Okulun, gerçekten de hayatın bize sunduğu her şeyle uzlaşmanın anahatlarını çıkarmak zorunda olduğu ve bununla bir gün muhatap olmak zorunda kalacağımız şeylerin bize tamamen yabancı gelmemesi ve üstesinden gelme gücümüzü aşmaması için ilgilenmek zorunda olduğu düşünülürdü. Bu yüzden en etkin biçimde günümüz ile ilgili şeyler ve durumlara aşinalık arandı ve herkesin kendisini kendi dünyasında ve zamanında bulma yönündeki ortak ihtiyacı karşıladığı için herkese uygulanmak zorunda olan bir pedagoji moda oldu. Bu yolla insan haklarının temel ilkeleri eğitimsel alanlarda hayata geçirildi ve gerçeklik kazandı: Eşitlik, çünkü o eğitim herkesi kucakladı; özgürlük, çünkü insan ihtiyaçlarının bilincine vardı ve bunun neticesinde bağımsız ve özerk oldu.
öğretilecek olan bilgi değil, aksine bireyin özgelişime başlaması gerekliliğidir; Pedagoji uygarlaştırmaya doğru değil, ancak özgür insanların, egemen karakterlerin gelişimine doğru daha fazla ilerlemelidir; böylece bu zamana kadar bu kadar güçlü biçimde bastırılan irade artık zayıflatılamayacaktır.
Reklam
İ‘câz İddiası
Armstrong diyor ki: “Muhammed’in düşmanlarının hiçbirinin, vahiylerin sahte olduğunu iddia etmemesi ilginçtir. Açıklayamadık­ la bir şeylerin olduğu belliydi.” Allah Teâlâ sürekli delilini pekiştirmiştir. Nitelikleri felsefe, ik­tisat, ahlak ve pedagoji içeren ve biçimi şiirsel olan bir kitabı; mede­ niyet oluşturamamış bir toplumdan çıkan ve
Sayfa 424 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
Armstrong diyor ki: "Muhammed'in düşmanlarının hiçbirinin, vahiylerin sahte olduğunu iddia etmemesi ilginçtir. Açıklayamadık- ları bir şeylerin olduğu belliydi." Allah Teâlâ sürekli delilini pekiştirmiştir. Nitelikleri felsefe, iktisat, ahlak ve pedagoji içeren ve biçimi şiirsel olan bir kitabı; mede- niyet oluşturamamış bir toplumdan çıkan ve toplumunun üzerinde eğitimi olmayan, şiirle işi olmayan Nebi (s.a.v.) ile göndererek mü- minlerin kalbinde zerre kadar şüphe bırakmamıştır. Elhamdulillah. "Giriş" bölümünde yaptığımız tasnifte işaret ettiğimiz gibi "Hiçbir insan yapamaz." cinsinden bir mucize ile Kur'an'ı gönderen ålemlerin Rabbi, bunu "Vahiy öncesinde toplumun üzerinde eğitimi olmayan, şiirle ilgilenmeyen nebisi" ile göndererek katmerlen- dirmiştir. Onun beceri ve birikimleri ile nasıl açıklanabilir bu kitap? Bu olağan bir durum mudur? Âdete uygun mudur? Yoksa harikulade bir durum mudur?
Sayfa 423Kitabı okudu
BİRİNE BİR ŞEY YAPMAKTAN KORKUYORUM / 2018 Kasım Atıflar
Atıflar : Metin Altıok : Türk şair, yazar. Metin Altıok sırasıyla Karşıyaka Lisesi ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe bölümünü bitirdi. Bingöl Lisesi'nde Felsefe Grubu Öğretmenliği ve daha sonra sürgün olduğu Bingöl'ün Genç ilçesinde, ayrıca Karaman Lisesi'nde felsefe öğretmenliği yaptı. Türkiye İşçi
204 syf.
1/10 puan verdi
şimdi size saçma sapan bir sürü şeyden bahsedeceğim. konuya girmeden önce uyarımı yapayım ve kimseden "bu kadar gereksiz şeyle çaldığın değerli vaktimi geri ver" tepkisi almayayım dedim. başlığına, konusuna ve yazarın pedagog olmasına aldanıp okumaya başladığım bir kitap oldu. ilk 100 sayfaya kadar o kadar da sorunlu değildi sanırım,
Çocuk Terbiyesinde Doğru Bilinen Yanlışlar
Çocuk Terbiyesinde Doğru Bilinen YanlışlarAdem Güneş · Nesil Yayınları · 2011973 okunma
Reklam
Cemal Oğuz Öcal (1913-1971), İstanbul Erkek Öğretmen Okulunu bitirir (1935). Öğretmenlik yapar. Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümüne girer. 3 Mayıs 1944 Turancılık olaylarında Serdengeçti ile birlikte tutuklanır; okuldan kaydı silinir. Berat edince 1947'de öğretmenliğe döner. Heceyle milli, hamasi şiirler yazar. Serdengeçti ile önceden
"Pedagojiyi filozofların eline mi bırakmak istiyoruz? Asla! Onlar çok beceriksizce davranırlardı. Pedagoji ancak filozoflardan daha fazla, bu açıdan hümanistlerin ya da realistlerin çok ötesinde olanlara emanet edilmeli."
Sayfa 24 - Fenomen YayınlarıKitabı okudu
Şimdi eğer çağdaş zamanın fikri ve dinamiği özgür irade ise, o zaman pedagoji özgür kişiliğin eğitiminin başlangıcı ve amacı olarak önde durmalı.
Sayfa 38 - Fenomen Yayıncılık
Ezenlerin bencil çıkarlarını (vesayetçilik şeklindeki sahte yüce gönüllülük kılığına bürünmüş bir bencillik) esas alan ve ezilenleri, insancıllığının nesnesi haline getiren bir pedagoji, baskı durumunu bizzat ayakta tutar ve kendisinde cisimleştirir. Böylesi bir pedagoji insandışılaşmanın bir aracıdır.
Reklam
Son Madde Güzelmiş
Eğer maske kullanılması yaygınlaştırılsa birçok faydası olurdu sanıyorum: 1. Sıhhi fayda: Tenin korunması, 2. Estetik fayda: Ismarlama bir maske daima doğal simadan daha güzel olur ve bir sürıı apial, biçimsiz surat görülmesini önler. 3. Ahlaki fayda: Yapmacık görünmek, yani yüz ifademizi Çoğu zaman duymadığımız hislere uydurmak lüzumu çok azalır, yalnız sözlerle sınırlanır. Felaket içinde bir dostu, duymadığımız bir acıyı yüzümüzde sahte bîr surette ifadelendirmek lüzumu olmadan ziyaret edebilirsiniz. 4. Manevi fayda: Yapmacık görünmek lüzumu (maske ile bile) Marx Baerhom’un Happy Hypocrite isimli eserinde ispat ettiği gibi, maskenin örttüğü yüzün etini dc yoğurup ona kendi şeklini veriyor, hatta maskeyi takması huyunu değiştiriyor. Yıllarca tatlı ve sakin bir maske taşıyan hiddetli adam, yüzünden sadece asabi çizgileri, ifadeleri yok etmekle kalmayacak, fakat sinirlenmek adetini dc yavaş yavaş değiştirecek. Bu, pedagoji, yapay deha yetiştirme ve daha başka sahalarda istifade için araştırmalar ve denemeler yapılmaya uygun bir noktadır. On yıl, yüzünde Rafael’in maskesini taşıyarak, mesela Roma’da, şaheserler arasında yaşayacak bir adam pek bir gayret sarf etmeden, büyük bir ressam olabilir. Bu esasa dayanarak muhtelif kıymetler, yetenekler yetiştirmek üzere acaba neden enstitüler kurmuyorlar?
Gerçekten hümanist (insancıl değil) bir yüce gönüllülükle ha­ reket eden ezilenlerin pedagojisi, kendini bir insan pedagojisi ola­ rak sunar. Ezenlerin bencil çıkarlarını (vesayetçilik şeklindeki sahte yüce gönüllülük kılığına bürünmüş bir bencillik) esas alan ve ezilenleri, insancıllığının nesnesi haline getiren bir pedagoji, ezme durumunu bizzat ayakta tutar ve kendisinde cisimleştirir
Sayfa 34 - Ayrıntı yayınları , 2. BasımKitabı okudu
Sahte Pedagoji
Mamafih, akılcı pedagoji keşfedilmeyi beklemektedir ve psikolojik temeli dışında başka hiçbir temeli olmamasından ötürü toplumsal farklılıkları görmezden gelen ve görmezden gelmek isteyen bir sisteme aslında hizmet eden bugünün bilinen pedagojileriyle hiçbir şekilde karıştırılmamalıdır.
Sayfa 118 - HeretikKitabı okudu
Resim