32 syf.
10/10 puan verdi
Sıfır Belki Fazlası #okudumbitti Sıfır sıfır olmak istemiyor, bu yüzden diğer sayılarla yarışıyor. Solda durduğunda, Sıfır’ın bir değeri olmuyor. Ancak bir gün Sıfır, sayıların sağında durur ve bütün sayıları artırıp onları daha büyük bir aile yapar. Öne geçmek önemli değil. Asıl önemli olan senin için doğru olan yerde olmak.
Sıfır Belki Fazlası !
Sıfır Belki Fazlası !Fida Şitayya · Nar çocuk · 20233 okunma
"Atatürk, yurtiçi gezilerinden birinde -bunlara gezi denemezdi, bunlar denetim, ögretim çalışmalarıydı- Antalya'ya gittiğinde, Hasan Âli Yücel, Antalya Lisesi'nde felsefe ögretmeni. Çağırtmış. ---Ögretmen Bey, söyler misiniz, 'sıfır' nedir? ---Paşa Hazretleri, size kıyasla 'sıfır', benim. ---Peki, 'sıfırın' bir değeri yok mudur? ---Bana hitap ettiğinize göre, elbette bir değeri olmalı. Atatürk yanındakilere dönmüş: ---Bu çucuğu Ankara'ya aldırtın."
Reklam
Son dakikaya gelmeden önce ilericilerde olumlu ve yapıcı fikir ve plan adına bir şey yoktur. Belirsiz, karışık duyuşlarını şiir ve edebiyatla ifade ederler, (sadrazamlara ve maliye nazırlarına kadar tümü şair kesilir); işler sarpa sarınca toparlanırlar. Fakat o zaman çok kez Batı devletlerinin çıkarlarına, oyunlarına âlet olurlar; ekonomik bilgileri sıfırın altında olduğundan yabancı uzmanlar, askerî misyonlar çağırırlar; yabancı devletlere Batı yardımı alıyoruz diye ekonomik, militer, siyasal ödünler verilir: bir alay ekonomik değeri olmayan gereksiz, zararlı yükümlülüklere girişirler.
Hepimiz elimizdeki bir hissenin değeri düşmeye başlayınca telaşlanırız, ama en azında hissenin değerinin sıfırın altına düşmeyeceğini biliriz. Ama ödünç aldığınız hisselerin fiyatı limit tanımadan yükselebilir. Hisselerin tavan fiyatı yoktur. Kısa hisseler nedense hep sonsuza doğru yükselmeye devam ederler.
Sıfırın Değeri
Sıfır bir değer değildir. Bir sayı bile değildir. Ancak başka bir sayının yanına gelince değer yaratır. Tıpkı sevda gibi. Sevdanın da tek başına bir değeri yok. İlle de biri olmalı. Sıfır ne kadar çoksa sayı o kadar çoğalır, sevda ne kadar çoksa insan o kadar çoğalır, büyür. 7 Numara
68 syf.
10/10 puan verdi
Şiir tarzında ve şiir tadında güzel ve değerli bir anlatı eseri. Ali Şeriati, gençlere ve çocuklara masal gibi hayatın gerçeğini döktürüyor eserinde. Önce Bir'in değerini anlatıyor ve sıfırın ne kadar boş ve değersiz olduğunu. Bir nedir bir ne değildir. Gençlerin ve çocukların yetişmesinde ironinin dibini gören bir değerleme denemesi. Kendinden vererek büyüyebilmenin değeri ve bir olup yanına istediğin kadar sıfırı alarak yükselebileceğinin en güzel seramoninisi işte bu yapıttır. Kitabın sonunda yazar öğretmeni ile babasını karşılaştırma denemesine yer veriyor. Bir de bu kitabın bütününe hakim olan ana temaya bağlı olarak yaradılış konusundan bir not düşüyor. Çok şey anlatıyor çok şey döküyor ortalığa. Bu gelecek nesiller için çok güzel bir ders niteliğinde....
Çocuklar ve Gençler (Cep Boy)
Çocuklar ve Gençler (Cep Boy)Ali Şeriati · Fecr Yayınları · 2017305 okunma
Reklam
Yaşamın bizim için nasıl bir değeri olduğu, bu değer yalnızca faydalanılan bir şeye göre ölçüldüğünde, kolayca belirlenebilir. O zaman bu değer sıfırın altına düşer. Geriye, yaptıklarımızla yaşamımıza kattığımız değerden başka bir şey kalmaz.
Hiç anlamındaki 0 ile gösterilen bu rakam, 1’in yanına koyulursa, onu 10’a dönüştürecektir; keza, 1’in yanına iki sıfır koyarsan, 100 edecek ve eklendiği sayıyı her zaman 10 katı artırarak bu böyle sürüp gidecektir. Ama sıfırın kendi başına değeri hiçtir ve evrendeki bütün sıfırlar, tözleri ve değerleri açısından tek bir sıfıra eşittir.
Çünkü şu andaki hayatı onun gözünde sifir. Sıfırın değeri ne olabilir ki? Benimle birlikte olduğunda hayatı anlam kazanıyor, değer kazanıyor. Bu durumda insan bir şey ödemek zorundadır, hatta ben de ödemeliyim. Bu dünyada karşılık vermeden bir şey elde etmek zor. Millet işte buna yanaşmıyor. Karşılığını ödemektense, aç kalmayı, yok olup gitmeyi yeğliyorlar
Oğlak yayıncılıkKitabı okudu
Toplumda insan değeri üretimin çapıyla orantılıdır. Üretim yeryüzünün sonuncu sıralarında duruyorsa, insan değerinin termometresi de sıfırın altında donup kalır.
Reklam
M. Ö. 200’e gelindiğinde, ‘ayrıntılı geometri’, yay ve kirişlerin hesaplanmasını mümkün kılıyordu. Roma-Yunan bilimi güney Hindistan’da yankı buldu; ama Hintli matematikçiler ‘Batlamyus’un daire kirişleriyle hesaplama yöntemi’nin ötesine geçtiler ve ‘sinüslerle hesaplama yaparak trigonometrinin gelişimini başlattılar’. Bunu ondalık sistemin mükemmelleştirilmesi, değeri tespit edilemeyen bazı denklemlerin çözümü, Π (Pi) sayısının değerinin Aryabhata tarafından doğru olarak hesaplanması ve en geç M. S. 7. yüzyılda, Yunanlıların ve Romalıların bilmediği sıfırın kullanılması izledi.
İnsan Gibi
...sıfırın kendi başına değeri hiçtir ve evren- deki bütün sıfırlar, tözleri ve değerleri açısından tek bir sıfıra eşittir.
Sıfırın Sonsuz Değeri
Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi Muhibbi