Bunu sadece yaşayan bilir. Hayatı çalınmış içeridekiler var, bir de hayatından “anlam” çalınmış dışarıdakiler. İçeride ruhunu teslim etmeyenler de var, dışarıda her şeyini teslim edenler de… Düşünemeyen, tepki veremeyen, seçemeyen, seçtiğini koruyamayan, sorunlarını konuşamayan insan dışarıda olsa da mahkumdur. Hukuksuzluğa mahkumdur, rejime mahkumdur, her şeye boyun eğmeye mahkumdur. Teslim olmaya, edilgenliğe, sıradanlığa, kendi olmamaya, iradesizliğe, isteksizliğe mahkumdur. Güdülmeye, geri kalmaya, horlanmaya itilmeye mahkumdur. Adalet, hukuk, özgürlük ve demokrasiden kırıntılarla avunmaya mahkumdur. İdealsizliğe mahkumdur. Özgürlüğün ve hakkın bedeli vardır. Mücadelesi verilmemiş hiçbir hak kişiyi bulmaz.
Sayfa 138Kitabı okudu
Düşünemeyen, tepki veremeyen, seçemeyen, seçtiğini koruyamayan, sorunlarını konuşamayan insan dışarıda olsa da mahkumdur.
Sayfa 138
Reklam
Bu zindan denilen gezegende her şey ama her şey sana karşı kullanılabilecek bir silaha dönüşebilir. Hiçbirine tiryaki derecesinde bağlanmamalısın.
Sayfa 85
256 syf.
10/10 puan verdi
Cezaevi
Gerçek anlamda iyi olmadığınız bir dönemde okuyup hayatınıza şükredin.Gercek hayattan diye belirtilmiş ancak gerçekten olabilecek gibi değil hikaye gibi yani inanılır gibi değil Çin işkencesi...Sadece denk gelip okuduğum bir kitap oldu ve acı hikayelerle dolu dışardan bakıldığı gibi değil mapus kötü bı yer Allah kimseyi düşürmesin bizide yazar güzel ve akıcı merak uyandırıcı şekilde uyarlamış Kitapta geçen hikayeleri başarılı....
Diyarbakır Cezaevi
Diyarbakır CezaeviRaşit Kısacık · Ozan Yayıncılık · 2015100 okunma
256 syf.
·
Puan vermedi
12 Eylül paşalarının darbenin olgunlaşmasını bekledikleri dönemlerde, Güneydoğu’da örgütlenmiş, etnik temelli örgütlerin sempatizan ve lider kadrolarıyla birlikte, devrimci mücadelenin içinde yeralan isimlerin çoğu da darbeden sonra tutuklandı, işkence gördü, onlarca yıl cezaevlerinde tutuldu, temel hakları ellerinden alındı, onlarcası asıldı, yüzlercesi sakat bırakıldı. Bunlarla karşı karşıya kalmak istemeyen binlerce devrimci ise vatanlarından uzakta aile ve yurt hasretiyle yaşadılar. Bugün hala birçoğu ülkesine dönemiyor. 12 Eylül darbesi sonrası, Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananlar üzerine yapılan konuşmalarda ortaya çıkan detaylar insanın kanını donduracak niteliğe sahip. Kitapta anlatılan olaylar bugünden geriye doğru bakıldığında bir gerilim romanının satır aralarını andırıyor. Ama hepsi gerçek, hepsi yaşanmış. Bir ifadeyle; anlatanın da dinleyenin de ruh sağlığını bozacak nitelikteki işkence ve kötü muamelelerin yaşandığı Diyarbakır Cezaevi’ndeki uygulamaları ne anlatmaya kelime yeter ne de dinlemeye vicdan elverir. Raşit Kısacık bir kısmına tanık da olduğu, dönemin olaylarını ve cezaevinde yaşananları tarafsız bir gazeteci duyarlılığıyla okura sunuyor. Sonuçta görülüyor ki burada çok kısa bir süre kalan tutuklular ve hükümlüler bile yaşadıkları travmayı halen atlatabilmiş değiller.
Diyarbakır Cezaevi
Diyarbakır CezaeviRaşit Kısacık · Ozan Yayıncılık · 2015100 okunma
Hayatı çalınmış içerdekiler var, bir de hayatından "anlam" çalınmış dışardakiler. İçeride ruhunu teslim etmeyenler de var, dışarıda herşeyini teslim edenler de...
Sayfa 138 - OzanKitabı okudu
Reklam
Bunlar, bu vahşeti yaptıktan sonra nasıl yemek yediler, akşamları çocuklarını nasıl okşadılar? İnsan bunu asla anlayamıyor.
Aile görüşmesinde yakınlarına Kürtçe "merhaba" dediğinde bile saatlerce dayak yiyordun, işkence görüyordun.
İnsanlar sadece Kürt olduğu için Diyarbakır cezaevine konuldu. Onlara; Siz Kürt değilsiniz Türksünüz denildi.
Sayfa 141Kitabı okudu
Reklam
Biz profesyonel devrimciydik, para mefhumu bilmezdik. Kimse sormuyordu nasıl yaşıyorsun, ihtiyacın var mı diye…
Sayfa 140Kitabı okudu
Yaşadıklarımızın bize kattıkları var, aldıkları var.
Sayfa 139Kitabı okudu
İnsan içeriye alışıyor mu? Bir şekilde yaşıyorsun ama umut hep dışarıya dönük, bir gün çıkacağım diyorsun…
Sayfa 139Kitabı okudu
Bazı dönemlerde içerisi dışarıdan daha hayırlıdır. Hiç değilse “anlam” yaşar orada.
Sayfa 139Kitabı okudu
Hayatı çalınmış içeridekiler var, bir de hayatından “anlam” çalınmış dışarıdakiler
Sayfa 138Kitabı okudu
Resim