Sokrates
İyi bir insan olmak isteyene yardımcı olmamak yakışıksız bir şeydir Lysimakhos. Ancak konuştuklarımızın sonucunda benim bilgili, bu iki adamın da bilgisiz oldukları ortaya çıksaydı beni çağırman uygun olurdu. Oysa ki sorunu hiçbirimiz çözemedik. Bu durumda neden birimizi seçip diğerlerini seçmeyeceksin. Bence hiçbirimizi seçme. Şimdi söyleyeceğim şeyi belki doğru bulursunuz. Bence bu çocuklardan önce kendimize bir öğretmen bulmalıyız, çünkü besbelli ki eksiklerimiz var. Böyle kalmamız da doğru olmaz. Eğer bu yaşta okula gittiğimizi görüp bizimle alay eden birileri olursa, kendimizi onlara Homeros'un "Yoksulluk ve utanma bir arada olmaz' şeklindeki sözlerini hatırlatarak kurtarırız. Başka insanların neler söyledikleriyle ilgilenmeyerek kendimizi ve çocuklarımızı yetiştirmeye çalışalım.
Peki, para ortaklığında, ne zaman doğru adam hepsinden daha faydalı olabilir? - Paranı, olduğu gibi saklayacak, sağlam bir ele emanet etmek istediğin zaman, Sokrates. - Ama, bu senin dediğin durumda para işletilmeyecek, olduğu gibi duracak. - Evet. - Demek ki, doğruluk yalnız paranın işletilmediği zaman faydalı olabiliyor.
Reklam
Bugünü Yaşama Arzusu
#Schopenhauer *Yazar #Aldığımız her nefes bizi sürekli etkisi altında olduğumuz ölüme doğru çeker... Nihal olarak zafer ölümün olacaktır, çünkü doğumla birlikte ölüm zaten bizim kaderimiz olmuştur ve avını yutmadan önce onunla yalnızca kısa bir süre için oynar. Bununla birlikte, hayatımıza olabildiğince uzun bir süre için büyük bir ilgi ve
... Bunu ve hükümeti, yasaları, töreleri yöneten kişileri görünce ve yaşlandıkça, bu çarkın bütününü kavradım, doğru bir sonuca varıp politika yapmanın ne kadar zor olduğunu anladım.
Sayfa 6 - Ema Yayınları #PlatonKitabı okudu
1971 senesinde düzenlenen bir anket göstermiştir ki, alelâde bir İngiliz haftada 16-18 saatini televizyon ekranı önünde geçiriyor (bu malumat İngiliz hükümetinin istatistik yıllığından alınmıştır). Bilhassa fark edilmiştir ki, televizyon, her yerde devamlı olarak edebiyatı, yani kültür sahasındaki muadilini, yerinden atıyor. Üç Fransızdan biri hiç kitap okumamakta; Fransız toplumu ise, tümüyle bü­tün serbest vaktini televizyonun başında geçirmektedir. Japonlardan aşağı yukarı % 30 u Bugün çocuk yuvasından üniversiteye kadar eğitimin bütün merhalelerinden geçmiş bir kişinin tahsili sırasında, “insan doğru dürüst olmalıdır” diye bir defa olsun bile duymuş olmadığını tasavvur edebiliriz. Evvela okuma yazmayı ve hasabı öğrenmiş, bundan sonra fizik, kimya, etnoloji, coğrafya, siyasî nazariyeler, sosyoloji vs. okumuştur. Bir sürü gerçekleri ve bu arada düşünmeyi de öğrenmiş, fakat asîl olmamıştır.Nasıl ki, uçak veya vapur imalatçıları daha evvel birçok şeyi öğrenmek ve deneyler yapmak zorunda kaldılar ise, Buddha, Sokrates, Seneka, Gazali, Rumî, Firdevsî, Shakespeare, Dostoyevski, Hugo da öylece derin derin düşünmek ve alemlerini içten temaşa etmek ve tanımak mecburiyetini duydular hiç kitap ve hatta gazete bile okumamakta fakat her Japon televizyon ekranı önünde günde ortalama iki buçuk saat geçirmektedir.
Sayfa 96 - YarınKitabı okudu
Göz
SOKRATES - Peki hangi şeye bakalım da hem kendimizi, hem o şeyi görelim? ALKIBIADES - Aynaya herhalde, veya bunun bir benzerine? SOKRATES - Doğru. Ama, gözde, bize her nesneyi gördüren gözde, buna benzer bir şey yok mu? ALKIBIADES - Var. SOKRATES - Elbette farkına varmışsındır: birinin gözüne bakan kimsenin yüzü, tam karşısındaki gözün bir
Reklam
314 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
》Bir Tek İnsan Bütün İnsanlık Serüvenini Yaşıyor《
Montaigne 16.yüzyılda yaşamış Rönesans ve serbest düşünce hareketinin önemli bir figürüdür.Tolstoy gibi soylu ve varlıklı bir ailede doğmuş ve daha sonra denemelerini yazmak için şehirden uzakta,tabiatla iç içe yaşamaya başlamıştır.Babası onu doğduktan hemen sonra bir köylünün evine bırakmış ve erken yaşta orada kendi ayaklarının üzerinde durup
Denemeler
DenemelerMontaigne · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202054,3bin okunma
İnsan düşmanlığı, insanlar hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan bir insana sonsuz güven duyup, onu kesinlikle doğru, düzgün ve güvenilir sandıktan sonra kurnaz, güvenilmez ve sandığımızdan farklı olduğunun anlaşılmasıyla ortaya çıkar. Bu hayal kırıklığı, özellikle en yakın ve samimi saydığımız arkadaşlarımızla birkaç kez tekrarlandığında bütün insanlardan nefret etmeye ve hiçbirinde en küçük de olsa sağlıklı bir özellik bulunmadığına inanmaya başlarız.
Sayfa 135Kitabı okudu
176 syf.
·
Puan vermedi
·
33 saatte okudu
Gezinti veya gezmek yürümenin bir şekli. Genellikle gamsız öfkesiz bir eylem. Bir anlamlandırma çabasından çok gözlemleme, keyfini çıkarma, huzur arama ve mutlu olma çabası. Oysa bunun başına bir kelime eklenirse ve bu kelime biraz sert, melankolik ve varoluşsal olursa o zaman işler değişir. Bahar gezintisi demek ile yalnız gezinti demek arasında
Yalnız Gezerin Hayalleri
Yalnız Gezerin HayalleriJean-Jacques Rousseau · Alfa Yayıncılık · 20183,994 okunma
Sokrates'in etiği
Eğer bana söyleyeceğin şeyin doğru olup olmadığından emin değilsen, bu söyleyeceğin şey iyi değilse ve işe yarar ya da faydalı değilse bana niye söyleyesin ki (?)
Sokrates
Sokrates
Reklam
Üç filtre testi
Bir öğrencisi çok huzursuz bir şekilde Sokrates’in evine gider ve ona şöyle der: “Ustam! Size kötülük eden bir arkadaşınız hakkında konuşmak istiyorum.” Sokrates derhal sözünü keser: “Durun bakalım! Bunu bana söylemeden önce üç filtre testinden geçirdiniz mi?” Sokrates’in ne dediğini anlamayan öğrencisi “Üç filtre testi mi?” diye sorar. “Evet, tabii. İlk filtre ‘gerçeklik’ filtresidir. Bana söylemek istediğiniz şeyin her şartta doğru olduğunu teyit ettiniz mi?” “Şey, hayır… Komşular konuşurken duymuştum.” “En azından ikinci filtreden, yani ‘iyilik’ filtresinden geçirdiniz mi? Bana ileteceğimiz mesaj en azından iyi mi?” “Hayır, hatta tam tersi.” “Demek öyle!” diye cevaplar Sokrates. “Peki, o halde üçüncü filtreye geçelim. Bana söyleyeceğiniz bilgi ‘işe yarar’ bir bilgi mi?” “Dürüst olmam gerekirse, hayır. İşe yaramaz.” “Bu durumda,” diyerek sonuca varır bilge adam, “bana söyleyeceğiniz şey ne doğru, ne iyi ne de işe yarar. En iyisi unutmak.” Sokrates’in üç filtresine göre, kişi üzerinde duygusal bir etki bırakacak şeyler söylemeden önce bunun doğruluğunu, iyiliğini ve işe yararlığını test etmek gerekir.
Sayfa 238 - İndigoKitabı okudu
Bu öğütleri verdiklerimden bir ücret alsam ya da onlardan herhangi bir çıkarım olsa böyle davranmamın bir anlamı olabilirdi belki. Ama beni her konuda utanmazca suçlayan suçlayıcılarım bile bunu yaptığıma, yani herhangi birinden ücret talep ettiğime ya da aldığıma dair birilerini şahit gösterme hayâsızlığına cüret edemediler. Doğru konuştuğuma dair yeterince inandırıcı bir şahidim var sanırım, o da yoksulluğumdur!
Sayfa 50 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Aristoteles'in dehasının tek bir talihsiz yan etkisi vardı. Öyle zekiydi ve araştırmaları öyle kapsamlıydı ki, eserlerini okuyanların çoğu onun her konuda haklı olduğuna inandılar. Bu durum, Sokrates'in başlattığı gelenek içindeki felsefe ve ilerleme açısından kötüydü. Ölümünden yüzyıllar sonra bile Aristoteles'in dünyaya ilişkin görüşleri, çoğu âlim tarafından sorgusuz sualsiz kabul edildi. Aristoteles'in bir konuda bir şey söylediğini kanıtlayabilmek onlar için yeterliydi. Bu, kimi zaman "otoritenin doğrusu" diye adlandırılan şeydir, önemli bir "otorite" doğru olduğunu söylediği için bir şeyin doğru olması gerektiğine inanmak anlamına gelir.
Alfa YayınlarıKitabı okuyor
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.