Hz. Ömer b. Hattab radıyallâhu anh şöyle söylemiştir: "Üç şey olmasaydı Allah'a kavuşmuş olmayı isterdim: Alnımı Allah için secdeye koymak, iyi hurmaların kötüsünden seçildiği gibi hoş sözlerin seçilip konuşulduğu meclislerde oturmak ve Allah yolunda yürümek. Hz. Ka'b radıyallahu anh şöyle söylemiştir: "Secde ettiği sürece kulun günahları silinir." Abdullah b. Abbās'ın oğlu Ali radıyallahu anhüma her gün bin kere secde ederdi ve bu yüzden kendisine 'seccad' (çok secde eden) lakabı verilmişti. Said b. Cübeyr hazretleri şöyle demiştir: "Yapamadığım secdeler hariç dünyadaki hiçbir şeye üzülmüyorum."
Sayfa 151Kitabı okudu
Allahım, senden sana olana uygun bir tevekkül, ve sana karşı hüsnü zan diliyorum… اللهم إني أسألك صدق التوكل عليك وحسن الظن بك. Said bin Cübeyr (رحمه الله)
Reklam
Bu dünyada ilerlemeye yardımcı olan sebeplerden birisi hüzün ve keder duraklarında fazla kalmamaktır. Bu hayatın mutluluğu, her işinde hikmet sahibi olan Allah'a hüsnüzan beslemekte yatar. "Cennete ilk olarak çağrılacaklar olanlar; her hallerinde Allah'a hamd edenlerdir." Said bin Cübeyr (رحمه الله)
Sayfa 206
Bana ayrıca Zekeriyyâ b. el-Ferac’ın Ahmed b. el-Kâsım’dan haber verdiğine göre Ebû Abdullah’a Kaynanasının saçına bakan adam hakkında soruldu. O da şöyle cevap verdi: “Saîd b. Cubeyr ‘Onlara bir günah yoktur..’ (Nûr,60) âyetini okuduktan sonra ‘Onu (yani kaynanayı) bunların arasında göremiyorum’ dememiş midir?
Sayfa 68
Said bin Cübeyr dedi ki: "Hazret-i Dâvud için fitne, an- cak haram bakış yönünden gelmişti." Ve bu sırra binâen Dâvud, oğlu Süleyman aleyhisselâma dedi: "Ey oğul! Arslan ve yılanların arkasından git de, bir kadının arkasında yürüme!"
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bir geceyi sadece şu ayeti okuyarak kıyam ile geçirdi: "Onlara azap edersen muhakkak ki onlar senin kullarındır, onları affedersen de muhakkak ki sen Aziz ve Hakim olansın." Temim ed-Dâri bir geceyi sadece şu ayeti okuyarak kıyam ile geçirdi: "Yoksa kötülük yapanlar, bizim onları; yaşam ve ölümlerinde iman edip salih amel işleyenler ile bir tutacağımızı mı zannettiler? Ne de kötü hüküm veriyorlar!" Said bin Cübeyr bir geceyi sadece şu ayeti tekrar ederek kıyam ile geçirdi: "Ey mücrimler, işte bugün ayrılın bakalım."
Reklam
Said bin Cübeyr'e "İnsanların en çok ibadet edeni kimdir?" diye sorulduğunda şöyle cevap verdi: "Birtakım günahlar işleyip onları hatırladıkça iyilik yapmakta çabalayan kimsedir."
Sayfa 32 - Debir YayınlarıKitabı okuyor
ALLAH'a tevekkül etmek imanın toplamıdır.
Said bin Cübeyr şöyle demişti: "ALLAH'a tevekkül etmek imanın toplamıdır." Bu ALLAH Teala'nın birliğine iman etmenin ve kulluğu sadace O'na hasretmenin ifadesidir. Çünkü bir kalpte, ALLAH Teala'nın birliğine iman ile, O'ndan başkasına tevekkül etmek bir arada olamaz.
Sahabe ve Tâbiun Nesline Zulüm
Said bin Cübeyr (ölm. 95/713): ... Hasan el-Basri'nin Haccac zulmüne karşı idareli bir dil kullanılmasını eleştirmiş, şöyle demiştir; "Allah, Hasan'a rahmet etsin; İslam'da takıyye yoktur." (Belâzüri, Ensab, 7/366)
Said bin Cübeyr demiştir ki "Bana Rasulullah'tan (sav) hangi hadis ulaşmışsa ben, muhakkak Allah'ın kitabında onu tasdik eden bir ayet buldum"
Reklam
Said bin Cubeyr (r.anhu)'ya şöyle dendi: "İnsanların en abidi kimdir?" Şöyle dedi: "Günahlar işlemiş ve günahını her hatırladığında amelini küçük gören adam."
Sayfa 223 - Minber Yayınları
115- Doğu da, batı da Allah'ındır. Her nereye dönerseniz Allah'ın vechi (kıblesi) orasıdır. Şüphesiz Allah her şeyi kuşatan her şeyi bilendir. (Bakara Sûresi 115. Âyet) Zamanın zalimlerinden Haccac, Said bin Cubey'ri huzuruna getirtmiş. Said b. Cübeyr, "Bu devlete isyan farzdır" diyerek isyan etmiş insanlardan biridir.
Sayfa 241Kitabı okudu
Tevbe Suresi, "rüsvay eden" manasına gelen Fadıha diye de isimlendirilmiştir. Çünkü bu surede, münafıkların gerçek kimlikleri ortaya çıkarılmış, rezil ve rüsvay edilmişlerdir. Said bin Cübeyr (ra) şöyle demekte: "İbn Abbas (ra)'a Berâe suresinden sordum. Bana; "Bu sure Fadıhadır; gizli ayıpları ve sırları ortaya çıkaran'dır. Bu sure, gizli olan şeyleri sayıp dökmeye başlayınca istisnasız hepimizi zikredecek diye korktuk. Zira 'Allah'a söz veren kimselerden, Peygambere eza verenlerden, Mescid-i Dırar edinenlerden, mü'minleri sadakalarında küçümseyenlerden ve daha birçok kimselerden bahsediyordu" dedi." Evet, bu sure "Fadıha; gizlilikleri açığa çıkaran" diye isimlendirilmişti. Çünkü, münafıkların gizlediklerini açığa çıkarıyordu. Ayrıca "Buhûs"; "araştırma" diye de isimlendirilmişti. Çünkü münafıkların sırlarını ve ayıplarını araştırıyordu.
Sayfa 8 - Buruc Yayınları
47 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.