112 syf.
·
Puan vermedi
·
2 saatte okudu
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
Bu inceleme öncelikle şahsımın roman hakkındaki çıkarımları daha sonra önemli yazarların roman hakkındaki eleştirleri şeklinde olacaktır. Peyami Safa'nın Nazım Hikmet'in "Bırak bu Cingöz Recai'leri falan bu hastalığını yazsana asıl" önerisiyle küçükken geçirdiği ve kendisinde kalıcı izler bırakan bir kemik hastalığını
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
Dokuzuncu Hariciye KoğuşuPeyami Safa · Ötüken Neşriyat · 2022101,4bin okunma
112 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Kitapta olağanüstü bir psikolojik analiz var ve okurken bu tabirler nasıl bu kadar güzel anlatılabilirdinin kanıtı niteliğinde karşımıza çıkıyor. Ve kitabı elinize aldığınızda o yaşanılan her şeyi en ince ayrıntısı ile yaşıyorsunuz. spoiler en çokta beğendim kısımdan bir alıntıyı bırakıyorum. Hep samt ü raşe saklı bu vadi-i muzlimin. Her hatvesinde şüpheli bir hufre, bir kemin. Hep samt ü raşe… Kaynaşıyor canlı gölgeler Bir mahşer-i cünun gibi pürcuş u bihaber. Samt: sessiz, Raşe: titreyiş, Muzlim: karanlık Hatve: adım, Hufre: oyuk-çukur, Kemin: tuzak Cünun: delilik, Pür cuş: çoşkunlukla 5- Teşrinievvel (ekim) -1915 anlatıcımız hikayesini bitiriyor ve ben de kitabı 5 ekim 'de bitirdiğimden çok güzel bir tesadüfle karşılaştım.
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
Dokuzuncu Hariciye KoğuşuPeyami Safa · Ötüken Neşriyat · 2022101,4bin okunma
Reklam
112 syf.
·
Puan vermedi
·
3 saatte okudu
Samt u râşe..
Peyami Safa'nın eserleri, hayatı gibi çeşitli geçişlerden ve katmanlardan oluşuyor bana göre. Nazım Hikmet'in eser hakkında "Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, on bin, yüz bin, bir milyon satardı. Eğer ızdırabı, azabı ve neşeyi coşkun bir ciddiyetle duyan öz ve halis halk kitleleri okuma ve yazma bilselerdi." demesi de oldukça önemlidir. Çünkü kitabı okurken bilinçli bir coşkunluk sezmiştim; karakter oldukça derin duygulanımlar yaşıyor, farklı duygular arasında gidip geliyor ama aynı zamanda her şeyin de farkında ki çılgınca bir coşkuya kapılan insan genellikle bilincini koruyamaz. Ama bu karakterin ikisini aynı anda ihtiva etmesi -ağlama krizine girdiği an dışında- beni çok etkiledi. Kitabı yaklaşık iki buçuk saatte bitirdim. Hasta psikolojisini o kadar güzel işlemiş ki size asla ağır gelmiyor kitap. Okumanızı tavsiye ederim. Şunu da eklemek isterim ki kendi hayatından izler taşıyan bu kitapta (benzer hastalığı geçirmiş, Fransızca bilen bir beyefendi olması vs.) Fransızcayı savunan Paşa ve Doktor Ragıp'a karşı Türkçeyi savunması çok hoşuma gitti. Ayrıca Goethe, Shakespeare ve Tevfik Fikret gibi yazarlardan bahsetmesi ve eserlerinden alıntılar yapması çok güzeldi. Bu eserde farklı boyutlarda birçok konu psikoloji etrafında birleşmiş ve tam okunası bir eser meydana getirmiş.
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
Dokuzuncu Hariciye KoğuşuPeyami Safa · Ötüken Neşriyat · 2022101,4bin okunma
Resim