Akıl vahyin rehberliğinde hikmete sahip olur.
♤...aklın, bütün bilme ve keşfetme yetilerine rağmen, iyi olanı yaratma noktasında iradeyi tek başına harekete geçiremediğini ve sağlam bir karakter yaratamadığını biliyoruz. Bunun için de iyi bir karakter kazanabilmesi için irade, amaçlı bir düşünce ve tefekkür eğitiminden geçirilmelidir. Sadece bu başarıldığında akıl ve irade birlikteliği hikmeti gerçekleştirebilir.
Reklam
Dinsel Şiddet Hk.
"(...) dinin bir üst-anlatı olarak şiddeti tetikleyecek söylemler içerdiği söylenebilir mi? (...) Seküler ideoloji ve kurumların, dinsel olanlar kadar şiddet içerebildiğini hepimiz biliyoruz. Sorun şu ki dinsel şiddet, seküler şiddetten kolay kolay ayırt edilememektedir. İnsanı gerçekte harekete geçiren şeyler ekonomik, politik ve toplumsaldır ve bunları dini motivasyonlardan net çizgilerle ayırmak neredeyse imkansızdır."
Sayfa 10 - OttoKitabı okuyor
Bu ıslah, her şeyden önce yanlış algıların ıslahıyla başlamalıdır.
♤Kur’an, aklını kullanan, özgür iradesiyle seçimler yaparak mevcudu daha iyiye götürmeyi amaçlayan; herkesin yaşam hakkına, mutluluğu arama çabasına saygılı olan, toplumda var olan farklı kesimlerin yaşam ideallerine, beklentilerine saygı duyan insanı var kılma amacındadır. Böyle bir dinamizme kavuşturduktan sonra Allah insanı mevcut dünyayı ıslah etmeye davet eder. Bu ıslah, her şeyden önce yanlış algıların ıslahıyla başlamalıdır.
Kendi iraden ile Allah'ın iradesini bütünleştiren duâ ile..
♤Ümitlere, hayallere, beklentilere hayat veren de acıyı, ıstırabı ortadan kaldıran da insanın eylem yeteneğidir.
Reklam
♤Arzu, insanın var olma gúcünún kıvılcımını içinde barındıran duygu gücüdür. Însanın belirsiz bir zamanda değil de şu anda yaşamasının temelini hazırlayan şeydir. Bu gerçeği yaratan kararlarımızın ve davranışlarımızın itici gúcű de arzularımız ve duygularımızdır..
♤Hayat sadece ~° başlangıç(mebde') ve son (me'ad) ☆~ arasında salınmaz. Arada yaşam (me'aş) dediğimiz değerler alanı vardır. Değerler alanını var eden de insandır.
♤Eğer Allah şuurunuzu aktif tutarsanız takvalı olursanız{ Allah'a karşı sorumluluk bilinci ile hareket eden} o size iyiyi kötüden ayırt edecek bir anlayış verir. ♧Enfâl süresi âyet 29
Ölüm, yaşamayı ve sevmeyi hatırlatır ve değerli kılar.
♤Kur’an bir bütün olarak hayatı olumlar. Hayatı var eden ilahi iradenin bu varlığı ‘yok olsun’ diye var etmediğini, bunun Allah’ın hikmetine aykırı olduğunu söyler. Hayat ırmağına katılan insan, başlı başına bir değer olan hayata duygularıyla, düşünceleriyle, aklıyla, eylemleriyle katıldığı oranda hayat da hayata katılan da değerli hale gelir.
Reklam
Şehir, trajedilerin en fazla yaşandığı yerdir iki yüzlülük münafıklık en fazla şehirlerde cereyan etmiştir ve etmektedir nifak da aşırılığı insanlar şehirlerde yapıyorlar çünkü burada edliecek çıkarlar çok daha fazladır ve onun için çok daha fazla insana bel bükülür yüzler daha fazla kızartılır kimlikler daha fazla gizlenir 
Sayfa 68
KARYE, yazılı ya da sözlü yasalar kendi sistematiği icinde işlediği bir yerdir. Beldetun tayyibetun; insanin özgür iradesine burakildiginda yasamay tercih edeceği kadar insani olan, hakkin ve hukukun üstün tutuldugu, islerin adalet çerçevesinde yürütüldüğü, kimsenin haksızlığa uğramayacağına dair endişe taşımadığı sehri temsil etmektedir.
Sayfa 66
Yahudilik. Yaşam dinamiklerini sürekli sürgün hâlinde oluşturan Yahudiliğin kuralla, tepeden tırnağa sürgün olmanın yarattığı bir mantıkla ve savunma psikolojisiyle geliştirilmiştir: Yasakçı, tekelci, dışlayıcı , yabancılaştırıcı vs. Bu mantıkla olusturulan bütün seremo- niler ve kurallar, bizzat Tanrı tarafindan lanetlenmektedir. Sehir hayatia gectikten sonra da bu aliskanligi devam ettiren Ya-hudi kültürü, kendi disindekilere hayati dar etmis; yaptiklan- na karsilik da baska kudretlerin eliyle cezalandilmak suretiy-le, döngüsel bir cezalandirmani hem aktörleri hem de kur- banlan hâline gelmislerdir.?
Sayfa 64
Yerleşik bir kültür ortamında oluşmamış olan ve bir şehir mantığı içinde kendini organize etme imkanı bulamayan dinler, sin derece tekelci davranmakta ve despotluk eğilimi göstermektedir. En belirgin örneği Yahudiliktir.
Sayfa 64
♤Nihai kaygılar, nihayetsiz bir Varlık'la irtibatın getirdiği iman/güven/bağlılık hissiyle yerini, yavaş yavaş zihinsel kesinlik ve duygusal tatmine bırakır.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.