Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Süleymaniye'de Bayram Sabahı
Artarak gönlümün aydınlığı her saniyede Bir mehâbetli sabah oldu Süleymâniye'de Kendi gök kubbemiz altında bu bayram saati, Dokuz asrında bütün halkı, bütün memleketi
Yahya Kemal Beyatlı
Yahya Kemal Beyatlı
Reklam
Yaşayanlarla beraber bulunan ervâhı. doudur gönlüm ışıklarla bu bayram sabahı. Yahya Kemal
Artarak gönlümün aydınlığı her saniyede Bir mehabetli sabah oldu Süleymaniye'de Kendi gök kubbemiz altında bu bayram saati, Dokuz asrında bütün halkı, bütün memleketi Yer yer aksettiriyor mavileşen manzaradan, Kalkıyor tozlu zaman perdesi her an aradan. Gecenin bitmeğe yüz tuttuğu andan beridir, Duyulan gökte kanad, yerde ayak sesleridir. Bir
Bayramımız kutlu olsun. İyi bayramlar
Artarak gönlümün aydınlığı her saniyede Bir mehâbetli sabah oldu Süleymâniye`de Kendi gök kubbemiz altında bu bayram saati, Dokuz asrında bütün halkı, bütün memleketi Yer yer aksettiriyor mavileşen manzaradan, Kalkıyor tozlu zaman perdesi her an aradan. Gecenin bitmeye yüz tuttuğu andan beridir, Duyulan gökte kanat, yerde ayak sesleridir. Bir
Süleymaniye'de Bayram Sabahı
Deniz ufkunda bu top sesleri nereden geliyor? Barbaros, belki, donanmayla seferden geliyor!.. Adalardan mı? Tunus'tan mı? Cezayir'den mi? Hür ufuklarda donanmış iki yüz pâre gemi Yeni doğmuş aya baktıkları yerden geliyor; O mübârek gemiler hangi seherden geliyor?
Sayfa 6 - İstanbul Fetih CemiyetiKitabı okudu
Reklam
Süleymaniye'de Bayram Sabahı
Kimi gökten,kimi yerden üşüşüp her kapıya, Giriyor, birbiri ardınca, ilahi yapıya. Tanrı'nın mabedi her bir tarafından doluyor, Bu saatlerde Süleymaniye tarih oluyor.
102 syf.
8/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Yahya Kemal'i okuyan insan illaki bir şiirinde kendini, hayatını ve yaşanmışlıklarını buluyor. "Süleymaniye'de Bayram Sabahı" şiirinde Süleymaniye Cami ile Bayram sabahı mekan ve zaman unsuru, Türklerin en çok olduğu ve toplandığı zaman ve mekan olarak kullanılmış. Bunun verdiği coşkuyla da savaş ve tarih sahnelerinde kelimelere getirelen eklerle bir sahne oluşturularak okuyucuya bir sahne sunulmuş. Şairin hepimizin bildiği ve sevdiği "Sessiz Gemi" şiirinden sonra en beğendiğim şiirlerinden biriydi bu şiir. Bir diğer şiiri olan "Eski Musiki" ile kültürel hafızayı, unutulan -yada unutulmaya yüz tutmuş- sanatçıları (Itrî, Hâfız Post, Seyyid Nûh vb.) şiirinde işleyerek insanlara hatırlatmıştır. Yahya Kemal çok yönlü bir şair olduğu için şiirlerinde kültürden tutunda milli birliğe ve ölüme kadar bir çok konu işlediğini göreceksiniz. Bu yüzden onun şiirleri bir çok kişiye hitap edecektir. (Süleymaniye'de Bayram Sabahı şiiri, sayfa 3 Eski musiki şiiri, sayfa 22 Sessiz Gemi şiiri sayfa 51)
Kendi Gök Kubbemiz
Kendi Gök KubbemizYahya Kemal Beyatlı · Fetih Cemiyeti Yayınları · 20183,555 okunma
Bu kesin karardan sonra onun, bizim medeniyet değerlerimizi bir sanatkâr hassasiyetiyle işleyen, gündeme getiren ve dirilten anıtsal şiirleriyle karşılaşıyoruz. Yahya Kemal, bizim medeniyet değerlerimizi, "kendi gök kubbemiz" adını verdiği kavramsal bir olgu altında toplar. Kendi gök kubbemiz; bizim insanımızın inancı, bu inanca dayalı değerleri ve bu değerlerden ortaya koyduğu biçimleri ile yaşadığı hayatın üstünü örtmekte, insanımızı ve hayat tarzını korumakta, kuşatmakta ve kollamaktadır. Kendi gök kubbemizin altında yaşayan insanımız, ayağının altında sağlam, huzurlu ve istikrarlı bir zemin bulmaktadır, bu da vatan toprağıdır. Bu simgesel anlatımı, onun, Süleymaniye'de Bayram Sabahı, Kocamustapaşa, Selimnâme, Itrî ve İstanbul hakkında yazdığı muhtelif şiirlerde görmek, idrak etmek ve içselleştirmek kabildir. Kısaca söylemek gerekirse Yahya Kemal Bey, bugün yaşayan bizlere kendi medeniyet algımızı oluşturmak için kültürel birikimimizde nerelere bakmamız gerektiğini göstermektedir. Onun gösterdiklerinden yola çıkarak günümüze ait ve geleceğe çok şeyler söyleyebilecek kendi özgün medeniyet ür. tasavvurumuzu oluşturmak mümkündür.
Sayfa 56
"Süleymaniye'de Bayram Sabahı", şairliğe hevesli babamın en sevdiği eseriydi Yahya Kemal'in. Bazı mısraları bugün bile ezberimdedir. "Gecenin bitmeğe yüz tuttuğu andan beridir,/ Duyulan gökte kanad, yerde ayak sesleridir. / Bir geliş var!.. Ne mübârek, ne garib âlem bu! / Hava boydan boya binlerce hayâletle dolu. / Her ufuktan bu geliş eski seferlerdendir; /O seferlerle açılmış nice yerlerdendir. / Bu sükûnette karıştıkça karanlıkla ışık / Yürüyor, durmadan, insan ve hayâlet karışık; / Kimi gökten, kimi yerden üşüşüp her kapıya,/ Giriyor, birbiri ardınca, ilâhi yapıya."
Sayfa 556Kitabı okudu
Reklam
Şu an herkesin lafta Süleymaniye diye bir söylemi var ama Süleymaniye'de Bayram Sabahı aramızda yaşamıyor.
Süleymaniyede Bayram Sabahı
Artarak gönlümün aydınlığı her saniyede Bir mehabetli sabah oldu Süleymaniye'de Kendi gök kubbemiz altında bu bayram saati, Dokuz asrında bütün halkı, bütün memleketi Yer yer aksettiriyor mavileşen manzaradan, Kalkıyor tozlu zaman perdesi her an aradan. Gecenin bitmeğe yüz tuttuğu andan beridir, Duyulan gökte kanad, yerde ayak sesleridir. Bir
Asrımızda büyük misal olarak, Yahyâ Kemal'in Süleymâniye'de Bayram Sabahı şiirini söyleyen bir dil, "fakir lisan" olamaz.
Sayfa 296Kitabı okudu
179 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.