Sultanı Rum olarak bilinen Yıldırım Beyazıt Karamanoğlu beyliğine son vermişti.Karamanoğlu beyi sufilerden hiç hazetmezdi.Timur’un koruması sayesinde Karaman Beyliği yeniden kuruluyordu.Sufilerden hiç hoşlanmayan Karaman Beyi Bedrettin ile görüşünce müridi olmayı kabul etmişti.Daha sonra İzmirlioğlu Cüneyd’dinde Bedrettin ile iyi ilişkileri olacaktı.Domaniç dağından Uludağ’a kadar uzanan engebelli bölgelerde sürülerini otlatan Şehirden soyutlanmış Türkmenler arasında Bedrettin iyi kabul görmüştü. (Kitap harici Bedrettin büyük bir fıkıh alimidir,ölümünden sonra bile kitapları yüzyıllarca Osmanlı medreselerinde okutulmuştur.Emir Sultan ve Somuncu baba ile çağdaştır,bu erenlerin alim değilde tarikat şeyhi fakat Bedrettin’i alim olarak görebiliriz.Emir sultan maddi olmasada manevi olarak Mehmet Çelebi’ye açık destek vermiştir.Mehmet Çelebi gerek kardeşi kavgası gerek isyanlar ile sinir hastalığına yakalanmış fakat İzmirlioğlu Cüneyd ile Karaman Beyini yenmiş öldürecekken bağışlama yoluna gitmiştir.Evrenos gazi Musa Çelebi’nin kendisine destek olma teklifini yaşlıyım diyerek geri çevirip kardeş kavgasından uzak durmuştur.)
Sayfa 38 - Anahtar kitap yayınlarıKitabı okudu
Yedi yıl tefekkür etmek yada plan hazırlamak
Bedrettin torlaklar yadırgasa da eğitim gördüğü Bursa’ya gitmeye niyetlenir.Bursa’da bir süre kaldıktan sonra Gelibolu üzerinden Trakya’ya geçer.Bolayır,Malkara yolunu izleyerek Edirne,ye ulaşır.Sonra davet üzerine Bursa sonra Aydın’a döner.Sonra tekrar Edirne’ye döner.Yedi yıl uzlet hayatı yaşar.Bu arada hristiyanlarla ilişkiler kurar.Yedi yıl sonunda kardeşini yenen Musa Çelebinin kazaaskerlik görevini kabul eder.O sırada Balkanlarda anarşi hüküm sürmektedir.Kazaaskerlik görevi kısa sürer.Mehmet Çelebi kardeşinin iktidarına son verir.Şeyh Bedrettin’in görevine son verilip müritleri hapse atılır.Bedrettine ulufe bağlanıp İznik’e sürgüne gönderilir.
Sayfa 41 - Anahtar kitap yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Torlak Kemal ,Börklüce Mustafa(Türkmenler)
Daha sonra Bedrettin Menderes vadisine ve Aydın eline yönelir.Kentleri örgütlü devletin egemenlik alanı olarak algıladıklarından oralara bile girmeyi kendilerine yasakladılar.Kayıtlar bize torlaklarla ilk temasına olumlu sonuç vermediğini söyler.Mısır medreselerinden yeni çıkmış bu genç alimle kaba saba bu ateşli ve taşkın torlak topluluğu arasında hiç bir ortak yön yoktu.Görüşmeler olumlu sonuç verir,Torlaklar Bedrettin’i şeyh olarak kabul ederler.
Sayfa 37 - Anahtar Kitap YayınlarıKitabı okudu
Bedrettin’in değişmesi
Ünlü bir fakih iken ateşli bir sufiye dönüşen Bedrettin’in durumu Kahirede’ki Rumi dostlarını endişelendirir.Bedrettin yol ve eğitim arkadaşı Müeyyed’i durumu aktarmak için Rumeli’ye babasına gönderirler.Blakis babası kaygılanacağına bu durumdan büyük sevinç duyar. Bedrettin’deki cevheri gören Ahlati onu Dai olarak Tebriz’e gönderir.Emir Timur ve çevresinden itibar görür.Timur ona hizmetinde çalışmayı teklif etsede Bedrettin kabul etmez.Ahlati’nin hasta olduğu haberi gelince Ahlat’inin yanına Kahire’ye döner.
Sayfa 32 - Anahtar KitaplarKitabı okudu
"Köpekli eve melek girmez" sözünün anlamı, "Özünde köpeklik bulunan gönül, meleklikten nasibini alamaz" demektir. Tanrı, bilendir."
Sayfa 98 - AĞAOĞLU YAYINEVİKitabı okudu
"Karalamacılar onun ana bacı dümdüz bir inanca sahip olduğunu ve böyle bir düzeni sağlamak için, başkaldırdığını yazmışlardır. Alevi-Kızılbaşlar için yapılan karalamalar, Bedrettin için de yapılmıştır. Yani, düzene karşı çıkanı, her dönemin egemenleri, karalamakta ve bu türlü yollara başvurmuşlardır. Oysa, Abdulbaki Gölpınarlı'nın dediği gibi, Bedrettin, tam anlamıyla ehli sünnete bağlıdır."
Sayfa 49 - AĞAOĞLU YAYINEVİKitabı okudu
Reklam
449 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.