Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Montesquieu ve Sosyoloji
Sosyolojik açıdan en dikkate değer çalışması, Kanunların Ruhu Üzerine'dir... ...Montesquieu, üç hükümet tipi belirtir. Bunlar, cumhuriyet, monarşi ve istibdattır... ...O'na göre, cumhuriyet erdeme, monarşi şerefe, istibdat korkuya dayanır (8). ...O'na göre soğuk ülkelerde zevklere düşkünlük azdır, ılıman ülkelerde bu düşkünlük artar, sıcak ülkelerde ise aşırı hal alır... (8) Montesquieu için cumhuriyetin erdemi ahlaki bir erdem değil, tamamen siyasal bir erdemdir. Yasalara saygı ve bireyin topluluğa bağlılığıdır. Şeref ise, herkesin toplumdaki yerine ve borçlu olduğu şeye saygı duymasıdır. Bkz. Aron, Sosyolojik Düşüncenin Evreleri, Çev. K. Alemdar, İş Bankası yay. Ankara, 1986, s.27-33.
Sayfa 25 - Ekin Yayınları, 17. BaskıKitabı okuyor
Gelecek açıktır ve insanlığın kendi kendini ortadan kaldırmaya mı, yoksa birleşmeye mi karar vereceğini bilmiyoruz.
Sayfa 469Kitabı okudu
Reklam
Tarihin çok önemli anlarında bir insan kararlar almıştır. Aynı biçimde yarın başka insanlar başka kararlar alacaklardır. Koşulların etkilediği bu kararlar, bir başkasının bir başka karar alabileceği anlamında bir belirsizlik payı her zaman taşırlar. Her an, insanlara bir hareket serbestliği payı bırakan eğilimler vardır.
Sayfa 364Kitabı okudu
Pareto’nun sözlüğünde kalıntılar, insan doğasında var olan duygular ya da duyguların anlatımıdır; türemler ise bireylerin tutkularını gizlemek ya da akılcı olmayan öneri ya da davranışlara akılcı bir görünüş vermek için kullandıkları entelektüel doğrulama sistemleridir.
Sayfa 291Kitabı okudu
Bir “bunalım” yaşadığı ya da bir “dönüm noktasında” olduğu izlenimine sahip olmayan pek az kuşak vardır. 16. yüzyıldan beri en zor bulunabilecek şey istikrarlı bir dönemde yaşadığına inanan bir kuşaktır, istikrar izlenimi hemen hemen her zaman geçmişe aittir.
Sayfa 223Kitabı okudu
Karl Marx
"Maddi yaşamın üretim biçimi, genel olarak toplumsal, siyasal ve entelektüel yaşamın gelişimine egemendir."
Sayfa 114Kitabı okudu
Reklam
Akıl toplumsal ve tarihseldir. Her dönemin ya da her düşünürün aklı toplumsal ortam içinde alınır, insan aklının nasıl çalıştığını anlamak için bu ortamı anlamak gerekir.
Auguste Comte
Dinle ruh arasında sağlıkla vücut arasındaki consensus gibi, doğal bir consensus vardır.
Din kendinde insan doğasının farklılaşmasını yansıtır: Birliği yaratarak aynı anda akla, duyguya ve çalışmaya, yani insan varlığının bütün niteliklerine seslenmek zorundadır.
Reklam
Auguste Comte
“Sağlıklı politikanın amacı, yerçekimi yasası gibi zorunlu, ama daha çok değiştirilebilir bir yasaya göre, kendine özgü bir itişle devinen insan türünü geliştirmek değil, onu aydınlatarak gelişimini kolaylaştırmaktır."
Tarihin belirli bir döneminde, belirli bir neden bir topluluğun davranışına damgasını vurur.
Talihsizliğin neden olduğu aksilikler kolay giderilir, ama olguların doğasından sürekli olarak gelen olaylara karşı konulamaz.
Montesquieu
“Eğer insanları önyargılarından kurtaracak bir şey yapabilirsem, kendimi ölümlülerin en mutlusu sayarım. Önyargı dediğim, bazı şeyleri bilmemek değil, kendini bilmemektir"
66 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.