Sadri Alışık- Serseri (1967)
Madem ki hepimiz günün birinde çekip gidicez, o halde bunca matem bunca kahır niçin, hım? Sizinkisi matem değil zaten korku, korku. Hayat demek ölümü beklemek demektir, işte falanları filanları göriceğiz, bi çok şeyin tadına bakıceğiz, sonra da gidiyorum elveda şarkısını söyliceğiz.
Böyle olmasını istemezdim ama hep olurdu. Dünyanın bütün Kızılderilileri yenilir, Spartaküs kaybeder, gün batarken sararır, kuşlar döner, Sadri Alışık denen hergele her filminde ağlardı. O ağladıkça ben de ağlardım. Nedenimi bilmez ağlardım. Ağladıkça Sadri’ye kıl kapar gıcık olurdum. Üçüncü şahıs olarak kalışına, hep gidici kadınları sevişine, bu gidiciliklerin bir mecburiyet gibi duruşuna, Sadri’nin bu mecburiyetlere, giden kişinin özgürlüğü olarak bakıp, ona ihanet etmemek için kendine ihanet edişine…
Reklam
İçimde bir yağmur sonbahardan çalınmış Bir kaç eylül bir de sen senelerin ardında Tarabya’da bir santur nihavende gömülmüş Ümitlerim küçülür saçlarımın kırında. Sadri Alışık.
Sadri Alışık'ın filmi vardı ordan esinlenilmiş sanırım: -bi dakika efendim ben, ben tanıyorum kendisini galiba +nesi oluyorsunuz? - belki her şeyi belki de hiçbir şeyi
2N1B ✿︎︎︎

2N1B ✿︎︎︎

@OTama
·
06 Nisan 21:51
"Siz bu kadının neyi oluyorsunuz beyefendi" dedi. ... ... ... "Onun her şeyi olurum," dedim.
Sayfa 8 - Alfa YayıncılıkKitabı okudu
Bir sabah uyandığınızda Beni bulamayacaksınız Bir hicaz şarkı Rüzgar olacak denizlerinizde Üşüyeceksiniz Bir rıhtımda tiz bir ıslık Her kundakta yeni bir yalnızlık Beni bulamayacaksınız İstanbul'un üzerinde kavak yelleri Bir bir gemiler uzaklardan Sizin eteklerinizde ziller Sizinle olmayacağım Anlamayacaksınız. Sadri ALIŞIK
Dünyanın bütün Kızılderilileri yenilir, Spartaküs kaybeder, gün batarken sararır, kuşlar döner, Sadri Alışık denilen hergele, her filminde ağlardı. O ağladıkça ben de ağlardım. Nedenimi bilmez ağlardım. Ağladıkça Sadri’ye kıl kapar gıcık olurdum.
Reklam
Attila İlhan, Sadri Alışık ve eşi Çolpan İlhan. Çolpan İlhan aynı zamanda Attila İlhan'ın kız kardeşidir. şampiyonlar ligi gibi.
59 syf.
·
Puan vermedi
·
12 saatte okudu
" FAKAT MÜZEYYEN BU DERİN BİR TUTKU " KİTABI ÜZERİNE
Merhabalar , Yine bir " ben ne okudum ve ben bunu niye okudum ?" finaliyle bu kitabın da sonuna geldim.Bir kitaptan beklediklerim listesinde sadece kısa olması dışında hiçbir kriterimi karşılamamış popüler ve abartılmış bir kitap. Yaklaşık 10 un üzerinde sayfada konuya girilmemiş olması ile beni kendine zaten çekmedi,aklımda sadece sık tekrarlanan kelimeler dönüp duruyor.Kısa roman türünde olan kitapta bolca film ve şarkı alıntıları yer alıyor.Benzetmeler sempati ifadesi kılığı (!) altında oldukça irite edici.Sadri Alışık için(Hergele,ağlak...), küçük bir kız çocuğu için (O*ospu) benzetmelerinin yapılması, 8 yerde (k.ç),4 yerde (göğüs) ve 21 kadar cümlede (film) kelimelerinin geçmesi benim için kitabı ve yazarı kafamda bitirmeye yetti. Konusuna gelince;Mesleği film montajcısı olan anlatıcı karakter, bir gün bir roman yazmaya karar verir fakat fikirlerine yön vermekte zorlanır. İstanbul sokaklarında gezintilere çıkar,bunlar üzerinden kendince yorum ve çıkarımlar yapar.Bir süre sonra içten içe konuştuğu Müzeyyen'in varlığından haberdar oluruz.Bir Müzeyyen var mıdır,yok mudur ya da bize mi öyle gelmektedir o da belli değil.Özetle derdi Müzeyyen mi yoksa kendi içine düştüğü yaratamama/üretememe sancısı mı pek de belli olmayan ikircikli anlatıma sahip bir kitap... Tavsiye edemiyorum...
Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku
Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutkuİlhami Algör · İletişim Yayıncılık · 201429,1bin okunma
Film mutlu biter. Öyle ki bu filmden sonra birbirlerine gerçekten âşık olan Sadri Alışık ve Çolpan İlhan evlenir. Bu evlilik, Sadri Alışık'ın ölümüne değin sürer.
İçimde bir yağmur Sonbahardan çalınmış Birkaç eylül bir de sen senelerin ardında Tarabya' da bir santur nihavende gömülmüş Ümitlerim küçülür Saçlarımın kırında Birkaç yağmur Bir de sen senelerin ardında…
Reklam
Sadri Alışık'ın 29. sene-i devriyesi
Kendine özgü üslubu ve selamıyla halen Türk izleyicisinin seyretmekten keyif aldığı isimlerden olan sanatçı, "Bir Ömürlük İstanbul" adlı şiir kitabıyla da İstanbul'a sevdasını kaleme aldı. Karaciğer yetmezliği nedeniyle dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın desteğiyle 1990'da ABD'ye giden sanatçıya Prof. Dr. Münci Kalayoğlu ve ekibi tarafından organ nakledildi. Karaciğer, böbrek ve solunum yetmezliği ile kemik iliği hastalığı için tedavi gören Alışık 18 Mart 1995'te İstanbul'da yaşama veda etti. Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilen sanatçının anısına, eşi Çolpan İlhan tarafından kurulan Sadri Alışık Kültür Merkezince her yıl "Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Ödülleri" veriliyor. Usta oyuncunun rol aldığı bazı filmler şöyle: "Fato-Ya İstiklal Ya Ölüm", "İstanbul Geceleri", "Çakırcalı Mehmet Efe", "İstanbul Çiçekleri", "Hürriyet Şarkısı", "Allah'a Ismarladık", "Kendini Kurtaran Şehir-Şanlı Maraş", "Tanrı Şahidimdir" "Vatan ve Namık Kemal", "Yavuz Sultan Selim Ağlıyor", "İki Süngü Arasında", "Suçlu Benim", "Soygun", "Halıcı Kız", "Daima Kalbimdesin", "Çalınan Aşk", "Korkusuz Kabadayı", "İlk Göz Ağrısı".
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.