Samsara, aynı zamanda Jainizm ve Budizm'de de yer edinmiştir. Batılı düşünce şeklinde bu reenkarnasyon olarak bilinir.
Reenkarnasyon inancı "samsara"
Samsara, Hindu dünya görüşüne göre tüm Hinduların tabi olduğu doğuş ve yeniden doğuş çemberi ya da döngüsüdür. Ölüm zamanında her insan karmik bir hesaba sahiptir; eylemlerinin iyi mi kötü mü olduğu o kişinin gelecekteki kaderi ni belirler. Samsara kelimesinin sözlük anlamı "çaprazlama dolaşmak"tır. Hint düşüncesinde, bir kişinin yaşam gücünün bedenin ölümüyle yitip gitmediği, bunun yerine çaprazlama olarak dolaştığı vurgulanır. Yani yaşam gücü, yaşamaya devam ettiği başka bir zamana ve bedene göç eder.
Reklam
Samsara ve Reenkarnasyon
Samsara, aynı zamanda Jainizm ve Budizm’de de yer edinmiştir. Batılı düşünce şeklinde bu reenkarnasyon olarak bilinir. Reenkarnasyon yanında ağır bir yük getirir; kişi, nesiller boyunca tekrar tekrar yaşamak zorunda kalacaktır. Bu, bireylerin yaşama yükünden kurtulmak için karma ve samsara döngüsü kırmak zorunda olduklarını vurgulayan Hint dinlerinin amaçlarına terstir. Bu kurtuluş yaşamın amacıdır ve mokşa (ruhsal özgürlük) olarak adlandırılır. Böylesine bir ruhani kurtuluş ancak kişinin yaşam aldatmacısı hakkında doğru bilgiye sahip olması ve atman (her şeyin ve herkesin özünde bulunan, brahma) ile Brahma’nın (her şeyin öz varlığı, sonsuzdur ve her yerdedir) birliğini fark etmesi durumunda mümkündür.
Sayfa 183 - Say YayınlarıKitabı okudu
ASTRAL SEYAHAT..
Bazı dinlerde, özellikle Hinduizm ve Budizm'de reenkarnasyon veya samsara süreci ruhun yolculuğu olarak anılır. Bu bağlamda bazen fiziksel bedeni terk eden bir astral bedenden söz edilir.
"asla bir insan ya da bir eylem tümüyle samsara, tümüyle nirvana değildir." — samsara: budizm, hinduizm, jainizm, sihizm dinlerinde reenkarnasyon ya da yeniden doğum döngüsünü anlatan kavramdır. sanskrit kökenli dillerde ise dünya anlamında kullanılır. nirvana: budizm de her türlü isteklerden, duygulanımlardan, tutkulardan arınıp en yüksek ruh durumuna erişme.
HİNDUİZM HAKKINDA;Berger'in din toplumbiliminde Hinduizm, kast sisteminde ifadesini bulan toplumsal e§itsizliği me§rula§tıran ve ona otorite kazandıran teodi­selerin en açık örneğini sunar. Hindu öğretisinin, toplumsal tabakalardan olu§ma bir sistemin temel me§ruiyetini sağlayan üç veçhesi vardır: Dhar­ma, karma ve samsara. Bu dinsel terimlerin
Reklam
200 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Budist külliyatının önemli eserlerinin geç olsa da Türkçe'ye çevriliyor olması mutluluk verici. Buda'nın vaazlarını ve konuşmalarını içeren bu kitap insana umut veriyor gibi görünmese de asıl amacı insanlığın bulunduğu durumu süslemeden, objektif bir şekilde eleştirmek ve bir çözüm olarak Buda'nın yolunu sunmaktır. Buda'nın aydınlanması ve samsara(kısır reenkarnasyon döngüsü)yı kırması ile biten uzun soluklu yeniden doğum ve ölüm süreci, diğer tüm insanların ortak kaderidir. Buda'nın vaazları ahlaki yasalar, karmik yasalar ve diğer evrensel yasaları da kapsasa da, bu kitapta daha çok Buda'nın başından geçen olaylar ve çevresindeki insanlarla olan değerli sohbetleri bizlere aktarılmıştır. Buda bu ortak kaderden çıkılabileceğini savunmuş ve bunun için insanlardan çaba göstermelerini istemiştir. Sohbetlerinde bu çabanın asilliğini ve amacını aktarmıştır.
Suttanipata
SuttanipataAnonim · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201984 okunma
“Yüz binlerce yıl boyunca insanlar hayatta kalmaya çalışmakla meşgul olduğundan böylesi sorularla uğraşmaya vakit bulamıyordu. Onlara göre neyin "gerçek" olduğu açıktı: Yemek, barınmak, üremek; hayatın temel gereksinimlerini karşılamak. Din, uzun zamandır vardı fakat genellikle tanrıların ve ruhların dünyası, insanların gündelik
Say Yayınları
Samsara, (...) Jainizm ve Budizm'de de yer edinmiştir. Batılı düşünce şeklinde bu reenkarnasyon olarak bilinir. Reenkarnasyon, yanında ağır bir yük getirir; kişi, nesiller boyunca tekrar tekrar yaşamak zorunda kalacaktır. Bu, bireylerin yaşamın yükünden kurtulmak için karma ve samsara döngüsünü kırmak zorunda olduklarını vurgulayan Hint dinlerinin amaçlarına terstir.
Sayfa 183
Samsara
Samsara kelimesi Hinduizm'de geçmekte olup ölüm, yaşam ve ölüm döngüsünü anlatmak için kullanılmıştır. Yani, ölüp yeniden beden bulma bir nevi reenkarnasyon. Samsara belgeselinde herhangi bir diyalog bulunmamaktadır. Dünyanın çeşitli yerlerinden görsellerle izleyenlerin karşısında bulunmakta olan belgesel, tüm yorum ve düşünceleri izleyenlere
Reklam
Eğer bir ağacın kökünü kesersen, yapraklar kuruyacaktır;Zihninin kökünü kesersen, Samsara(reenkarnasyon) ortadan kalkacaktır.
Sayfa 160Kitabı okudu
342 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Puanım 5/5 (%94/100) "Ölüm ve Işık her zaman ve her yerdedir; onlar, belki yeni bir güzellik yaratabilmek için, Samsara'nın içinde sözcükler yakar. Aslında tüm dünya olan Adsız'ın düşlerinde başlar, biter, uğraşır ve didinirler." Işık Tanrısı Zelazny'den okuduğum ikinci kitaptı ve iyi ki Bu Ölümsüz'ü okuyarak başlamışım. Bu Ölümsüz de
Işık Tanrısı
Işık TanrısıRoger Zelazny · İthaki Yayınları · 2016407 okunma
17 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.