Allâh ona cenneti harâm kılar onun varacağı yer ateştir.
Onlar, "Biz Allah'ı birleyenleriz (muvahhidleriz), bizler Allah'tan başka kimsenin fayda ve zarar veremeyeceğini biliyoruz. Salihler de fayda ve zarar veremezler" dedikleri zaman, onların kafirlerin tevhidinden Rubübiyyet Tevhidi'nden başka bir tevhid bilmediklerini öğrenmiş ve Allah'ın senin üzerindeki ni'metinin büyüklüğünü anlamış olursun. Özellikle de Allah'a yöneldiği halde tevhîdi bilmeyen veya tevhidi bilip de amel etmeyen kimsenin, insanların en çok ibadet edeni olsa bile ateşte ebedi kalacağını tahkik ettiğin zaman. Nitekim Allahu Teâlâ şöyle buyurmaktadır: "...Kim Allah'a şirk koşarsa muhakkak ki Allâh ona cenneti harâm kılar, onun varacağı yer ateştir. Zulmedenlerin yardımcıları da yoktur." (el-Ma'ide 5/72) Allah'ın çokça salât ve selâmı nebîmiz Muhammed'in, âlinin ve ashābının üzerine olsun! (Ámîn!)
Şunu iyi bilmek gerekir ki sadece Rububiyyet Tevhidini (Allâh'u Teâlâ'nın mahlûkatı yarattığına, öldürdüğüne ve fiillerinde tek olduğuna inanmaktır.) kabul eden bir kişi müslüman olmuş sayılmaz, malını ve canını da kurtarmaz, bununla birlikte Uluhiyyet Tevhidini (Buna ibadet tevhidi denir. Bu, ibadette Allâh'ı (cc) birlemektir. Makamı ve derecesi ne kadar yüksek olursa olsun, Allah'tan (cc) başka hiç kimse ibadete layık değildir.) de sağlamadığı taktirde ahirette cehennem azabından kurtulamaz...
Reklam
Tevhidin Çeşitleri a) Rububiyyette Tevhit Allah Teala'nın yegâne yaratıcı kabul edilmesine tevhid i rububiyyet denir. Bu tür tevhidin özü O'nun hakkında düşünülmesi gereken bütün yetkinlik sıfatlarına inanmak, zatını bütün noksanlıklardan uzak tutmak ve her hangi bir varlığı ilâhlık mertebesine yükseltmemekten ibarettir. İhlas sûresi bu tür tevhidin en özlü ifadesidir. "De ki: O Allah bir tektir. Allah her şeyden müstağni ve her şey O'na muhtaçtır. Doğurmamış ve doğmamıştır. Hiçbir şey O'na denk değildir. Bu sebeple süreye "tevhit sûresi" de denilmiştir. b) Ulahiyyette Tevhit Tevhidin bu türü Cenab-ı Hakk'in tapılmaya ve mutlak olarak itaat edilmeye layık yegâne varlık olduğunu ka- bul etmekten ibarettir. Kâfirûn süresi ulühiyyette tevhidi açıklar: "De ki: Ey inkârcilar! Ben sizin taptıklarınıza tapmam. Siz de benim taptığıma tapmıyorsunuz. Ben sizin taptığınıza asla tapacak değilim. Evet, siz de benim taptığıma tapmayacaksınız. Sizin dininiz size, benim dinim de bana aittir."
Uluhiyyet Tevhidi...
Ulûhiyyet tevhidi, rububiyyet tevhidini kapsamaktadır; bunun tersi ise söz konusu değildir. Allahu Teâlâ şöyle buyurmuştur: “Öy­leyse sen yüzünü bir hanif olarak dine, Allah’ın fıtratına çevir ki insan­ları bunun üzerine yaratmıştır. Allah’ın yaratışı için hiçbir değiştirme yoktur. İşte dimdik ayakta duran din (budur). Ancak insanların çoğu bilmezler.”7 (Rum, 30)
Sayfa 17 - Küresel Kitap - (7)Akidetu’t Tahavi Şerhi, 81
Allah’ın tevhidi iki şekilde açığa çıkar; rubûbiyyet ve ulûhiyyet! Tek yaratıcı olarak Allahı kabul etmek rububiyyet, tek Allah’a ibadet ve her şeyi ondan istemek de uluhiyyettir.
Sayfa 128
Rububiyyet Tevhidi
Yüce Allah'ı rububiyetinde (yani rabb olması, yaratması, yetiştirmesi ve imkan vermesi bakımından) birlemekdir. Rasulullah (s.a.v dönemindeki müşrikler tevhidin bu türünü kabul ediyorlardı. Fakat tevhidin bu çeşidini kabul etmeleri, onların İslam'a girmeleri için yeterli değildi. İşte bu yüzden Rasulullah (s.a.v), döneminin müşrikleriyle savaşmış, onların canlarını ve mallarını helal kabul etmiştir. Tevhidin bu türü, Allah'ı fiillerinde birlemektir. Bunun delili yüce Allah'ın şu ayetleridir: ُ"De ki: "Size gökten ve yerden rızık veren kimdir? Ya da kulak ve gözlere sahip bulunan kimdir? Ölüden diriyi çıkaran ve diriden ölüyü çıkaran, her türlü işi düzene koyan kimdir? "Allah'tır" diyecekler. "Öyle ise (ona karşı gelmekten) sakınmaz mısınız?" de." (Yunus: 31)
Neda Yayınları
Reklam
İnsan kendi kendisi ile dost olsa, insan kendi kendisine karşı saygılı olsa, sâcid ile mescûd secdede bir olur, hâl-i tevhidde olur. İnsanın, biraz önce ubudiyyet ve rububiyyet dengesi olarak söylediğimiz insanın, kendi kendisini gözden geçirmesinin, kendi içine bakmasının, kendi karanlığını kendi aydınlığı ile aydınlatmasının, tek mihengi, tek ölçüsü secdede sâcid ile mescûdun ayniyyeti, tevhîdi hâlidir. Onun için Şâh-ı Velayet vücudlarına saplanan okun secdede iken çıkarılmasını istediler.
Kişinin İslam'a gireceği tevhid (Rububiyyet Tevhidi ile beraber) Uluhiyyet Tevhidi’dir. Bu tevhid türü ise Allah'tan başkasina ister bir melek olsun isterse de bir peygamber olsun ibadet etmemektir.
Uluhiyyet tevhidi, Allah'ın zat, sıfat ve fiillerinde bir yegane ve benzersiz olduğunu kabul etmek, Rububiyyet tevhidi ise O'ndan başkasına takılmamak ve sığınmamak'tan ibarettir.
Tevhidin Türleri :
1 - RUBUBİYYET TEVHİDİ: Allah-u Teâlâ’nın bu kâinatı tek başına yarattığına, yarattıklarının sahibi olduğuna, hükmünde takipçisi olmadığına; dirilten, yaşatan ve öldüren olduğuna; bütün canlıların rızıklandırıcısı, her şeyin yöneticisi olduğuna; Allah’tan başka hiç kimsenin ve hiçbir şeyin ne kendi nefsine ne de başkasına O’nun izni ve dilemesi
Reklam
Tevhidin Türleri :
1 - Rububiyyet tevhidi. 2 - Uluhiyyet tevhidi. 3 - Allah’ın isim ve sıfatları tevhidi. Allah’a iman bu üç Tevhidi de kapsamına alır.
Uluhiyyet tevhidi, Allah'ın zat,fiil ve sıfatlarında bir,yegane ve benzersiz olduğunu kabul etmek;Rububiyyet tevhidi ise O'ndan başkasına tapınmamak ve sığınmamaktan ibarettir.
Rububiyyet Tevhidi
Akıl sahibi bir kimse, müessiri(yapıcısı) olmayan bir eserin, faili olmayan bir fiilin ve yaratanı olmayan bir yaratığın bulunduğunu kabul etmez. Allah (c.c) şöyle buyuruyor: "Yoksa kendileri, hiçbir şey olmadan (yani bir yaratıcı olmadan yahut boşu boşuna) mı yaratıldılar? Yoksa yaratanlar kendileri midir?"
Sayfa 10
Rububiyyet Tevhidi
Allahu Tealanın mahlukatı yarattığına, öldürdüğüne ve fiillerinde tek olduğuna inanmaktır. Tevhidin bu türünü müşrik, yahudi, hristiyan, sabii ve mecusiler de kabul ederler. Geçmişte yaşamış olan dehrilerle zamanımızdaki komünistlerden başkası bu tevhidi inkar etmemiştir.
Sayfa 10 - Dehriler: materyalistler