1513 dünya harıtasında, devrin harita anlayışına göre harita unsurları içinde yer alan 58 ayrı minyatür veya resim bulunmaktadır. Pîrî Reîs'in haritası insan, hayvan, mitolojik veya yarı mitolojik yaratık, gemi ve yapı resimlerinin çeşitliliği ve sayıca fazlalığı ile benzersizdir. Haritada deniz vâsıtası olarak on bir çizim bulunmaktadır. Genel bir tarifle bunlar on gemi ve bir sandal resmidir. Haritadaki insan resimlerinin toplam sayısı sekizdir. Üç sultan/kral minyatürü, bugün için millî/yerel şeklinde isimlendirdiğimiz kıyafetle temsil edilmiştir. Haritada kale veya kaleşehir olarak toplam on sekiz yapı çizimi mevcuttur. Yine haritada renkli ve büyüklü-küçüklü on iki papağan resmi ile on dört hayvan ve mitolojik/yarı mitolojik yaratık çizimi bulunmaktadir.
Sayfa 192
Kolomb'un Atlas Okyanusu yolculukları öncesindeki girişimleri, ispanyalılar'ın gemileriyle hareketi, Sebte Bağazı'ndan geçişten itibaren denizin, yıldızların durumu ve kısaca seyruseferin hikâyesi aynı kenar notundadır. Pîrî Reîs söz konusu bilgileri Kolomb ile üç kez seferlere katılmış olan Kemâl Reîs'in bir kulundan/esirinden dinlediğini ifade etmektedir. ilk karşılaşılan ada ve topluluklar, boncuk karşılığında altın ve inci alışverişi ve sefer dönüşü aynı ağızdan aktarılır. Yeni ada ve karaların Kolomb tarafından bulunduğunu, yer isimlerinin Kolomb tarafından verildiğini belirten Pîrî Reîs, daha önemlisi, kendi haritasındaki bahsi geçen kıyı ve adaların Kolomb'un haritasından tahrir edildiğini bildirir. Ayrıca Pîrî Reîs, sefer dönüşüne ait olan "İspanya Beyi papaz ve arpa gönderip, ekip biçmeyi öğretip, kendi inancına katmış " şeklindeki ifadesiyle Kolomb'un sefer vaadlerinden birine, yeni toprakları hrıstiyanlaştırma davasına işaret etmişti.
Sayfa 88 - Haritadaki 2 numaralı kenar notundan bahsedilir
Reklam
Haritanın Arapça kitabesinde Piri Reis, "Kemâl Reîs'in birâderzâdesi olarak meşhur Hacı Mehmed'in oğlu Pîrî" şeklinde kendisini tanıtmıştır. Aynı yerde haritanın tahrir tarihini Muharrem 919 ve yapım yerini Gelibolu olarak belirtir. Açıklamaya göre harita 9 Mart - 7 Nisan 1513'de tamamlanmıştı.
Sayfa 30
Yeni Dünya ilk defa Waldseemüller haritasında (1507) America olarak anılmaya başlanmıştı.
Sayfa 25
Osmanlılar'ın dünya ve ülkeler hakkındaki ilk bilgilerinin kaynağı İslam coğrafya eserleri ve haritalarıdır. Osmanlılar zamanla ulaştıkları Batı'daki haritacılık ürünlerini çeviri, kopyalama ve derleme gibi çeşitli usûIIerle bünyesine katmış ve kullanmıştı. Harita ve dünya haritaları islam dünyasında kısaca, ca'râfıyâ, sûretü'l-arz, sifâtü'd-dünyâ gibi kelimelerle ifade edilmekteydi. İslam tarihi haritacılığında oluşan Batlamyus­ Marinos geleneği, müslüman haritacıların benimsedikleri iki okuldan ilkidir. Mısırlı Batlamyus'un (Claudius Ptolemaeus, ö. 168?) dünya hantası, Fatih Sultan Mehmed'in (1444-1446, 1451-1481) İstanbul'un fethinden sonra G. Amirutzes'e yaptırdığı Geographiae'nın Arapça'ya tercümesiyle de günü'müze ulaşmıştır. İslam aleminde bilinen ilk dünya haritası, Bağdad'da Halife Me'mûn (813-833) için çizilen, ancak ez-Zuhrî'nin (ö.1154'den sonra) Kitâbu'/-Câ'râfiyye'sinde bir kopyası mevcut olan es-Sûretü'l-Me'mûniyye'dir. Sicilyalı eş-Şerif el-İdîsî (ö. 1165), aynı geleneğin en önemli temsilcisidir ve Batlamyus haritalarında değişiklikler yaparak hazırladığı büyük dünya haritası ünlüdür.
Sayfa 19
Biz Bulduk, Batılılar Çaldı
01- Suyun kaldırma gücünü bulan: Arşimed değil; Hz. Nuh Aleyhisselâm’dır. (Binlerce sene önce) 02- Kan dolaşımını: William Harvey değil; İbni Nefs Rahmetullahi Aleyh bulmuştur. (300 sene önce) 03- Yerçekimi kanununu: İsac Newton değil; Biruni Rahmetullahi Aleyh bulmuştur. (1000 sene önce) 04- Atomun parçalanacağını: Albert Eınsteın değil;
Reklam
Okullarda tarihi 1919 yılında başlamış gibi anlatırsan, bu gerçek alimleri anlatamazsın gençlere.. Türkiyede doktorluk ve mühendisliği Atatürk'le başladı sanan milyonlarca cahilimiz var. BULUŞLARIN GERÇEK SAHİPLERİ : 1) Suyun kaldırma gücü: ARŞİMED değil HZ.NUH dur. (2 bin sene önce) 2) Kan dolaşımı: WİLLİAM HARVEY değil İBNİ NEFS
Unutturulan Hakiki Tarih
BULUŞLARIN GERÇEK SAHİBLERİ : 1) Suyun kaldırma gücü: ARŞİMED değil HZ.NUH dur. (2 bin sene önce) 2) Kan dolaşımı: WİLLİAM HARVEY değil İBNİ NEFS bulmuştur. (300 sene önce)
Hem yeni Batı Avrupa hem de daha eski Arap coğrafyasına dayalı var olan bazı en nitelikli on beşinci yüzyıl portolan haritaları Osmanlı arşivlerindedir. Geç on beşinci yüzyılda Georgios Amiroutzes Fatih Sultan Mehmet için bir dünya haritası çizmişti. Her ne kadar bu harita Ptolemaios'unkine dayalıydıysa, son Arap, Yunan ve Latin coğrafya
Sayfa 149 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
504 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Ya İlk Dünya Haritası Piri Reis'in Değil Homeros'unsa?
Öncelikle Dünya’daki tüm edebi kaynaklara, coğrafyaya, psikoloji, iç kuram, mitolojiye kaynaklık yapan bu kitabın Anadolu’dan çıkması çok büyük bir gurur kaynağı; Aklımıza gelebilecek her alanda ön ayak olmuştur Homeros’un kitabı. İlyada’da bir savaş olayını anlatırken, Odysseia’da bir savaşçının başından geçen olayları anlatmaktadır. İlyada’da olaylar kronolojik bir tarih sahnesiyle ilerlerken, Odysseia’da roman havasında ilerliyor. Evet İlyada’yı okumak baya zorluyor, ben çok zorlandım hatta kafanız karışıyor çünkü birçok mitolojik tanrı ve savaşçılar mevcut, 50’den fazla karakter düşünürsek bu kafamızın karışmasına sebep olmaktadır. Okuyan birçok kişiye sorduğumda Azra Erhat’ın mitoloji sözlüğünden yararlandıklarını dile getirdiler, ben de aynı şekilde yararlandım, zaten Azra Erhat’ın çevirisinden çıkmış İlyada ve Odysseia’da ama bana sorarsanız sözlüğe gerek bile yok.! Kitabın arkasına Azra Hanım düşünerek kitabın sonuna karakterleri anlatan sözlük koymuştur. Zaten sözlük alıp baksanız bile olaylar hakkında spoiler yiyorsunuz, ben aldım çok bakmadım bile.. Bu eserin zenginliğine diyecek yok tüm alanlara rol model olmuştur. Odysseia’nın sonunda bir dünya haritası göreceksiniz, İLK DÜNYA HARİTASI! Düşünün Homeros bu kadar fazla gezmemiş ve görmemişken nasıl da günümüz Dünya haritasına benzerlikte bir harita çıkartabildi? Bunu merak ediyorsanız sizi Homeros okumaya davet ediyorum..
Odysseia
OdysseiaHomeros · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20185,3bin okunma
Reklam
Ahmet Muhyiddin Pîrî - Pîrî Reis
Amerika'yı gösteren Dünya haritaları ve
Kitab-ı Bahriyye
Kitab-ı Bahriyye
adlı denizcilik kitabıyla tanınmıştır. Pîrî Reis'in Mersin Deniz Müzesindeki büstü ve Pîrî Reis Haritası
Agarta-Şambala, Anunnaki, Elohim
_Agarta, tanrısal üstün ırk Aryanların yaşadığı iddia edilen yer altı imparatorluğudur. Başkenti ise Şambala’dır. Agarta iyiliği, Şambala kötülüğü temsil eder. Dünyada yaşanan tüm olayların Agarta-Şambala mücadelesinden ibaret olduğu iddia edilir. Agarta, teozofik ve ezoterik kaynaklara göre önceki devrenin sonlarına doğru Mu ve Atlantis' ten
Piri Reis çizdiği dünya haritası ile insanları şaşırtmış bu harita üzerinde yapılan tartışmalar günümüze kadar taşınmıştır.
Sayfa 176 - Babıali yayınlariKitabı okudu