Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Arka arkaya elde ettiği askeri başarılar Roma'da şöhretini artırınca, senatonun başında bulunan Pompeius'un iktidarı gölgelenmeye başlar. Roma iktidarındaki bu endişeler Sezar'ın geleceğini tehlikeye attığından o da askerleriyle Roma'ya yürüme kararı alır. Pompeius'u yenerek ülkenin başına geçer ve imparatorluğunu ilan eder. Ancak senato üyeleri onun bu keyfi tavırlarını içine sindiremez. İçten içe örgütlenen muhalifler senatoda tuzak kurar ve üvey oğlu Brutus başta olmak üzere bıçak darbeleriyle Roma'nın bu büyük komutanını Pompeius heykelinin dibinde öldürürler. Ardı ardına bıçak darbeleriyle yere yığılan ünlü komutan düşmanlarının arasında çok güvendiği üvey oğlunu da görünce tarihe geçen şu ünlü sözü söyler: "Et tu Brute?" ("Sen de mi Brutus?")
Elma YayıneviKitabı okudu
Roma'nın kanlı diktatörü Julius Sezar
.... gayrimeşru çocuğu Brütüs'ün hançerini hırsla savurduğunu gördü. Dudaklarından dökülen kısacık cümle, beklenmedik ihanetler için deyim olacaktı: -Sen de mi Brütüs?
Reklam
Sen de mi Brütüs dememiştir, sen de mi oğlum demiştir.
Hançer kullanan suikastçılar Sezar'ı yirmi üç kere hançerlediler. Yalnızca iki tanesi Sezar'a yardım etmeye çalışırken yüzlerce senatör dehşet içinde seyrettiler. lmparator mücadele edip direndi. Öfkeyle bağırdı ve bir saldırganın vücuduna kalemini sapladı. Hikaye, Marcus Brutus'un kendisine saldırdığını görünce Sezar'ın mücadele etmeyi bıraktığını söylüyor.
Say Yayınları
Sen De Mi Brütüs ?
MÖ 44'te, 15 Mart (İdus Martii) gününde, Caesar, Pompeius'un inşa ettiği tiyatroda senatonun bir araya geldiği bir toplantıda Marcus İunius Brutus önderliğindeki bir senatör topluluğu tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü.
Sayfa 293Kitabı okudu
Reklam
~ Caesar: Sen de mi Brutus? Öyleyse yıkıl Caesar!
Sen de mi Brutus? Öyleyse yıkıl Caesar!
Sayfa 55 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Caesar her zaman farkında olduğu halk üzerindeki imajının efendisiydi. Kalabalıkların karşısına çıkarken en göz alıcı mor elbiseleri giyiyordu. Onun yanında kimse dikkat çekemezdi. Caesar usta bir hatipti. Çok az şey söyleyerek nasıl çok şey söyleneceğini, konuşmayı azami etki yapacak yerde bitirmeyi çok iyi biliyordu. Halkın içine çıkışlarını her zaman bir sürprizle birleştirirdi; örneğin, heyecanlarını arttıran şaşırtıcı bir duyuru yapardı. Rakipleri Roma halkının çok sevdiği Caesar'dan nefret ediyor ve korkuyordu. M.Ö. 44 yılında, Mart'ın 15'inde Brutus ve Cassius'un önderliğindeki bir grup komplocu senatoda Caesar'ın etrafını çevirip onu bıçakladı. Ama o ölürken bile tiyatro duygusunu yitirmemişti. Elbisesinin üst kısmını yüzüne doğru çekerek, alt kısmının düşüp bacaklarını kapamasını sağlayarak örtülü ve edepli bir şekilde ölmeyi başardı. Roma tarihçisi Suetonius'a göre, Caesar'ın son sözleri kendisine ikinci bıçak darbesini indiren eski arkadaşı Brutus'a yönelik olarak ve bir oyunun sonunu prova ediyormuş gibi Yunanca söylenmişti. "Sen de mi, Brutus?"
Sayfa 275Kitabı okudu
CAESAR Sen de mi Brutus? Öyleyse yıkıl Caesar!
Sayfa 55 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Sen de mi Brutus?"
Senatörler bıçak ve hançerlerini Caesar'a yirmi üç kez sapladılar. Fakat o hepsine bir kelime bile etmeden dayandı, sadece ilk darbede ağzından kısık bir inilti çıktı. Marcus Brutus kendisine saldırdığı zaman "Sen de mi Brutus?" dediği rivayet edilir.
561 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.