Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Fransanın Güney İllerimizde Yenilgisi
Piyer Loti 3 Ağustos 2020 tarihinde yayınlanan "Kuvvetlerimizin Şarkta Çöküşü" başlıklı yazısında şöyle diyordu: "Bu çöküş, ırkımızın tarihinde siyasetimizin ilk lekesi olacaktır. Fakat Fransız vicdanı, sonunda zaafını anlayacak ve bu yoldan dönecektir. Kilikya, hakiki Türk namuskarlığının koparılmaz bir parçasıdır."
Piyer Loti
<Tevekkül! Kısmet! Kafes, han, kervan şadırvan! Gümüş tepsilerde rakseten sultan! Mihrace, padişah, bin bir yaşında bir şah. Minarelerde sallanıyor sedef nalınlar,
Reklam
Türbe'deki Yeni Şark kahvesinde Yahya Kemal'in masasına rahmetli Süleyman Nazif de sık sık gelirdi. O civarda gazetesini çıkaran Rauf Ahmed Hotinli'yi de ilk defa orada tanıdık. Bu kahveye daha ziyade Hilmi Ziya ile beraber giderdik. Süleyman Nazif'i daha evvel Darülfünun'da verdiği Piyer Loti konferansında, bir de Yüksek
Sayfa 172
Sokaklar da konuşur. Her yaratık, hatta her varlık gibi, belle dille değil, eskilerin yerinde bir tabiriyle "lisan-ı hal ile" söyleşit Onları herkes işitemezse de işitmesini bilen usta kalemler o lisan hali bizim anlayacağımız dile çevirirler. Beşir Ayvazoğlu'nun Divanyolu, Bir Caddenin Hikâyesi adını verdiği eseri, sokaklanm da konuşacağını ispatlayan bir kitap. Sadece bir sokağın anlatıldığı kitap mı, yoksa tarih mi, sanat tarihi mi yahut birçoklarını yakından uzaktan tanıdığımız aşinaların fotoğraflarıyla dolu bir aile albümü mü? Galiba hepsi. O aşinalar yalnız Muallim Naci Efendi, Nigår Hanım, Ebüzziya Tevfik Bey, Sadullah Paşa gibi dost bahçelerinin bülbülleri şairler değil, Çemberlitaş, Sultan Mahmud Türbesi, Köprülü Kütüphanesi, Piyer Loti Evi, hazireler, mezar taşları, çeşmeler, camiler, medreseler, konaklar gibi kim bilir kaç kere önlerinden geçtiğimiz halde tanımadığımız hatta bazen yıllardır oralarda durduğunun bile farkına varamadığımız, unutulmuş varlıklar.
Piyer Loti. 3 Ağustos 1920 tarihinde yayınlanan "Kuvvetlerimizin Şarkta Çöküşü’’ başlıklı yazısında şöyle diyordu: "Bu çöküş, ırkımızın tarihinde siyasetimizin ilk lekesi olacaktır. Fakat Fransız vicdanı, sonunda zaafını anlayacak ve bu yoldan dönecektir. Kilikya, hakikî Türk namuskârlığının koparılmaz bir parçasıdır." Nitekim Fransız Parlamentosu içinde de, gerçeği gören bazı insanların bulunduğu anlaşılmaktadır. Meselâ Parlamento kürsüsünde ve gü­ney bölgelerimizdeki millî direnişe değinerek Kuva-yı Milliye’yi eşkıya olarak vasıflandıran bir Fransız mebusuna karşı Hariciye Nazırı Briyan’ın şu sözleri bunu gösterir: “— Muhterem mebus bilmelidir ki, eşkıya diye vasıflandırdıkları Türklere, bizim memlekette vatansever derler. Onlar yurtları için hayatlarını feda eden insanlardır."
Sayfa 174
Reklam
On yıl önce Piyer Loti'nin eserlerini incelemeye çalışırken Aziyade'yi de okumuştum. İlk Osmanlı Meşrutiyet'ine ilişkin orada birkaç sayfa vardır. Yağmurlu bir gün anlatılır. Sözde Beyazıt Meydanı'nda toplar atılır. Loti eski bir Türk kahvesine girmiş. Oradaki sarıklı ihtiyarlar Mithat Paşa'nın Kanunu Esasisi ile eğlenmişler, atılan toplara karşı rahat rahat çubuklarını çekerek gülmüşler...
Piyer Loti. 3 Ağustos 1920 tarihinde yayınlanan "Kuvvetlerimizin Şarkta Çöküşü" başlıklı yazısında şöyle diyordu: "Bu çöküş, ırkımızın tarihinde siyasetimizin ilk lekesi olacaktır. Fakat Fransız vicdanı, sonunda zaafını anlayacak ve bu yoldan dönecektir. Kilikya, hakiki Türk namuskârlığının koparılmaz bir parçasıdır." Nitekim Fransız Parlamentosu içinde de, gerçeği gören bazı insanların bulunduğu anlaşılmaktadır. Mesela Parlamento kürsüsünde ve güney bölgelerimizdeki milli direnişe değinerek Kuva-yı Milliye'yi eşkiya olarak vasıflandıran bir Fransız mebusuna karşı Hariciye Nâzırı Briyan'ın şu sözleri bunu gösterir: "- Muhterem mebus bilmelidir ki, eşkiya diye vasıflandırdıkları Türklere, bizim memlekette vatansever derler. Onlar yurtları için hayatlarını feda eden insanlardır."
Sayfa 174 - Remzi KitabeviKitabı okudu
"...Türkiye Piyer Loti'ye borçludur da mesela o tepenin (Pierre Loti Tepesi ) yamacındaki mezarlıkta medfun bulunan Ali Kuşçu gibi İstanbul'u inşa eden fikir adamlarına borçlu değil midir ? 'Estetik kaygılarla' Taksim'e cami yapılmasını yakıştıramayanlar, İstanbul'un en kutsal yeri olarak algılanan Eyüp semtine Piyer Loti'yi nasıl yakıştırabilmektedirler ? Meseleye serinkanlı yaklaşanlar, popüler tartışmalarda taraf olmak yerine, uyumsuzluğu giderecek çözümü bulabilir, zarf ile mazrufu birleştirebilirler : Piyer Loti'nin ismi bir bayraksa ona en yüksek gökdelen yakışır ! Çünkü ikisi de aynı dünyanın ürünüdür..."
Sayfa 75
Pierre Loti önemli tabii :)
Türkan Şoray'dan nesi eksikti... Cüneyt'le Piyer Loti'ye gitmeli, sonra kötülüklere karşı aşklarını savunmalılardı.
Reklam
Piyer Loti! Ne domuz bir burjuvaymışsın meğer! Maddeden ayrı ruha inansaydım eğer, Şarkın kurtulduğu gün senin ruhunu köprü başında çarmıha gerer karşısında cıgara içerdim!
194 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.