"Donald Trump ya da Recep Tayyip Erdoğan tarzı liderler bu insanlara gidiyor ve Dünyadaki en önemli insan sensin. Gereksiz değilsin, geleceği ıskalamayacaksin' diyor. Milliyetci popülizmin cazibesinin çoğu arkada kalmış, küçük görülmüş kişilere gitmek ve Hayır, gelecek sana ait' demektir. Bu iddianın ekonomik bir mantığı olmasa da psikolojik anlamda çok çekicidir. Ama bazı kriz anlarında milliyetçi vizyon dünyadaki ekonomik gerçeklikle ters düşebilir. Şimdi Türkiye'de olduğu gibi.."
Milliyetçi popülizmin cazibesinin çoğu, arkada kalmış, küçük görülmüş kişilere gitmek ve ‘Hayır, gelecek sana ait,’ demektir. Bu iddianın ekonomik bir mantığı olmasa da psikolojik anlamda çok çekicidir. Ama bazı kriz anlarında milliyetçi vizyon dünyadaki ekonomik gerçeklikle ters düşebilir şimdi Türkiye’de olduğu gibi.
Reklam
Öyleyse toplumsal olan inşası için iki yolumuz vardır: ya bir tikelliğin - bizim durumumuzda taleplerin tikelliğinin - iddia edilme­si suretiyle - ki, bunun öteki tikelliklerle bağları ayrımsal türdendir (daha önce gördüğümüz gibi: pozitif terimler değil, yalnızca farklar) ya da bütün tikelliklerin eşdeğer olarak ortaklıkları vurgulanarak tikellikten kısmi olarak feragat edilmesiyle. Toplumsalın ikinci tarzda inşası, bildiğimiz gibi, birincisinde söz konusu olmayan antagonist bir sınırın çizilmesini içermektedir. Toplumsalı inşa etmenin birinci biçi­mini fark mantığı, ikincisiniyse eşdeğerlik mantığı olarak adlandır­maktaydım. Görünen o ki, popülizmin ortaya çıkışının önkoşulların­dan birinin eşdeğerlik mantığının fark mantığının aleyhine genişleme­si olduğu sonucunu çıkarabileceğiz.
Sayfa 96 - Epos, 2007Kitabı okudu
·
Puan vermedi
Bu kitap için yazılan incelemeler bile methiye yarışına giriyor. Haliyle " Tutunamayanlar" romanını ele alan tüm makaleler de taraflı. Kitabı överek bilineni yapabilirim. Popülizmin tasmasını takmış bir kitabın isyanı ne kadar dürüst olur ? " Batsın, batsın Dünya " diyerek mi ? Samimi değil. Ne diyelim, göklere çıkarılan Tutunamayanlar'ın birkaç kült kitabın karışımından ibaret olduğu da göz ardı edilen ya da kısık sesle dillendirilen bir gerçek. Buna post-modernizm diyorlar. Yanlış anlaşılan post - modern roman tekniklerini satmak malumarfuruş. Açıkçası edebiyatta etkilenme olabilir ama bizzat alıp kullanmak hoşuma gitmiyor. Duygusal hönkürmede her satıra sinmiş, melodramın romana hakim olması da sıktı okurken. Ayrıca karakterleri " camdan baktı, arkasını döndü, sigara yaktı..." vs gibi eylemlerin fazla kullanımı da yavaşlatıyor. Tutunmayanlar usta eserlerin ( Ulysses, Solgun Ateş, Tristram Shandy, Şato ) gölgesinde kalmıştır. Tek iyi yönü Modern Türk Edebiyatının öncüllerinden olması belki de. Tabii, herkes dilediğini yazar, bastırır; diktatör olmaya gerek yok. Ayinlerle kutlanan ve peygambervari davranılan yazarın erken yaşta ölmesinin de katkısı yadsınmaz. Belirsiz bir topluluğun daha birçok fantazisi de var, oraya girmeyelim.  Tapmak ya da ölü seviciliği yapmak - ne de olsa sesi çıkmaz toprağın altında, ölürse değerlenir mantığı  - için kitap okumayız. Anlamadığım zor roman diyor övenler. O zaman siz Falukner ya da Pynchon okumadınız. Tabii, hepsi şahsî görüşüm ama yine de düşünürken hatırlamak gerek ki, Türk edebiyatı Tutunamayanlar'dan ibaret değil.
Tutunamayanlar
TutunamayanlarOğuz Atay · İletişim Yayınları · 202061,4bin okunma
“ Milliyetçi popülizmin cazibesinin çoğu, arkada kalmış, küçük görülmüş kişilere gitmek ve ‘Hayır, gelecek sana ait,’ demektir. Bu iddianın ekonomik bir mantığı olmasa da psikolojik anlamda çok çekicidir. Ama bazı kriz anlarında milliyetçi vizyon dünyadaki ekonomik gerçeklikle ters düşebilir şimdi Türkiye’de olduğu gibi.” 
96 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
21. Yüzyılın En Tartışılan Tarihçisi
Karakarga Yayınlarının önemli düşünürlerin kısa bir kuş bakışı yaptığı bu seriyi çok beğendim. Genelde çeşitli platformlardaki konuşmaların veya makalelelerin derlendiği ve yorumlandığı bir kitap. Chomsky ve Zizek serinin diğer kitapları... 《☆☆☆》 Kitabın en sevdiğim bölümüne değinmek istiyorum. Trump, Erdoğan, Netanyahu ve Putin gibi liderlerin hâlâ seçim kazanmaya devam etmelerindeki sebebi çok güzel açıklıyor. 《☆☆☆》 "Kendini işe yaramaz gören bir sınıfın ortaya çıkması şimdinin ve geleceğin en büyük sorunu olmaya devam edecek. Harari bu seçmen kitlesine 'gereksizler' adını veriyor. Bugün bu liderlerin yönettiği ülkelere bakarsak derin kutuplaşmalar olduğu ortada. Toplum içinde bir mücadele var. Bu mücadele ileriye gitmek isteyenlerle geride kalmak isteyenler arasında." 《☆☆☆》 "Fakat Harari'nin 'gereksizler' dediği bu sınıfla mücadele etmek çok zor. Bu seçmen kitlesinde şu his vardır. Ben önemsizim ve aşağılanıyorum. Trump ve Erdoğan tarzı liderler bu insanlara gidiyor ve 'Dünyadaki en önemli insan sensin. Gereksiz değilsin, geleceği ıskalamayacaksın' diyor. Milliyetçi popülizmin cazibesinin çoğu, arkada kalmış, küçük görülmüş kişilere gitmek ve 'Hayır, gelecek sana ait' demektir. Bu politikaların ekonomik bir mantığı olmasa da psikolojik anlamda çok çekicidir."
Yuval Noah Harari - Tarih, İnsanın Tanrı Oluşuyla Sona Erecek
Yuval Noah Harari - Tarih, İnsanın Tanrı Oluşuyla Sona ErecekMurat Nedim · Kara Karga Yayınları · 2020221 okunma
Reklam
Popülizmin mantığı
Popülistler,seçkin karşıtı olmanın yanı sıra her zaman çoğulculuk karşıtıdır. Onlar,kendilerinin ve yalnızca kendilerinin halkı temsil ettiğine İnanır. iktidara gelmeden evel tüm siyasal rakiplerinin ahlaksız ve yozlaşmış seçkinlerin bir parçası olduğuna,iktidara geldiklerinde ise kendileri karşısında muhalefetin meşru olmadığına inanırlar.
Popülizmin mantığı
"Popülizmin ana iddiası, ahlâkileştirilmiş bir çoğulculuk karşıtlığıdır. Bu iddiayı taşımayan siyasetçiler popülist değildir."
Sayfa 37 - İletişim y.