Eski Türkçe'de "şaman"a ancak "kam" denirdi. "şaman" ve "baksı" terimleri, şüphesiz yabancı kelimelerdir.
Sayfa 68 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
"Şaman" kelimesini Türkler ve Moğollar bilmezler. Avrupa ilim dünyasında XVIII. yüzyılın sonlarına doğru kabul edilmiş olan "şaman" terimi Ruslar'ın Kuzey Sibirya'da Tonguzlar'dan öğrendikleri kelimedir.
Sayfa 67 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Reklam
XI. yüzyılda İrtiş ırmağı boylarında yaşayan Kimek-Kıpçaklar, Gardizî'ye göre, "İrtiş ırmağına taparlar, su Kimeklerin tanrısı derlerdi." Aynı müellif Türgeş ve Çiğil Türklerinin yakınlarında bulunan bir dağı tanrının makamı saydıklarını ve onunla and içtiklerini yazıyor.
Sayfa 8 - Türk Tarih KurumuKitabı okudu
Timur ile esen ortaçağ SATANİZM rüzgarları .. =)) Muhteşem !! =))
Elimizde bulunan verilere bakılırsa, kimsenin kanını dökmeyeceğini söyleyip Sivas’ı aldıktan sonra şehirde bulunanların bir kısmını esir alıp şehir muhafazasında görev alan ve kendisine karşı savaşan üç ya da dört bin kişiyi açtırdığı kuyulara gömdürüyor.
Sayfa 126 - Kronik Kitap 1. Baskı 2018
"Sonuçta bu saçma sapan şeyi (Satanizmi kastediyor) gençlerin zihinlerine kimler sokuyor? İnternet sitelerine kolayca giriliyor, boy boy kitaplar satılıyor... Dolayısıyla hayatı tanımaya çalışan gençlerin bu tür şeylerden etkilenmeleri de kaçınılmaz oluyor..."
Şamanizm'de şamanlar kime ve nasıl hizmet ettiklerine göre "ak şaman" ve "kara şaman" olmak üzere ikiye ayrılırdı. Ak şamanlar büyüsel güçlerini daha çok sağaltım ya da diğer toplumsal ihtiyaçları gidermek için kullanırlarken kara şamanlar Erlik'in* hizmetindeydi. Erlik'le olan her türlü ilişki kara şamanlar tarafından yürütülürdü. *Erlik Türk mitolojisinde şeytana karşılık geliyor
Reklam
1.000 öğeden 661 ile 670 arasındakiler gösteriliyor.