sf. 192-93)
Reklam
Parti Komitelerinin Yönetimi
Bilmediğimiz şeyi biliyormuş gibi göstermeye kalkışmamalı, "altlara danışmaktan utanç duymamalı" ve alt kademelerdeki kadroların fikirlerine kulak kabartmayı bilmeliyiz. Öğretmen olmadan önce öğrenci olmak gerekir.