Seviyorsak, sevdiğimiz şeyi alıp koynumuza sokmak zorunda değilizdir. Sevgi, doğru mesafelenmeyle ilgilidir. Karşındakinin varoluşunu kabul etmek demektir.
Bir çocuğun masumiyetle dolu dünyasını anlatan bu hikaye, duygu dolu bir başlangıç yapsa da, olayların ilerleyişi ve karakterlerin yüzeysel işlenmesi, okuyucuda beklenen etkiyi tam olarak yaratamıyor. Ana karakterin hisleri ve hayalleri dikkat çekici olsa da, bazı bölümlerde tekrara düşen anlatım, hikayenin sürükleyiciliğini zayıflatıyor. Çocukluk acılarını ve hayal dünyasını etkileyici bir şekilde ele alma çabası var, ancak anlatımın yer yer fazla basit kalması, duygusal yoğunluğun etkisini sınırlıyor. Kitap, sevgi, yalnızlık ve umut temalarını işlerken, okuyucuda kalıcı bir iz bırakmakta zorlanabiliyor. Özellikle daha derin karakter çözümlemeleri ve olay örgüsü arayan okuyucular için yetersiz bir deneyim sunabilir. Yine de, çocuk gözünden dünyayı görmek isteyenler için belirli ölçüde anlamlı bir hikaye olabilir.
Şeker PortakalıJosé Mauro de Vasconcelos · Can Yayınları · 2022246,5bin okunma
Evliliğin İki Yüzü: Rus ve Oltu Taşı
Evlilikler; tıpkı iki tespih taşı gibidir,
Biri narin, ışıl ışıl bir Rus taşı,
Diğeri sade, derin, Oltu taşı.
Rus taşı evliliği baştan büyüleyicidir,
Parlak yüzeyi, umut dolu anları yansıtır.
Ama sabır sınanır zamanla,
İlgisizlikle o parlaklık söner,
Bir zamanlar ışıldayan yüzey, matlaşır,
Ve sevgi
Sən demə, təzədən sevmək olarmış, Tale də təzədən gülə bilərmiş. Küsüb gözüyaşlı gedən məhəbbət Peşiman-peşiman dönə bilərmiş.
Ürək bulud kimi boşalırsa da
Demək, bulud kimi təzədən dolur. Sonuncu şöləsi titrəyən şamdan
Ayrı bir şamı da yandırmaq olur.
Sən demə, təzədən sevmək olarmış, Köhnə yaraları vaxt, zaman silir. Kəsilən budaqla ölən