Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Lenin
Mayıs 1889'da ailesiyle Samara'ya taşınan Lenin uzun çabalardan sonra Hukuk Fakültesi sınavlarına dışarıdan girme izni alarak Kasım 1891’de mezun oldu. Özellikle yoksul köylülerin ve zanaatçıların davalarına girdiği Samaradaki ilk avukatlık yıllarında hukuk sisteminin temelinde yatan sınıf ayrımcılığına karşı derin bir nefret beslemeye başladı. Ağustos 1893'te Petersburg'a yerleşti: avukat olarak çalışırken Marksist çevrelerle de ilişkilerini geliştirdi. 1895'te Rusya’nın en etkili Marksist düşünürü Georgi Plehanov ve öteki sürgün devrimcilerle bağlantı kurmak üzere Avrupa'ya gönderildi. Dönüşünde L. Martov ve başka önderlerle birlikte başkentteki Marksist grupları İşçi Sınıfının Kuruluşu Için Mücadele Birliği'nin çatısı altında birleştirmeyi başardı. İşçiler arasında Marksist düşünceleri yaymaya çalışan örgütün öteki yöneticileriyle birlikte Aralık 1895'te tutuklanarak 15 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu cezayı çektikten sonra üç yıllık bir dönem için Sibiryadaki Şuşenskoye'ye sürgün edildi.
Sayfa 17 - Kod YayıncılıkKitabı okudu
Lenin
Lenin'in delikanlılık yıllarında uğradığı iki darbe devrimci harekette yer almasında önemli rol oynadı. Bu darbelerin birincisi babasının, zamansız ölümünden kısa bir süre önce eğitimle ilgili ilerici görüşlerinden dolayı erken emeklilik tehdidiyle karşılaşmasıydı. 1887’de Petersburg Üniversitesi’nde okuyan, çok sevdiği ağabeyi Aleksandr, çar III. Aleksandr'a suikast planlayan Narodnala Volia'ya bağlı bir gruba katıldığı için yakalanarak asıldı. Böylece Lenin daha on yedi yaşındayken devlet aleyhine suç işlemiş bir kişiyi yetiştirmekle damgalanan bir ailenin en büyük erkeği durumuna geldi. Çeşitli siyasi baskılar görmeye başlayan aile, annenin aldığı dul aylığı ile anneye kalan mirasla maddi olarak ayakta kalmayı başardı. Lenin lise müdürünün verdiği olumlu referansla 1887 son baharında Kazan Üniversitesine bağlı Hukuk Fakültesine girdi. Ama üç ay geçmeden yasa dışı bir öğrenci toplantısına katıldığı gerekçesiyle okuldan atıldı. Ardından güvenlik gözetiminde tutulmak üzere ablasının da bir süreden beri sürgün kaldığı Kokuşkino Köyüne gönderildi. 1888 sonbaharında Kazan'a dönmesine izin verildiyse de yeniden üniversiteye girmesi önlendi. Bu sırada daha yaşlı sürgün devrimcilerle tanışarak, büyük bir istekle devrimci siyasal literatürü okumaya yöneldi. Ozellikle Marx'in Das Kapital’i, üzerinde derin bir etki bıraktı. Bu okuma süreci içinde Marksizmi benimsedi.
Sayfa 16 - Kod YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Burjuvazinin devrilmesi ancak proletaryanın egemen sınıf haline gelmesi, burjuvazinin kaçınılmaz ve umutsuz direnişini kırma ve tüm emekçi ve sömürülen halkı yeni ekonomik sistem için örgütleme becerisine sahip olmasıyla başarılabilir. Lenin.
Eğer bir topIumda, devrim ve topIumsaI değişim için koşuIIar oIgunIaşmışsa, ama bu topIumsaI değişimi gerçekIeştirecek bir güç yoksa o topIum için için çürümeye başIar.
Bu nedenle Lenin şöyle demektedir: "Ezilen sınıfın kurtuluşu,yalnızca şiddete yer veren devrim olmaksızın değil,egemen sınıfın yaratmış olduğu Devlet iktidarı aygıtını da parçalanmaksızın mümkün değildir.."
Sayfa 235Kitabı okudu
Hayat öyle şeytanca bir maharetle teşkilatlandırılmıştır ki, insan nefret etmeyi bilmezse, içtenlikle sevmesi de imkansızdır. İnsan tabiatını bozan ve ona aykırı olan bu ruhun ikileşmesi zorunluluğu, bir yerde hayatı da yok ediyor.
Reklam
Bir toplumda yaşamak ve o toplumdan bağımsız olmak, yok böyle şey.
İkinci olarak da, sayın bireyci burjuvalar ,mutlak hürriyet hakkında çektiğiniz nutukların yalın bir ikiyüzlülük olduğunu söyleyeceğiz sizlere. Paranın iktidarı üzerine oturtulmuş bir toplumda , emekçi kitleler yoksulluk içinde sürünürken bir avuç zenginin asalak gibi yaşadığı bir toplumda ,gerçek ama gerçek 'hürriyet 'diye bir şey olamaz.
Sayfa 147Kitabı okudu
'Yazar canı isteyince yazar ,okur da hoşuna gidince okur! 'çağı kapanmıştır artık .
Sayfa 145Kitabı okudu
Tolstoy
Büyük sanatçının adını, anlamadığı ve sırt çevirdiği devrime yakıştırmak,ilk bakışta garip ve temelsiz görünebilir. Ama bir olayı doğru biçimde yansıtmadığı ortada olan birşeye de,o olayın aynasıdır denemez .
Reklam
Tolstoy, gerçekte 1905 'Rus ihtilalinin aynasıdır'.
Sayfa 130Kitabı okudu
Lenin, diyelim ki senin 5 elman var 200 elma sahibi bir burjuva gelip senin 4 elmanı alırsa kaç elman kalır. "205 elma ve bir ölü burjuva "
Bütün insanlık tarihi baskı altında olan sınıfların baskı yapanları devirmek için giriştikleri mücadelelerle doludur.
İşçiler ya silahı eline almalıydı ya da bırakmamalıydı.
(x'i örgütle kızım, x'i örgütle) :d
+ "Lenin; Diyelim ki senin 5 elman var 200 elma sahibi bir burjuva gelip senin 4 elemanı alırsa kaç elman kalır?" - "205 elma ve bir ölü burjuva.."
56 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.