Reklam
Düşündürücü..
Ekonomik açıdan gelişmiş ülkelerde reformcular, kilise ve dini otoritenin yaşam üzerindeki etkisinin fazlalığından değil, tersine azlığından yakınıyorlardı..
Sayfa 27 - Maviçatı YayınlarıKitabı okuyor
Hiçbir kurala içten bağlı olmayan gaddarca kazanç, tarihin her döneminde, gerçekten nerede ve nasıl mümkünse orada ve o şekilde var olmuştur.
Para kazanırken bencilce çıkarların kendini göstermesiyle ortaya çıkan mutlak vicdansızlığın evrensel düzeyde egemenliği...
Bu evren bireylerin tek başlarına bilfiil değiştiremeyecekleri, içinde yaşamak zorunda oldukları bir barınaktır. Tek birey piyasa ilişkileriyle iç içe olduğu sürece, bu evren bu bireye kendi ekonomik davranış normlarını dayatır.
Reklam
Bugünkü kapitalist ekonomi düzeni öyle uçsuz bucaksız bir evrendir ki, bireyler o evren içinde doğarlar.
Ekonomik olarak en gelişmiş bölgelerin, kilise devrimine özellikle güçlü biçimde yatkın olmalarının nedeni neydi?
Protestanların, bütün nüfus içinde sermayeden büyük ölçüde pay almaları, büyük çağdaş endüstriyel ve ticari iş alanlarındaki işletmelerin üst basamaklarında ve yöneticiliğinde bulunmaları, kısmen tarihi temellere bağlanabi­lir.
Sayfa 30
Weber' in önsöz notu
Bu çalışma ilk olarak 1905'te yayımlanmıştır. O zamandan bu yana çalışmam üzerine yayımlanmış çok sayıda yazı arasında, en geniş kapsamlı üç eleştiri şunlardır: Felix Rachfahl'ın "Kalvinizm ve Kapitalizm" yazısı (1909), benim buna yanıtım, "Kapitalizmin 'Ruhu' İçin Karşı-Eleştiri" (1910), yine buna Rachfahl'ın yanıtı, "Yeniden Kalvinizm ve Kapitalizm" (1910) ve en son benim "Karşı-Eleştirel Sonsöz"üm (1910). Rachfahl ile yürüttüğümüz, biraz da kaçınılmazca kısır kalan tartışmadan, bu basımda, " Karşı-Eleştiri"mde belirttiğim bazı açıklamalar dışında metne hiçbir şey almadım. Bunların gelecekte de ortaya çıkabileceği düşünülebilecek yanlış anlamalara engel olacağını umuyorum. Diğer ikisi Werner Sombart'ın "Burjuva" (1910) ve Lujo Brentano'nun "Çağdaş Kapitalizmin Başlangıçları" adlı kitaplarında (1916) yer alan eleştirilerdir. Bunlara, yeri geldikçe özel notlarla aşağıda değiniyorum.
Sayfa 11
Reklam
Çeviren önsözü
Döneminin siyasi gelişimlerine yazılarıyta katkıda bulunan Weber, hiçbir siyasal partiye üye olmadı; yaşamı boyunca ' eleştirel' tavrını korudu.
248 syf.
·
Puan vermedi
Bütün Kapitalistlerin okumasını şiddetle tavsiye ederim. Ne de olsa kitap bitince kapitalist olmayacaklar. Kapitalizm hakkında tartışmak isteyen DM'e..
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Nilüfer Yayınları · 20171,223 okunma
"Ruhu olmayan uzmanlar, kalbi olmayan şehvetli insanlar; bu yoksunluk, daha önce hiç ulaşılmayan bir medeniyet seviyesine yükseldiğini hayal ediyor."
Sayfa 175Kitabı okudu
Ancak öte yandan, ölçülü orta sınıf, kendi kendini yetiştirmiş insan, ahlaki olarak en yüksek derecede takdir edilir.
Sayfa 154Kitabı okudu
1.176 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.