Bu şey değil ya? Günümüz edebiyatı.
Yayın dünyası bir çöplük endüstrisine dönüştükçe ve yalnız­ca ticari ölçütlere koşullandıkça kültürel kırılma hızlanmakta. Çok bildik formüllerle aşk soslu romanların üretildiği, roman dışı edebi türlerin yok sayıldığı, kitapların piyasa için yazıldığı, ve her şeyin "görünürlük"le ölçüldüğü bir dönemi yaşıyoruz. Bu yeni sürece "pop yazarlık çağı" deniliyor. Çok satmak ve popü­ler olmak tek ölçüt. Sattığın kadar konuş, deniyor yazara. Kitap­ların satmıyorsa ne yazarsan yaz önemli değilsin.
Sayfa 103
Pop yazarlık çağı
Yayın dünyası bir endüstriye dönüştükçe ve popülerlik, çok satmak, çok kazanmak gibi ölçütlere koşullandikça ülkemizde büyük bir kültürel kırılma yaşandı. Popülerliğe odaklı bu yeni döneme "POP YAZARLIK ÇAĞI" denilebilir. Formülerle aşk soslu romanların yazıldığı, roman dışındaki edebi türlerin yok sayıldığı, nitelikli okur için değil "PİYASA" için kitapların yazıldığı, her şeyin "GÖRÜNÜRLÜKLE" ölçüldüğü bir dönem... Evet, biz pop yazarlık çağının okurlarıyız.
Reklam
Sektör sattıran algoritmayı keşfetti: Kitap değil, kitap simülasyonu
2000’lerin başında çok satan bir kitap söz konusu edildiğinde iyi edebiyat olup olmadığı konuşuluyordu; şimdinin çok satanlarının edebiyat olup olmadığını tartışıyoruz… Ama sonuçta bu kitapların da çokça seveni, okuyanı var… Bunu gözardı edebilir miyiz, “edebiyat değil” diyerek geçebilir miyiz? Niye böyle oldu? Ve yeni tür yazın ve bu ekonomik
Resim