Sağlık alanında olup biten hemen her şey gibi, hastalıkla ilgili fikirlerimiz dahi global ilaç devlerinin uzun gölgeleri altında şekilleniyor. Odak noktasının daraltılması, sağlık ve hastalıklarla ilgili büyük resmi görmemizi zorlaştırıyor. Bu, bazen birey, bazen de toplum olarak bize pahalıya patlıyor. Basit bir örnek vermek gerekirse, temel amaç insan sağlığını düzeltmek olsaydı, şu anda kolesterol düşürmek için pahalı ilaçlara yatırılan paranın birkaç milyar doları sigara içimini azaltacak, bedensel aktiviteyi arttıracak ve beslenmeyi geliştirecek kampanyalara ayrılırdı.
Pazarlama yöneticileri oturup hastalığın nasıl teşhis edilmesi gerektiğini yazmıyorlar ama bunu yazanları etki altına alıyorlar. Endüstri artık düzenli olarak hastalık tanımlarının tartışıldığı ve yenilendiği önemli tıp toplantılarını finanse ediyor.
Reklam
İlaç endüstrisinin "hastalık uydurma" çabası global bir skandal haline geldi. Bu çaba temelde tıp bilimini çarpıtıyor, tıbbın uygulanışını bozuyor ve halkın doktorlara olan güvenini sarsıyor.
İlaç şirketlerinin üst kademe yöneticileri için hazırlanan Reuters Business Insight raporuna göre, "yeni hastalık pazarları türetmek" ilaç satışlarını fırkatarak milyarlarca dolar kazandırıyor. Rapora göre, en temel satış stratejilerinden biri, insanların genel rahatsızlıkları algılama şeklini değiştirerek "doğal süreçleri" hastalıklara dönüştürmek.
İlaç şirketlerinin destekledikleri fikir babalarının hastalık tanımlamalarına güvenmeye ve yine ilaç şirketlerinin desteklediği pazarlama kampanyalarının bizleri eğitmesine izin vermeye devam etmek tehlikeli ve aynı zamanda saçmadır.
Sayfa 201Kitabı okudu
Doğrudan tüketiciye yapılan reklamların halkın eğitimi ile ilgisi yoktur, ilgisi olan şey kesinlikle... ürün satışlarının desteklenmesidir.
Sayfa 117Kitabı okudu
Reklam
Yüksek tansiyon, hiç tansiyon olmamasından iyidir.
Sayfa 109Kitabı okudu
İlaç şirketleri, henüz tam anlamıyla faydalanılamamış bilinen ya da gelecekte ortaya çıkacağı tahmin edilen piyasa fırsatları üzerine yapılan kapsamlı analizlere dayanarak yeni hastalıklar arıyorlar. Gelecek yıllarda şirket destekli hastalık icadına daha çok tanık olacağız.
Sağlıklı olduğunuzu düşünüyorsanız, yeterince test yaptırmamışsınız demektir.
Hafif rahatsızlıklara depresyon demek istemiyorsan,deme. Eğer çok istiyorsan risk altındaki insanlar diyelim. Ama her koşulda, tedavi edelim. Bu insanları radar alanımızda tutmak zorundayız çünkü bu, insanlığın ortak acısı.
Reklam
Sağlık ise paranın gücüne göre alınıp satılan tüketim malzemesi oldu.
235 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Hastalıklar
Kapitalizmin bize dayatmış olduğu sistemin içerisinde ne kadar ekonomik çalkantılarla gelmiş olsa da bir güneşin ısısı gibi isteyerek emeline soyunduran bir silahtır insanlık tarihindeki hastalıkları koz olarak kullanmak.Yaşam bizi olur olmadık yerde daha nice kitaplarla tanıştıracak.Bu kitap ile tanıştırdığı gibi.
Satılık Hastalıklar
Satılık HastalıklarRay Moynihan · Hayykitap Yayıncılık · 200649 okunma
Osteoporozun, yani kemik yapısındaki incelmenin belli bir yaşta yüzdeki kırışıklıklar kadar doğal olduğunu, ancak belli bir miktardan sonra tedavi gerektireceğini de unutturmak istiyor hastalık tacirleri... Oyunun adı “pazarlama” olduğu için yaşlıları da genç insan ortalamalarına göre değerlendirilip yine avuçlar dolusu ilaç reçetesi yazıyorlar.
Bugün, dünyanın en büyük ilaç şirketlerinin pazarlama stratejileri saldırgan bir biçimde sağlıklı ve iyi durumdaki insanları hedefliyor. Günlük hayatın olağan iniş çıkışları sinir rahatsızlıkları oldu; genel şikayetler korkutucu hastalıklara dönüştürüldü ve gittikçe daha fazla sağlıklı insan hastaya çevrildi, içimizdeki ölüm, yaşlanma ve hastalık korkularını kaşıyan 500 milyar dolarlık ilaç endüstrisi, yaptığı promosyon kampanyalarıyla insan olmanın anlamını değiştiriyor.
Aslında ironik olan şu ki , reklamı en çok yapılan ilaçlar tam da önlemeyi iddia ettikleri rahatsızlığa bizzat kendileri neden olabiliyor .
Resim