Bütün nevrozların ve psikozların sebebi; insanın yetişme çağında yaşadığı mahrumiyet ve acıların anlamını bulamamasıdır. İşte bu anlamlandıramama işi, insanoğlunu ilerleyen yaşlarında psikoza düşürüyor. Modern insan vahiyden ve ilahi anlamlardan koptuğu için gitgide anlamsız bir düzeye mahkûm oluyor. Acılarını anlamlandıramıyor, başına gelen işleri bir sabır imtihanı olarak, bir çile olarak görmemeye başlıyor. Böylelikle insanda bir asilik başlıyor. "Nedir bu başıma gelen? Ne saçma bir hayat! Her şey ne kadar da kötü..." demeye başlıyor. İşte burada bambaşka bir hayat tarzı, bambaşka bir düşünce, anarşik bir tavır ortaya çıkıyor. Bunun yanında kendinden menkul bir güç çıkıyor ortaya.
"şimdi" ve "burada" olmanın kederine karşı çıkmadım. dünyada iki kapılı bir han gibi durmanın, buraya böyle gelmiş olmanın, geçene yol açmanın, ki içinden rüzgar geçirmenin ne büyük güç istediğini anladım. Durmanın ne büyük sabır...
Sayfa 34
Reklam
Taşkınlık ve şiddetle bir şey halledemezsin. Şiddet, güç gösterisi değildir, unutma, sabır da eylemsizlik değildir.
Sayfa 113Kitabı okudu
Şunu iyice bilesin ki;
Herhangi bir şeyin devamı, yalnız kaba kuvvet, kılıç, kahramanlık ve ezici güç soruyla mümkün değildir. Akıl, tedbir, sabır, ileriyi görme, imtihan ve yorucu tecrübeler çok mühimdir.
Erkam yayınlarıKitabı okuyor
Zira sabır da bir nimettir ve her nimet gibi o da sınırsızca değil, miktarınca verilir. İnsan sabır kuvvetini gereksiz işlere dağıtır, şimdi ihtiyacı olan sabrı geçmişe ve geleceğe pay eder. Kaderindeki bütün musibetlere tahammül edebileceği güç ona verilmişken, bu gücü israfedip,dayanıksız bir biçimde musibetlerin karşısına çıkar. Oysa çeki­ len en büyük acıların, yaşanılan vakte düşen miktarı, hiçbir za­ man tahammülün üzerinde değildir. Bir ayette, "Allah, kimseye kapasitesinin üstünde bir sorumluluk yüklemez" buyrulmuştur. (Bakara, 286) Belanın şiddeti, musibetin büyüklüğüyle değil sabrın yeterliliğiyle ölçülür. Konfüçyüs, "Kuyu derin değil, ip kısa" derken bunu kastediyor olmalıdır.
Sadece sabır, merhamet ve bağışlama dediğimiz manevi değerler kalmıştı. Dünyadaki hiçbir güç bu geçmek bilmeyen zayıf yanları düzeltmeye yetemezdi. Bunun için yüzyıllar boyu süregelen bir aydınlanma gerekirdi.
Reklam
güç doğal dünyadaki her şeyden daha tanrısaldır.
Eğer aldatma sizin silah deponuzdaki en güçlü silahsa, bütün işlerdeki sabır da en önemli kalkanınızdır. Sabır sizin aptalca hatalar yapmanıza engel olacaktır. Duygularınıza hâkim olmanız gibi sabır da bir beceridir, doğal olarak gelmez. Ama zaten güç hakkındaki hiçbir şey doğal değildir, güç doğal dünyadaki her şeyden daha tanrısaldır. Ve sabır her şeyden bol zamanları olan tanrıların en üstün erdemidir. İyi şeyler olacaktır; çimenler yeniden büyüyecektir, tabii eğer yeterli zamanı verir ve geleceğe doğru birkaç adımı önceden görürseniz. Öte yandan sabırsızlık yalnızca zayıf görünmenize neden olur. Güce giden yoldaki en büyük engeldir.
Allah'ım ulaşamayacagım şeyleri bana hayal ettirme !
İnsan kendinden bıkar mı?Hüznünden bıkar mı?Beklentilerinden bıkar mı? Oluyor sanırım böyle şeyler.. Allah'ım aşırılıklarımı affet! Allah'ım sürekli isteyen bu kalbimi affet! Olan olmayan her şeye binlerce kez teşekkür ederim. Beni kaderimden de kederimden de razı eyle... Koruyan Sensin,gözeten Sensin ve hep benimlesin biliyorum.. Hiçbir şikayetim yok! Sadece bu kalp kırıklığım Sana emanet.. Kaldıramayacağımdan fazlası değil biliyorum,bütün zorluklarıma binlerce kez teşekkür.. Sen varsan tamam! Dünyaya doğmak istediğim an bana bu fırsatı verdin..Ve ben düzeltmeye geldim Allah'ım!Sözümde sadık kıl beni.. Rahmetini gönder Allah'ım,Sen merhametlilerin en merhametlisisin.. Gücüm tükenmek üzere.. Güç ve sabır istemiyorum artık rahmetini sağanak sağanak yağdır üzerime.. Sana ihtiyacım var..Beni bırakma Allah'ım! 32. Yaşa Notlar..
216 syf.
6/10 puan verdi
·
36 saatte okudu
Kalbin Kıblesi --- Şebnem TACİGUT
Eylül 2021 basımı Olimpos Yayınları'ndan çıkarılan 'Kalbin Kıblesi' Şebnem Tacigut'un yazdığı bir kitap. 214 sayfalık eserde 60'a yakın başlık altında manevi iç huzurumuzun yolculuğuna dair nasihatler var. Bir insana en büyük güç veren şeylerin başında inancı gelir. Eğer inancı sağlamsa, Allah'a teslim olmak için mücadele etmeye çalışıyorsa kalbi olumsuzluklar ve imtihanlar karşısında daha dirayetli olur insan. Benlik duygusuna yenilip, 'her şeyi ben yaparım, ben ederim..' düşüncesinde olan insanların aslında kendini bilmeme ve tanımama durumuna kapıldığına şahit oluruz. Küçücük gözle göremediğimiz mikrop ve virüsler karşısında bile elimiz kolumuz bağlı. Kibir denizinde yüzen, 'hep ben' diyen insanoğlunun ağır yenilgisine hep tanık olmuşuzdur. Kutsal kitaplarda ve peygamberlerin hayatlarında bu tür insanlar ibretlik bir şekilde anlatılır ve sonlarının ne olduğuna dair dersler alacağımız tespitler dikkat çekicidir. Ama tam tersi endişe, korku ve öfkenin yerine sabır ve tevekkülle, Allah'a olan inancımızla yollarımızdaki engelleri aşmaya çalıştığımızda, zindan hükmünde olan hayatımız, zemheride bile bahar yelleri estirebilir yaşantımızda. Zorluklar karşısında nasıl mücadele edeceğimiz var bu kitapta kısaca. Kalbimizin iç sesini destekleyen öğütler, bizlere okurken kılavuzluk yapmakta. Ayetlerle örnekler gösterilip, çıkış yolları örnekleri gösterilmeye çalışılmasını, kitabın ilerleyen bölümlerinde de konunun sık sık yazar tarafından ele alındığını okumaktayız. Bu tür manevi ve inanç konularına ilgi duyan arkadaşlar inceleyip bakabilirler..
Kalbin Kıblesi
Kalbin KıblesiŞebnem Tacigut · Olimpos Yayınları · 2021131 okunma
Ortak mülkiyeti alın ele: Sorumluluğun sonu demektir bu. Her şey herkese ait olunca, kimse hiçbir şeyden sorumlu olmaz. Büyük tutucu, devam ederek, komünizm, diyor; sonunda insanları dayanılması güç, devamlı bir ilişki içinde tutacaktır; kişinin özel hayatına, bireysel kişiliğine yer bırakmayacaktır; ancak aziz denecek bir azınlığın sahip olacağı sabır ve işbirliği gibi erdemleri varsayacaktır.
Reklam
Zulme Karşı Direnen Peygamber (Firavun,Samiri Bel'am)
Bu cüzde Hz. Musa dönemi uzunca anlatılır. Özellikle Hz. Musa'ya düşmanlık eden üç insan üzerinden durulur: Bunlar Firavun, Samiri ve Bel'am'dır. Bu kişilerin kendilerinin sembolik anlamları vardır. Firavun; zalim bir yönetimi, Samiri; insanlara put üreten ve Allah'tan uzaklaştırmaya çalışan şeytani teknolojiyi ve Bel'am
Rainer Maria Rilke
Birinci Ağıt Kim duyar, ses etsem, beni melekler katından? Onlardan biri beni ansızın bassa bile bağrına, yiterim onun daha güçlü varlığında ben. Güzellik güç dayandığımız Ürkü'nün başlangıcından özge nedir ki; ona bizim böylesine tapınmamız, sessizce hor görüp bizi yok etmediğinden. Her melek ürkünçtür. Kendimi tutar bu yüzden, yutkunurum.
Şans ve şartlar güçte her zaman önemli rol oynar. Bu kaçınılmazdır ve gerçekte oyunu daha da ilginç hale getirir. Ama düşündüğünüzün tersine iyi şans kötü şanstan daha tehlikelidir. Kötü şans sabır, zamanlama ve en kötüsü için hazır olma ihtiyacı hakkında değerli dersler verir; iyi şans sizi zıt yönde düşünmeye iter, zekanızın sizi sonuna kadar götüreceğini düşünmenize yol açar. Talihiniz kaçınılmaz bir şekilde dönecektir ve bu olduğunda tamamen hazırlıksız yakalanabilirsiniz.
Sayfa 597Kitabı okudu
Şiddet güç göstergesi değildir, unutma, sabır da eylemsizlik değildir.
Sayfa 113Kitabı okudu
314 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
》Bir Tek İnsan Bütün İnsanlık Serüvenini Yaşıyor《
Montaigne 16.yüzyılda yaşamış Rönesans ve serbest düşünce hareketinin önemli bir figürüdür.Tolstoy gibi soylu ve varlıklı bir ailede doğmuş ve daha sonra denemelerini yazmak için şehirden uzakta,tabiatla iç içe yaşamaya başlamıştır.Babası onu doğduktan hemen sonra bir köylünün evine bırakmış ve erken yaşta orada kendi ayaklarının üzerinde durup
Denemeler
DenemelerMontaigne · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202054,3bin okunma
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.