Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
232 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Kısa İnceleme
Bölge denildiği zaman, Strugatski kardeşlerin Uzayda Piknik romanına atıfta bulunarak çekilmiş Tarkovsky ustanın efsane filmi Stalker' ı ( İz Sürücü) gelir hemen aklıma. Bu nedenle Southern Reach Üçlemesi' nin gizemli X Bölgesi konu itibariyle karşıma çıktığı an üçlemenin tüm serisi kütüphanemin tozlu raflarında yerini aldı. Gizem- Korku - Bilim Kurgu türlerini kapsayan ve özellikle Lovecraft severlere tavsiye edilebilecek bir roman Yok Oluş. Yazarın psikolojik çözümlemeler ve mekan tasvirleriyle ön plana çıkan çarpıcı ve sade nitelikteki edebi üslubu oldukça etkileyiciydi. Baştan sona heyecan ve gerilimle dolu bir atmosfere eşlik eden yerli yerinde geri-dönüşler, hem anlatıcının (odak-kahramanın) psikososyal durumu hem de kurgusal unsurlar açısından gerekli ve önemliydi. Özetle Jeff VanderMeer' in Yok Oluş' u sürükleyici olmasının yanı sıra edebi kalmayı da başarıyor ve övgüyü fazlasıyla hak ediyor.
Yok Oluş
Yok OluşJeff VanderMeer · Alfa Yayınları · 2017161 okunma
392 syf.
·
Puan vermedi
·
33 günde okudu
Southern Reach Üçlemesi
Seri tersten akan bir nehir gibiydi. Zaman kavramı çok farklı ilerledi serinin son kitabında farklı anlatım tarzı ise şu ana kadar rastlamadığım şeydi, bir yerde karakter sizsiniz. Soruların cevapları yanıtlanmayacak, siz kendiniz varsayacaksınız. Ve kitapta kesinlikle anlamadığınız, anlamlandıramadığınız kısımlar olacak, hele de kitaptaki alıntılar. Alıntılar incilden gibi, daha çok bir vaaz havası vardı, belki de Saul'dan dolayı düşündüm bunu bilemiyorum. Bitirince tuhaf hissedeceksiniz. Beyin yakan bir kitap. Okunmalı mı? Açıklamalarım tarzınıza uygunsa buyrun okuyun.
Kabulleniş
KabullenişJeff VanderMeer · Alfa Yayınları · 201760 okunma
Reklam
232 syf.
·
Puan vermedi
Southern Reach Üçlemesi: Bilinmezlik Denklemindeki X Neye Karşılık Gelir?
Jeff Vandermeer‘ın yazarlığıyla tanışıklığım kurgularından daha önce olmuştur. İsmini ilk defa eşiyle derlediği spekülatif feminist öyküler kitabı Devrimin Kardeşleri‘nde (Kolektif Kitap, 2016) öğrenmiştim. O çalışmada hakkında edinebileceğim tek fikir, hangi tarz öykülere -onlar da feminizm ölçeğinde- öne çıkarıp değer biçtiğiydi. İkinci karşılaşmam yaratıcı yazarlık üzerine görüş ve tekniklerini başka yazarların tavsiye ve yorumlarıyla derleyip aktardığı Harikalar Kitabı‘nda (Alfa Yayınları, 2016) oldu. Kurmacayı anlatan bu çalışma, spekülatif kurguyla sınırlandırılmaması gereken bilgi ve tecrübeler içeriyordu. Kitap ayrıca Vandermeer’ın yazarlığına karşı güven duymamı da sağlamıştı. Farklı alıntılara dayanan açıklamaları ve konulara hakimiyeti yazarlığın zanaatine hakim olduğunu düşündürtmüştü. Kariyerine dair bilgiler de yazarlığı hakkında merakımı kabartmıştı. Üç Dünya Fantazi Ödülü sahibiydi. Kitapları 20’den fazla dile çevrilmişti. Yazarlık kampı Shared Worlds‘ün kurucu ortaklarındandı. Ayrıca dünyanın dört bir yanında yazarlık dersleri veriyordu. Kendi romanlarından yaptığı kısa alıntılar haricinde kurgusunu okumadığım bu ismin yazarlığı ve kariyeri hakkında yeterince fikir sahibi olmuştum. Benim için tersine işlemiş sürecin son durağıysa yazarın tüm hünerlerini sergilediği bir kurmaca olmalıydı. Ve Southern Reach üçlemesi de bu ihtiyacımı bir değil, üç kitapla karşıladı. Cemalettin Sipahioğlu İncelemenin tamamı: kayiprihtim.com/inceleme/southe...
Yok Oluş
Yok OluşJeff VanderMeer · Alfa Yayınları · 2017161 okunma