Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Bir insanın 'iyi biri haline gelmesinden' değil 'iyi olmasından' bahsediyor. İyi biri haline gelmek ile iyi olmak aynı şey değildir. Haline gelmek ile olmak aynı şey olmadığı gibi
"Tanrılara gelince, ne onların var oldukları, ne var olmadıkları ne de ne şekilde olduklarını biliyorum; çünkü bu konuda bilgi edinmeyi engelleyen çok şey vardır: onların duyularla algılanmamaları, insan hayatının kısalığı." ~Protagoras
Reklam
Hatırlayalım..
Protagoras '' İnsan her şeyin ölçüsüdür. '' demişti. Platon ise, bilindiği gibi, '' Hayır, Tanrı her şeyin ölçüsüdür. '' diyerek buna karşı çıkmıştı.
'Nihai bir bilgi imkansızdır,' dedi. 'Çünkü duyularımız bizi aldatır. Etrafımızı kuşatan şeylerle aramızdaki yegane bağ zekamızın ürünü olan düşüncelerimizdir.' 'Bunlar Demokritos'la Protagoras'ın söylediklerinin aynısı, diye onayladığımı belirttim. Zaten onlar da sırf bu düşünceleri yüzünden tanrıtanımaz olarak lanetlendiler. Kitleler onları lanetlerken kendilerine yükseklerdeki cennetlerden bahsedip, masallar anlatan Platon'u baş tacı ettiler,' diye devam etti Ömer. 'Kitleler hep böyle davranmayı yeğlemiştir zaten. Belirsizlikten korkar, kendilerine anlatılan en saçma sapan şeylere dahi hakikat tutunacak bir dal sunmadığı için büyük kalpleriyle iman ederler. Bu konuda yapabileceğin bir şey yok. Bu kitlelerin peygamberi olmak isteyen kişi karşısındakiler sanki küçük birer çocukmuş gibi masallar anlatmalı, kafalarını envai çeşit hikayeyle doldurmalıdır. Zaten bu yüzden zeki insanlar hep kitlelerden uzak durmayı tercih etmişlerdir. '
birinden bir şeyi yapmasını istemek yahut istememek bir emirdir
Protagoras, Homeros rica etmek istediği yerde "Musa'lar, bana kızgınlığı terennüm edin!" sözleriyle emrediyor der. Şimdi Protagoras' ın Homeros'da yerdiği bu nokta nasıl yanlış olarak kabul edilebilir! Çünkü, Protagoras'a göre, birinden bir şeyi yapmasını istemek yahut istememek bir emirdir.
Peki, iki insanin aynı konuyla ilgili iki iddiası birbinine tamamen zıt olduğunda Protagoras ne diyecektir? Hiçbir şey! Protagoras'a atfedilen bir diğer cümleye göre “Birbirine zıt olan iki görüş aynı ölçüde doğrudur”. Herhalde bu son ifade Protagoras'in şüpheciliğinin aşırılığını gayet iyi bir şekilde göstermektedir. Yine bir Sofist olan Gorgias'in şüpheciliğinin ne kadar aşırı boyutlara uzandığını ise ona mal edilen birbirini izleyen su üç görüşünden çıkarabiliriz: "Hiçbir şey yoktur, olsaydı bile bilemezdik; bilseydik bile başkasına iletemezdik".
Reklam
En Etkin 100 Filozof
1. Thales 2. Anaksimandros 3. Pisagor 4. Ksenophanes 5. Heraklitos 6. Parmenides 7. Anaksagoras 8. Empedokles
Sayfa 5
120 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Erdemin ne olduğunu ve öğretilebilir olup olmadığı konusu zamanını en önemli sofistlerden biri olan Protogoras ve karşısında Platonun kendi görüşlerinin temsili olan Sokrates vardır. Ayrıca Sokratesin sofistler olan yaklaşımını öğrenebiliriz.
Protagoras
ProtagorasPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022595 okunma
"Sizin gözünüzde iyiliğin kötülüğü yenecek değeri yok mu?"
"İnsanlar doğru olmayan bir sürü başka şey de söyler."
Reklam
"İnsanların çoğuna göre bilgi güçsüzdür, önderlik edemez ve hükmedemez."
"Bazı hoş şeyler iyi değildir, hoş olmayan şeylerden de bazıları kötüyken bazıları değildir."
"Yiğitler cesurdur, ama cesurların tümü yiğit değildir."
"Son derece yiğit oldukları halde adil olmayan, kutsal olana saygı duymayan, sağduyusuz ve cahil bir sürü insan görebilirsin."
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.