Hüma kuşu türküsünü şahane okuyan Avustralyalı dosta selam olsun..
"Önemli bir motif daha vardır ki, o da Hüma Kuşudur. Onun yeri ise, aklın alamayacağı ve gözün göremeyeceği yükseklerdi: "Yücelerde olur ol Hüma kuşu, "Dostun muhabbettür aşıka işi, "Pirim "Hatayî"dir, cümlenin başı, "Didar ile muhabbete aşkolsun! (Hatayî, Şah İsmail)
Derdi yücelten şairlerden biri de Şah Hatayi'dir. Deyişleriyle ünlü şair derdi dermandan daha değerli görür. Hatayi için dert; muhabbet bağında açılan bir güldür, la'l-i gevherdir, mercandır, pirin hediyesidir, bin dermandan daha değerlidir: " Güzel pirim bir dert vermiş çekerim/ Bir derdim var bir dermana değişmem". Uzun hava biçiminde söylenen bir Arguvan türküsünde "suna boylu" sevgiliye "Derdi güzel, ağlama!" diye seslenilmesi ise "derdin güzelleştirmesi" konusunda halk kültüründen verilebilecek örneklerin en ilgincidir.
Hüma Kuşu
Hayat ağacı ile hayat suyu yeryüzünde en çok yayılmış inançlardır. Hayat ağacı ile hayat suyunun yanında üçüncü önemli bir motif daha vardır ki, o da Hüma Kuşudur. Onun yeri ise, aklın alamayacağı ve gözün göremeyeceği yükseklerdi: "Yücelerde olur ol Hüma kuşu, Dostun muhabbettür aşıka işi, Pirim "Hatayi"dir, cümlenin başı, Didar ile muhabbete aşkolsun!" (Hatayi, Şah İsmail)
Elâ gözlü pirim geldi, Duyan gelsin işte meydan. Dört kapıyı kırk makamı, Bilen gelsin işte meydan. Ben pirimi hak bilirim Yoluna canım veririm Dün doğdum bugün ölürüm Ölen gelsin işte meydan. Bağ olan yerde bağ olur Gül olan yerde har olur Bu sitemler çok zor olur Çeken gelsin işte meydan. Şah Hatâyi der sırrını Ortaya koymuş serini Nesimi gibi derisini Yüzen gelsin işte meydan.
Hüseyin'e nurum dersin Sır içinde sırrım dersin Hatayi' ye pirim dersin Ah Hüseyin Şah Hüseyin