Ses teorisi
Arkitas'in sesin doğası üzerine yaptığı en önemli açıklama matematik üzerine adlı çalışmasındandır. Pophyry'nin aktardığı metnin ilk sayfalarında arkitas müzik ve ses hakkında çok saptamalar yapar. metnin başlangıcında arkitas öncelikle dört önemli bilim olan astronomi, geometri, sayılar ( arimetrik) ve musiki bilimlerinden bahseder ve bu bilimleri kardeş bilimler olarak tanımlar.
Matematik ilk büyük kahramanını yitirmişti ama pısagor' un ruhu yaşamaya devam etti. Sayılar ve sayılara ilişkin doğrular ölümsüzdü. Doğruluk konusunda son söz sahibi olarak Matematiksel mantık kurulmuştu artık.
Reklam
Pisagor - Platon
Pisagor, sayılar arasındaki bağıntı ve orantının müzikte de kendisini gösterdiğine inanıyordu. Bu nedenle kendi topluluğunda müziğe büyük önem veriyordu. Matematikteki ve müzikteki orantı de uyumun, aslında evrendeki gizli şifrenin bir yansıması olduğunu öne sürüyordu. Pisagor'un bu düşüncesi Platon'u oldukça etkilemişti. İleride kendi bilgi kuramını kurduğunda diğer bazı düşüncelerinin yanı sıra Pisagor'un bu görüşünden de oldukça yararlandı.
Sayfa 21
Geleneksel hikâyeye göre, Pisagor armonik ses ve sayılar arasındaki ilişkiyi keşfettiğinde çok etkilenmişti. Ona göre duygusal açıdan güzel bir müzik, titreşimlerdeki belli oranlara bağlıydı ve bu oran herhangi bir şekilde değiştirildiğinde müziğin kalitesi düşüyordu.
Sayfa 72 - Maya KitapKitabı okudu
Hurufilik/Hurafeciliğin Tarihi kökleri
Evrenin sırrının sayılarda gizli olduğuna olan inancın Pisagor'a kadar uzanan uzun bir tarihi vardır. Pisagorculuk felsefi bir akım olduğu kadar, yarım mistik dini, bir tarikattır. Onlar sayılara, eşyaya tecelli eden ilahi bir sıfat gözüyle bakıyorlardı. Onlara göre sayılar bütün evrenin ilkesi ve köküdür. Her şey sayıdır diyorlardı. Mesela tek sayılar erkek, çift sayıları dişi sayıyorlardı. Bu düşünce çok geçmeden hurufiliğe ve numerolojiye dönüştü. Yani, spekülatif bir yobazlık ve hurafe haline geldi.
Sayfa 425Kitabı okudu
Pisagor! Lütfen yardım et bize, sayıları anlat. Ahengi ve hayatı anlat bize. Musikideki uyum yasalarını sayılarla nasıl anlatabiliriz? Bütün varlıkların ilkeleri nasıl sayılar olabilir? Sayılar hangi nitelikleriyle adalettir? Hangi sayı ruhtur? Hangisi akıldır sayıların? Hangi sayılardan söz ediyorsun Pisagor. Sakın bizi aldattığını söyleme. Sayılar, varlığı değil tüketimi anlatıyor artık. Bu sayıların arasında yok olacağız. Ölümümüz bile sayısal değerler içinde değerlendirilecek. Hayatımızı banka mevduatlarına yatırıp bekletiyoruz. Umutlarımızın faizini yiyeceğiz. Bok gibi para kazanacağız, sayıları kutsamak adına.
Reklam
Tanrım, sayılar bizi yok edecek! Pisagor! Lütfen yardım et bize, sayıları anlat! Ahengi ve hayatı anlat bize. Musikide uyum yasalarını sayılarla nasıl anlatabiliriz? Bütün varlıkların ilkeleri nasıl sayılar olabilir? Sayılar hangi nitelikleriyle adalettir? Hangi sayı ruhtur? Hangisi akıldır sayıların? Hangi sayılardan söz ediyorsun Pisagor? Sakın bizi aldattığını söyleme. Sayılar, varlığı değil tüketimi anlatıyor artık. Bu sayıların arasında yok olacağız. Ölümümüz bile sayısal değerler içinde değerlendirilecek. Hayatımızı banka mevduatlarına yatırıp bekletiyoruz. Umutlarımızın faizini yiyeceğiz.
Not
Önemli Sokrates öncesi okullar 2: Pythagoras Okulu: Pisagor teoremiyle ünlü filozof ve matematikçi Pythagoras ya da Pisagor tüm gerçeğin temelinde matematiksel ilişkilerin bulunduğuna ve her şeyi matematiğin yönettiğine inanıyordu. Sayılar ona göre kutsaldı ve matematik kullanılarak her şey ölçülebilir, öngörülebilirdi. Kurduğu okul sanki tarikattı, takipçileri onun sözünü dinlerlerdi ( neleri yiyip içmek gerektiği, nasıl giyinileceği, nasıl işemek gerektiği... ) Öğrencileri, onun öğretilerinin tanrılara ait kehanetler olduğuna inanıyorlardı.
"Her şeyi sayılarla bağdaştırmıştım; çünkü sayıda her şey ve her şeyde sayılar vardı. Adalet, bilgelik, hakikat, uyum hep sayılardaydı."
Sayfa 93 - Can ÇocukKitabı okudu
_Alçakta olan kimse düşmekten korkmaz. _Çok süslenenlere bakın; hepsi de gizlenmek istiyordur. _Boşuna kendinizi kandırmayın; sürekli yaptığınız şey neyse siz osunuz. _Hukuk, her şeyin üzerinde olmalıdır. _Bir düşünceyi kabul etmeden düşünebilmek, eğitimli bir zihnin işaretidir. _Tanrılar da şakalara bayılır. _Fazileti olmayan insan, hayvanların
Reklam
Pisagorcular, geometrik şekillerin, takımyıldızların ve müziksel uyumun sayılarla olan ilişkisine kendilerini öylesine kaptırmıştı ki, onlara göre sayılar hem evrenin temel yapıtaşları, hem de yaratılışın arkasındaki prensiplerdi. Pisagor'un şu meşhur özdeyişinde, "Kainattaki her şey sayılar üzerine kurulmuştur," demesine şaşmamak gerek.
Pisagor (M.Ö. 580-500) ve talebelerine göre de âlemin ilkesi sayıdır. Âlem, sınırsızlardan ve sınırlandırıcılardan kurulmuştur. Ahenk birliktir. Bütün zuhura gelişlerde sayı vardır. Herhangi bir şey sayısız ne düşünceyle bilinir ne de kavranır. Sayının varlığını ve özünü on sayısına göre incelemek gereklidir. Zira on, son sayıdır. Her olan bu
Matematik keşif midir yoksa icat mıdır? Neden matematik evreni açıklamada kaçınılmaz rol oynar? Bunlar matematikle ilgili sorabileceğimiz en temel sorular arasındadırlar. Matematik bir taraftan tamamen zihinsel bir aktivite gibi gözükür, zira matematikçiler teorilerini saf zihinsel düşünce ile geliştirirler. Diğer taraftan, matematik evreni ciddi
Sayfa 105
Genel olarak "her şey bir sayıdır" biçi­minde ifade edilen Pisagor felsefesine göre, sayılar düz bir anlam içinde var olurlar ve olup biten her şeyi oldukça yalın bir şekilde ifade ederler.
82 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.