Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Hatay Türkiye Cumhuriyeti'ne aittir
9 Ekim 1936'da Hatay konusunda Fransa'ya verilen notaya Fransa 10 Kasım 1936'da başka bir notayla cevap vererek sorunu Ankara Anlaşması çerçevesinde görüşebileceğini belirtmiş, ilk etapta Sancak'ı Suriye'den ayrı bir yapı olarak düşünmekten kaçınmıştır. Fransa'nın bu tavrının aksine Sancak halkı 15 Kasım 1936'da Suriye'de yapılan seçimlere çok düşük bir oranda katılım göstermiş, 30 Kasım 1936'da Sancak'ın Suriye'ye bağlanma kararını protesto etmiştir.
Sayfa 216Kitabı okudu
Türkiye'nin dış politikası Misakı Milli ile saptanmıştır. Türkiye'nin sınırları dışına göz dikmemek, diğerlerinin iç işlerine karışmamak, bütün toplumların kendi kaderlerini saptama hakkını tanımak temel ilkeleri olmuştur. Bu yapıya uygun olarak dost Müslüman devletlerle bir dizi dostluk antlaşması yapılmıştır. 1 Mart 1921, Afganistan
Sayfa 363 - Boyut YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sancak(Hatay) Sorunu
Musul konusunda bir başarı elde edilemezken,Hatay ın Türkiye ye katılmasını sağlanmıştır.Bunun nedenlerine baktığımızda iki önemli etken görmekteyiz.Birincisi Musul da hayati önem taşıyan petrol olması Hatay daysa benzer ekonomik zenginliğin bulunmadığının sonunda anlaşılmasıydı.İkinci önemli etken ise,1920 lerin uluslararası ve iç koşullarının 1930 larda son derece farklı oluşudur.Gerçekten 1920 lerde savaştan galip çıkan güçlü İngiltere karşısında yeni kurulan devletini ayakta tutmaya,çağdaşlaştırmaya ve iç isyanlara karşı koruma çalışan görece zayıf bir Türkiye vardı.Oysa 1930 larda Avrupa daki revizyonist devletlerin tehtidi altında,ekonomik ve siyasi olarak istikrarsız ,İngiltere nin baskısını hisseden Fransa karşısında temellerini sağlamlaştırmış,halk desteğine sahip bir Türkiye bulunuyordu.1920 lerin Versailles(versay) düzeninin sahibi olna Batı,bu düzenin yıkıldığı 1930 larda ve 2.dünya ssavaşının hemen öncesinde kendi güvenliği için askeri açıdan Türkiye ye büyük gereksnim duyuyordu.
Sayfa 292 - İletişimKitabı okudu