Kişiyi gerçeğin kapanına yakalanmaktan alıkoyabilecek tek şey dinlemeyi reddetmektir. -Robert Nozick
İnsanların uzun bir insan ve hayvan atalarından sayısız tesadüfi olaylar, kazara karşılaşmalar, vahşi ele geçirmeler, kıl payı kurtulmalar, aralıksız çabalar, göçler, savaşlardan ve hastalıklardan sağ kalmalar silsilesinden geldiğini anlıyorum. Her birimizin ortaya çıkması için çetrefilli ve imkansız olayların birleşimi, her bir insana kızıl ağacın(sekoya) kutsallığını, her çocuğa bir sırrın garipliğini veren engin bir tarih gerekiyordu.
Sayfa 58
Reklam
Hayat bu dünyadaki varlığımızdır. Ve yaşam sevgisi, canlı olmamıza verdiğimiz tam karşılık, canlı olmanın ne olduğunu keşfetmemizin bütün yoludur.
Sayfa 57
Bilgelik birinin hayatını nasıl yöneteceğini basitçe bilmesi ve zorlukların üstesinden gelebilmesi vs. değildir. O, aynı zamanda, en derin öyküyü bilmeyi ve olan bitenlerin en derin önemini görebilmeyi gerektirir; her olayın sonucunu veya gerçekliğin farklı boyutlarını takdir etmeyi, sadece yaklaşık iyi değil, fakat en iyi olanı ve dünyayı bu ışık içinde görmeyi kapsar. İşte bu filozofların sevdiği şeydir ve onun üstünlük iddiası daha kolay bir şekilde göz ardı edilir.
Sayfa 30
The most intense way we relate to another person is sexually. Nothing so concentrates the mind. Dr. Johnson noted, as the prospect of being hanged. Nothing, that is, except sexual arousal and excitement: rising tension, uncertainty about what will happen next, occasional reliefs, sudden surprises, dangers and risks, all in a sequence of heightened attention and tension that reaches toward resolution.
Sayfa 61
Would you design an intelligent species so continuingly shaped by its childhood, one whose emotions had no half-life and where statues of limitations could be invoked only with great difficulty?
Sayfa 11
Reklam
428 syf.
10/10 puan verdi
Anarşi, Devlet ve Ütopya Üzerine
Kitap 1974 yılında yayınlanıyor.
John Rawls
John Rawls
' un
Bir Adalet Teorisi
Bir Adalet Teorisi
' nden 3 yıl sonra. Eser
Ronald Dworkin
Ronald Dworkin
' in
Hakları Ciddiye Almak
Hakları Ciddiye Almak
eseri ile birlikte liberal toplum sözleşmesi geleneğinin modern yorumlarından biri(Aslında bir sözleşme olmadan da bireyin hakları saklı kalarak toplum olarak yaşanabileceğinin savunusu. Bir nevi kökten-bireycilik). Ancak Nozick' in görüşleri Rawls ve Dworkin' e göre liberalizmin diğer ucunda. Nozick, Klasik liberalizm (liberteryen yada neo-liberalizm damgası vurularak saldırılan) denilen görüşün radikal bir temsilcisi. Gerçi kitaba yazılan Girişte söylendiğine göre Nozick liberteryen görüşleri hayatının ilerleyen aşamasında terk ettiğini söylemiş. Rawls ve Dworkin refahın yeniden dağıtımı ve eşitsizliklerin sosyal liberal bir devlet aracılığıyla çözümünü sunarlarken, Nozick aşırı bireyciliğiyle, sosyal olmaktan uzak minimal bir devlet anlayışıyla çokça tepki toplamış. Esere gelirsek; 3 geniş kısımdan oluşuyor: 1-Doğa halindeki anarşist durumdan bireye ait hakları ihlal etmeden bir toplum/devlet nasıl oluşturulabilir sorusunun cevaplandırılması. 2-Minimal devletden daha geniş olan devlete eleştiri 3-Bir ütopya hayali denemesi Eser biraz karmaşık ve ağır olsa da Siyaset kuramlarına ve Siyaset felsefesine ilgi duyanlara tavsiye ederim.
Anarşi, Devlet ve Ütopya
Anarşi, Devlet ve ÜtopyaRobert Nozick · İstanbul Bilgi Üniversitesi · 201533 okunma
Neden bazıları başkalarının özgürlüğünün maliyetlerine katlanmak zorunda kalsın?
Sayfa 117
Bir insanın bu şekilde kullanılması, onun ayrı bir birey olması ve onun yaşamının kendi yaşamı olması gerçeğine yeterince saygı göstermemek ve ciddiye almamak anlamına gelir.
Sayfa 66
Reklam
Kendi iyiliği için fedakarlık yapmaya hazır bir sosyal bütünden söz etmek anlamsızdır. Sadece kendi bireysel yaşamları olan bireyler, farklı bireyler bulunmaktadır. Bu insanlardan birini başka insanların menfaati için kullanmak sadece onu kullanmak ve diğerlerine menfaat sağlamak anlamına gelir. Başka bir şey değil.
Sayfa 66
Bir alışveriş aracının belirlenmesi için herhangi bir özel anlaşmaya ya da sosyal sözleşmeye gerek yoktur.
Sayfa 50
.... Kazançlardan vergi alınması zorla çalıştırma(angarya) ile ayni mahiyettedir. Birinin emeğinin hasılasına el koymak onun emek saatlerine el koymak ve ona saatlerce çeşitli işler yaptırtmakla eşdeğer bir durumdur. – Robert Nozick, Harvard philosopher
Devlet, sahip olduğu zorlama vası­talarını bazı insanların diğerlerine yardım etmesini sağlamak ya da on­ların kendi iyiliği veya korunması için faaliyetlerini yasaklamak mak­sadıyla kullanamaz.
Sayfa 21
145 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.