Öncelikle kitabı okumayı düşünenlere tavsiyem; “lütfen okuyun”dur.
Birkaç madde halinde özetlemek istiyorum sebebini:
- Adler felsefesini özet halinde anlamak/öğrenmek isteyenler için başvurulabilir. Her ne kadar yazarın şahsi görüşleri de fazlasıyla bulunsa da Adler’in yolunun dışına çıkmıyor.
- İnsan ilişkilerinde kendini geliştirmek isteyenler için iyi bir başlangıç yapabilmelerini sağlayacak doneler içerdiğini düşünüyorum.
- Adler’in travmayı reddetme nedenini anlamakla o güne travma diye düşünülen her şeyin kumdan kale gibi yıkıldığını görüyorsunuz ve arkasındaki asıl nedeni kendinize itiraf etmek durumunda kalıyorsunuz.
- Muterif olunca da tabiiyetiyle kişiye bir cesaret yüklenmesinin kaçınılmaz olacağını düşünüyorum.
- Diyalog şeklinde olması akıcılık kazandırmış, teknik dilden uzaklaşması da anlamayı kolaylaştırmış. Tabir-i caiz ise avama rahatça hitap eden bir kitap.
- Tek olumsuz düşüncem, diyalog yapacağım derken bazen gereksiz uzatmalara girmiş. Örneğin;
FİLOZOF: “Böyle böyle olunca böyle olur”
GENÇ: “Böyle böyle olunca böyle mi olur?”
Keşke bu ifadeleri sıkça kullanmamış olsaydı.
Kim olursa olsun, insan daima, her yerde akılla çıkarın buyurduğu gibi değil, canının istediği gibi hareket etmeyi sever; arzularımızın çıkarımıza tamamıyla ters düşmesi de mümkün, hatta bazen zorunludur (bu şahsi düşüncem).
Çok büyük hevesle okumak için can attığım kitabı ne yazıkki üzülerek 116. Sayfada bırakma kararı aldım. Buraya kadar bende hissettirdiği tek his isyankarlık. Hayata, yaratıcıya, insanlara her şeye isyan eden aykırı iki karakter. Okumaya değmez. Kitabın kapağı ve popülerliği merak uyandırıyor ama üzgünüm asla okumaya değmez . İnsana bişey katmıyor (şahsi düşüncem). Kitabı okurken siyah beyaz eski sinema filmler canlanıyor kafamda tamamen olumsuz, umutsuz sahneler. Üzgünüm 2 puan
Kinyas ve KayraHakan Günday · Doğan Kitap · 202229,4bin okunma
Günümüzde, belki azıları için çok primitif de olabilir, kanımca bir yapıtın üreten sanatçıya has ve o sanatçının kişiliğinin yansıtması önemlidir.
Önemli olan budur. O yansımadığı sürece ben bir yapıta özgün yapıt
demem. Şahsi düşüncem budur.
alıntıdır