368 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Mısır Mitolojisi; Mısır Bilimci Geraldine Pinch'in Mısır hanedanlıklarına, tarihi metinlere,tapınaklarda bulunan kabartmalar ve yazıtlara değinerek; Mısır tarihini, kültürünü, mitolojik döngüyü ve anlatıların sembolik anlamlarını; anlaşılır ve yalın bir üslup ile işlediği, okumaktan keyif aldığım bir kitap oldu. İlk bölüm mitin tanımı,
Mısır Mitolojisi
Mısır MitolojisiGeraldine Pinch · Say Yayınları · 2019107 okunma
"Senin 'Batı medeniyeti' dediğin şeyden bahsediyorum. Bunu soyut bir kavram mı zannediyordun ? Hayır, o yaşayan bir güç. Binlerce yıldır parlak ışıklar saçarak yanan kolektif bir bilinç o. Tanrılar da onun bir parçası. Hatta tanrılar bunun kaynağı da denebilir, ya da en azından tüm Batı Medeniyeti yok olmadan tanrılar da yok olamaz. Ateş Yunanistan'da yanmaya başladı. Sonrasında, senin de çok iyi bildiğin gibi, en azından ben bildiğini umuyorum, dersimden geçtin, ateş Roma'ya taşındı, tabii, tanrılar da. Belki farklı adlar aldılar, Zeus yerine Jüpiter, Afrodit yerine Venüs gibi ama aynı güçler, aynı tanrılar." "Ve sonra öldüler." "Öldüler mi? Batı öldü mü ki? Tanrılar yalnızca bir süre yer değiştirdiler: Almanya, Fransa, İspanya. Ateş nerede parlaksa tanrılar da oradaydı. İngiltere'de birkaç yüzyıl geçirdiler. Yapman gereken şey mimariye bakmak. İnsanlar tanrıları unutmadı. Şu son üç bin yıl içerisinde nerede hüküm sürdülerse resimlerde, heykellerde, en önemli binalarda onları görebilirsin. Ve evet, Percy, elbette şimdi senin Amerika Birleşik Devletleri'ndeler. Sembolüne bak, Zeus kartalı. Rockefeller Merkezi'ndeki Prometheus heykeline, Washington'daki devlet binalarının Yunan tarzı cephelerine bak. Amerika'da, Olimposluların çok sayıda yerde apaçık bir şekilde sergilenmediği bir şehir bulabilecek misin bakalım? İster beğen, ister beğenme -ki inan bana, vaktiyle çok sayıda kişi Roma'yı da pek sevmezdi- Amerika şimdi ateşin kalbi. Bati'nın en büyük gücü. Bu nedenle Olimpos burada. Ve biz de buradayız."
Doğan ÇocukKitabı okudu
Reklam
Mısır, Yunan ve Roma. Tanrı'yı insanlaştırır, gücünü başka canlılarda, timsahta, aslanda, inekte görürken Hıristiyanlar insandan korktuklarından mı İsa' yı tanrılaştırmışlar. Çağdaşlaşma çabasında Vatikan şeytanlarını tozlanmaya bırakınca korkutamadığı müritlerini kaybetti. Başrakip müslümanların şeytan taşlayarak çoğalması onlar için ürkütücü. Dinler korkak. İnananlar gibi. .... Homeros'un destanlarından da tanıdığımız, insan huyu ve görünümünde Yunan tanrıları ne dünyayı ne de kainatı yaratma çabasında. Yunan hıristiyanların ırkçılığı da yok. Tanrı heykelleri siyah kalkerden. Kiliseyse siyahları, ükardeş katili Kabil'in soyundan geliyorsunuz, diye aşağılamış. Güney Afrika'da Apartheid rejimi, bu gerekçeyle ırkçılığı meşru kılarken, siyah kölelerinin torunları bile kilise abonmanında. İstisna Müslüman olan Malcolm X gibiler. Onu da katlettiler. İdeolojiler düşünce, dinler duygu hapishanelerimiz.
Sayfa 322Kitabı okudu
İnsan kendini doğayla özdeş hissettiği sürece, tanrıları da doğanın birer parçasıydı. Zanaatçı olarak becerileri gelişince, insan, taştan, ağaçtan ya da altından putlar yaptı. Daha da ilerleyince ve kendi gücüne olan güveni artınca, tanrıları da insan biçimine büründü. İlk başta Tanrı, her şeyi koruyan ve her şeyi besleyen "Ulu Ana"
608 syf.
·
Puan vermedi
Geniş Özet
Tanrı'yı ve dinleri akademik bir çevrede konuşmak ne kadar mümkün ve doğrudur, bilemiyorum. Bilim bazı inanç temelleri üzerinde yükselmiş ve bunlar yıllar içinde birbirine öylesine kenetlenmiştir ki artık bunun dışında söylenen bir şey'in imkanına dair düşünmemek gerektiğine dair bir algı vardır.  Armstrong'un bir kaç eserini daha
Tanrı'nın Tarihi
Tanrı'nın TarihiKaren Armstrong · Pegasus Yayınları · 20171,619 okunma
�RUVA SAVAfi'NIN N E DENi Tarihteki Onlü Çatışmanın Açıklanması Truva Savaşı olarak bilinen Akalar (çeşitli Yunan kabilelerinin ordu­ larına verilen ortak isim) ile Truvalılar arasındaki on yıllık çatışma klasik mitolojideki en ünlü olaydır. Bu, sayısız trajedilere yol açan uzun, kanlı ve yıkıcı bir savaştı. Bu savaş çeşitli savaşçıların
Reklam
552 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Selamlarrr! Seriyi tam olarak bu yaz tamamlamıştım. Okumaya yeni fırsatım oldu. Bu seride işler iyice karışıyor. Roma tanrıları ve Yunan tanrıları iç içe geçiyor resmen. Yeni 3 melezle yolumuza devam ediyoruz: Jason, Piper, Leo. Birbirinden yetenkli ve deli dolular. Ama kitabın asıl sorunu şu: Percy Jackson nerede? Annabeth delirmiş bir halde doğal olarak. Bakalım kahramanımız nerede ortaya çıkacak ya da çıkacak mı? Mükemmel bir kitaptı çok hızlı bir şekilde okudum tabiki de. Devamını görmek için sabırsızlanıyorum. Görüşürüzz!
Kayıp Kahraman
Kayıp KahramanRick Riordan · Doğan Kitap · 20182,573 okunma
Çağ, Yok Oluş, Benlik, İslam, Roşa
_TARİH ÖNCESİ DEVİRLER_ _İnsanoğlunun ortaya çıkışıyla başlayıp, yazının icadına kadar geçen dönemdir. Taş ve Maden Devri olarak ikiye ayrılır. _1-Taş devri_ _a)- Eski Taş – Paleolitik devir: (M.Ö.2,5 milyon - M.Ö. 12.000) (avcı ve toplayıcı). Karain, Beldibi ve Belbaşı. Paleolitik Döneme ait ilk izlere İspanya’daki Altamira, Fransa’da Laskö
Yunan mitolojisinde Ay, Apollo’nun kardeşi 'Artemis' ile ilişkilendirildi. Başka bir anlatıya göre ise Yunan mitolojisinde Ay, 'Selene' adıyla anılmıştır ve bir kraldan 50 tane kız çocuğu doğurmuştu. Bereket, doğurganlık gibi anlamlara gelen Ay, Roma mitolojisinde 'Luna' ile ilişkilendirilmişti. Jüpiter ise tanrıların en güçlülerinden birisi olan 'Zeus' ile denktir. Satürn ile Ops'un en genç çocuğudur. Bir tanrı olan Atlas'a evreni taşıma görevini o vermiştir. Ayrıca Romalıların büyük bir sevgiyle taptıkları yüce tanrılarından biridir. Etrüsk mitolojisinde ise 'Tinia' olarak bilinir. Juno'nun eşi olup Juno, Minerva, Mars ile büyük tanrıları oluşturur. Ayrıca Pollux'un babasıdır.
Yeryüzü ve Ölüler Diyarı Tanrıları / Hades / #5
Homeros’un deyişiyle: “Tüm tanrılar içinde ölümlülerin en nefret ettiği tanrıdır o.”
Sayfa 138 - Maya KitapKitabı okudu
Reklam
Yeryüzü ve Ölüler Diyarı Tanrıları / Demeter / #4
Demeter, Kronos Rhea’nın kızıydı. İsmi Toprak Ana anlamına gelir. Bu yüzden doğa ve insanlık medeniyetiyle özel ilişkisinin yanı sıra antik yer tanrıçası kavramının da dışavurumudur.
Sayfa 131 - Maya KitapKitabı okudu
Genel Kültür, İdealizm, Materyalizm…
_Evrimsel Psikoloji_ _Beynimiz evrimleşiyor. Artık, mağara adamları gibi kadınların başına vurup saçlarından sürüklemek yerine kulaklarına güzel saçmalıklar, boş şeyler fısıldıyoruz. Çağ’a uyum sağlayamayan medeniyetsizler ise doğal seçilimle elenmeye başlıyor. _Evrimsel psikoloji, insanın sinir sisteminin doğurduğu davranışların evrimsel
Yeryüzü ve Ölüler Diyarı Tanrıları / Dionysos / #3
Dionysos, Yunanlar ve Romanlar tarafından benzer biçimde şarap ve üzüm bağlarının tanrısı olarak görülmüştür.
Sayfa 108 - Maya KitapKitabı okudu
Yeryüzü ve Ölüler Diyarı Tanrıları / Rhea / #2
Rhea, en çok Uranos ile Gaia’nın kızı ve Kronos’un eşi olarak tanınır. Kronos ile beraberliği sayesinde Zeus ile diğer kronidlerin annesi olmuştur.
Sayfa 107 - Maya KitapKitabı okudu
Yeryüzü ve Ölüler Diyarı Tanrıları / Gaia / #1
Gaia ya da Toprak Ana. Bu ilah doğrudan Kaos’tan türediği için Kozmogoni’de (evrenin oluşumuna dair söylencelerde) kadim yaratıcı güçlerden biri olarak karşımıza çıkar.
Sayfa 106 - Maya KitapKitabı okudu
234 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.